Henk Wiesenekker met zijn vierde boek.
Henk Wiesenekker met zijn vierde boek. Foto: Bob Awick

‘De Nijl bij Nacht' met mooie verhalen

Auteur Henk Wiesenekker vertelt vol enthousiasme over zijn nieuw boek De Nijl bij Nacht met verhalen, columns en gedichten. Het boek begint met het verhaal van de vakantie van Henk naar Egypte. “Met mijn vrouw ben ik daar acht dagen geweest en heb ik van elke dag een bijzonderheid uitgepikt en een verhaal over geschreven.”

“Wat ik bijzonder vond, waren de oevers bij de Nijl die heel vruchtbaar zijn, maar als je een stukje verder loopt, zag je alleen maar zand. We hebben ook gezeild op de Nijl en in de avond gingen we met een pontje naar ons hotel. Overdag was de rivier heel levendig en ‘s nachts was het water zwart. Ik vond het er doods uitzien. Echt heel apart en heb daar toen een verhaal over geschreven.”

“Toen ik die verhalen van de vakantie in Egypte weer las, werd ik meteen weer enthousiast wat we daar allemaal hadden meegemaakt en gezien. Daarom heb ik gekozen voor de titel De Nijl bij Nacht en de foto van de cover heb ik zelf gemaakt. Als ik de mogelijkheid had, zou ik zo weer terug gaan naar Egypte voor de cultuur en de geschiedenis van het land en de rivier.”

Geschiedenis oude dorp

“Ik ben geïnteresseerd in geschiedenis en ook die van mijn dorp Huizen. In het boek staat een verhaal van een Fransman die in Huizen kwam wonen in de tijd van Napoleon en een verhaal over een Russische man die rond 1800 is blijven hangen in Huizen. Hoe hij in Huizen terecht is gekomen, weet ik niet. Misschien was hij gewond, maar in het dorp heeft hij wel de vrouw van zijn dromen ontmoet en zijn ze getrouwd. Zijn achternaam was ‘Wiesenekker’.”

“De eerste Wiesenekker kreeg een zoon en die kreeg ook een zoon en die zoon kreeg drie zonen, waaruit de drie takken zijn ontstaan. Je weet dan ook waar mijn naam vandaan komt. Ik ben een echte Wiesenekker. Als je deze naam ergens in Nederland tegenkomt, dan weet je dat ze uit Huizen komen. Echt geweldig dat ik daarachter ben gekomen en dat het nu in mijn nieuwe boek staat.”

Ook heeft Henk verhalen geschreven over de smederijen in Huizen en hoe dit smidse werk is ontstaan. “Het is wel allemaal fictie, maar als je door het dorp loopt, zie je bij veel woningen nog het smeedijzerwerk aan de gevels hangen. Dus als je gaat wandelen, kijk dan goed om je heen want het is echt mooi om te zien.”

‘Een Russische man is rond 1800 gaan wonen in Huizen met de naam ‘Wiesenekker’“Natuurlijk heb ik de verhalen en columns, die al eerder zijn gepubliceerd in diverse kranten, aangepast voor het boek. Veel van mijn columns zijn nog steeds actueel. Zo heb ik jaren geleden een column geschreven over de problemen van de BOA’s en dit is nog steeds aan de orde.”

“Over de grote boten die in de haven liggen heb ik de columns ‘Sail’ en ‘Zie ginds’ geschreven. Dat onderwerp is ook nog steeds actueel en wordt binnenkort besproken in de gemeenteraad. Wat ik ook leuk vindt, is dat er in mijn boek nu gedichten staan. Deze gedichten heb ik vanuit mijn hart geschreven en gaan over liefde. Ik vind dit een leuke afwisseling. Voor mijn boek is al veel belangstelling en dat komt denk ik door de mooie verhalen, actuele columns, politiek en Huizen in het algemeen.”

Fototoestel vergeten

Hoe word je dan auteur, want Henk heeft een andere achtergrond. “Dat is ook een leuk verhaal. Toen ik klein was, schreef ik verhaaltjes over kabouters en konijntjes en las ze voor aan mijn broertje. Maar ik had niet het idee dat ik talent had om schrijver te worden. Ik heb gewerkt als verpleegkundige op de intensive care afdeling, later ben ik manager geworden bij de ouderenzorg en sinds een jaar met pensioen.”

“Dat ik talent had, werd in 1997 duidelijk toen we met het gezin op vakantie gingen naar Slowakije. We waren halverwege en reden over de snelweg in Duitsland. Ik keek mijn vrouw aan en zij keek mij ook aan en zeiden tegelijk ‘we zijn het fototoestel vergeten’. Ik vergeet dat nooit meer en zie het zo weer voor me. We vonden het heel jammer, maar ik dacht dan koop ik wel een toestel in Slowakije. Maar daar kon je geen fototoestel kopen en hoe los je het dan op?”

“Ik ben toen verhalen gaan schrijven om de vakantie niet te vergeten. Ik kan me nog goed herinneren dat we bij de grens aankwamen en dat daar een jonge man van rond de twintig stond in een legerpak met een geweer die om onze papieren vroeg. Dat kenden wij niet en ik vond dat dan mooi om te beschrijven. Mijn vrouw, kinderen en familie waren heel enthousiast over mijn verhalen. Ze zeiden allemaal: ‘Henk, wat kun je leuk schrijven’ en zo is mijn auteurscarrière begonnen.”

God en de duivel

Henk is bezig met het schrijven van zijn volgende boek. “Mijn eerste boek Geloven is je hart wenden gaat over het leven van de monniken van het klooster Koningshoeven in Berkel Oorschot en is een een spiritueel en inspirerend verhaal. Daarna een boek over de effecten van prostaatkanker en daarna het boek Vera. Dit is een verhaal van Vera en Adrian die een reis maken naar Israël en Jordanië. Wat een vakantie had moeten zijn, ontaardt in een strijd tussen duistere machten en de mens. Maar uiteindelijk gaat het om de strijd tussen Goed en Kwaad, tussen God en de duivel.”

“Mijn vijfde boek heeft de titel Op Druk en gaat over de decrompessietank in het AMC Ziekenhuis in Amsterdam. Deze tank is voor duikers, die te snel naar boven zijn gekomen. Zij moeten in zo’n tank om de druk in hun lichaam weer langzaam op niveau te krijgen. Maar deze decrompessietank is ook voor mensen met doorbloedingsstoornissen of kanker. Mensen met kanker moeten dan veertig dagen achter elkaar twee uur in de tank. Dat is heel heftig, maar deze behandeling helpt gelukkig wel voor de patiënten. Het wordt een medische thriller over wat er allemaal fout zou kunnen gaan. Met dit boek daag ik mezelf weer uit om iets heel anders te schrijven.”

De Nijl bij nacht is verkrijgbaar op bestelling bij boekenbestellen.nl, de boekhandels, Bol.com en bij Henk zelf door een mail te sturen naar henkwiesenekker@hotmail.com.