De gaten zijn in de gevel geslagen bij een van de oude fabriekshallen van BNI.
De gaten zijn in de gevel geslagen bij een van de oude fabriekshallen van BNI. Foto: Bob Awick

Ongeloof na plotse start sloop bij BNI

Ongeloof heerst er bij zowel de Havenstraatgroep, wethouder Roland Boom en raadslid Margot Leeuwin nadat maandagmorgen naar verluidt om 05.00 uur op het BNI-terrein een aantal gaten in de gevel werden aangebracht van oude fabriekshallen. Volkomen legaal, dat wel, maar voor het gevoel van deze partijen nog volop in de onderhandelingen.

Peter Kos laat namens de Havenstraatgroep weten: “Wij hadden ooit min of meer een deadline gesteld dat we vrijdag 26 februari een bod zouden doen. We hebben inmiddels een serieuze partij gevonden die geld in ons plan wil stoppen en daarom hadden we aan SVE group informatie opgevraagd. Die hebben we gekregen, zo’n berg, dat ik zelf al een hele zondag bezig ben geweest om alles voor eventuele bodemsanering door te lezen.”

Om een goed bod te kunnen doen, legt hij uit, is het cruciaal dat er bepaalde informatie beschikbaar is. “Anders gaan partijen hoog inzetten, om onzekerheden af te kunnen dekken. Dat willen we voorkomen. Omdat we informatie misten, hebben we vrijdag aangegeven dat we deze nog nodig hadden. Daar hebben we niets meer op gehoord en maandag was er dus ineens met de sloop begonnen. En op wat voor manier.”

‘Er zijn wat gaten in de gevel geslagen, terwijl er nog asbest in zit’

In zijn ogen lijkt het er niet op dat professioneel is ingezet op het slopen. “Er zijn wat gaten in de gevel geslagen, terwijl er nog asbest in zit. Dus ben ik er ook naartoe gegaan om dat te zeggen, want als de gevel instort, kan het asbest zich verspreiden en dan ben je verder van huis. De werklieden gaven aan dat ze dingen van binnen naar buiten wilde gaan schuiven, maar daar geloof ik niet in.” Vandaag is in ieder geval niet verder gegaan met de sloop. “Ik denk dat er druk op is gezet. Door ons, de gemeente, zeg het maar.”

Hij kan gissen naar de bedoeling van SVE group, maar die partij geeft op dit moment niet thuis. Ook niet op vragen van de wethouder, die zich namens de gemeente heeft ingespannen om de gesprekken rond de grond en de gebouwen op de strook aan de Havenstraat op gang te brengen. “De raad heeft indertijd besloten dat we als gemeente zelf geen geld in het project wilde stoppen, maar wel dat we een regierol zouden nemen. Dat hebben we gedaan”, legt wethouder Roland Boom uit. “Daarom zijn we nauw betrokken bij de ontwikkelingen en houden we elkaar op de hoogte.”

Toen het de wethouder ter ore kwam dat er gesloopt werd, wilde hij het liefst al meteen in de auto springen. “Het is echter volkomen legaal. Vorig jaar is er een melding gemaakt van de sloop en de asbestverwijdering. Daar heb je geen vergunning voor nodig. Op dat moment heeft de gemeenteraad zich ingezet voor het behoud van dit erfgoed.” Via een onderzoek en een schouw op verzoek van de gemeenteraad, werden twee hallen monumentwaardig bevonden en werd er zogeheten voorbescherming op die hallen opgelegd.

Niet verwacht

“Formeel hoeft BNI dus niet te melden dat er gestart wordt met sloop, maar als je in gesprek bent met elkaar, verwacht je op zijn minst dat je dan in kennis wordt gesteld. Woorden schieten bij mij tekort hiervoor. Ik was verbijsterd. Dit hadden we niet verwacht. Dat SVE group als eigenaar op deze manier nu zo reageert, kan er bij mij niet in. Wij als gemeente houden van overleg op een nette betamelijke manier. Ik betreur echt wat er maandag is gebeurt.”

Ook raadslid Margot Leeuwin van de PvdA, die zich er indertijd hard voor heeft ingezet om de oude fabriekshallen te beschermen tegen sloop, was na het horen van het nieuws “redelijk verbijsterd, later boos en vervolgens verdrietig. Dat geldt voor meer mensen. Indertijd zeiden mensen van de SVE group al dat de voorbescherming alleen gold voor de twee gebouwen. Wij hebben toen aangegeven dat we ze niet dwars wilden zitten, maar als doel hadden om te kijken of de gebouwen behouden konden worden.”

“Toen zijn er onder regie van de wethouder gesprekken op gang gekomen om te kijken of de Havenstraatgroep het hele stuk aan de Havenstraat - waarvan de SVE group af wilde - kon kopen. Inclusief de gebouwen. Meerdere malen hebben wij als raad bij de wethouder gevraagd naar de vorderingen. Die zei dat we de partijen even hun gang moesten laten gaan. Nu blijkt dat er een soort van deadline was die afliep en het bod nog niet helemaal rond. Vrijdag is daarom uitstel gevraagd. Daarop werd niets vernomen en maandag stonden de slopers al vroeg voor de deur.”

‘Wordt hier een spel gespeeld of niet? Het is in ieder geval niet fraai’

Het raadslid is niet te spreken over de gang van zaken. “Wordt hier een spel gespeeld of niet? Het is in ieder geval niet fraai om het onderhandelingsproces op deze manier te onderbreken. Natuurlijk is het hun grond en eigendom, maar ze weten hoe gevoelig het bij de gemeente ligt. Als je dit doet in de eindfase van onderhandelingen is dat onfatsoenlijk. We gaan zeker woensdag kritische vragen stellen hierover aan de SVE group.”

Op de agenda van de commissie Fysiek Domein staat dan namelijk een presentatie van dezelfde SVE group over wat zij graag wil gaan doen op het terrein van voormalig hotel Newport. “Wat er nu gebeurd is rond het BNI-terrein bevordert niet de vertrouwensband met deze ondernemer. We willen graag weten wat zij voorhebben met dat terrein. We dachten dat ze daar positief instonden en het hen niet zou uitmaken aan wie ze het terrein zouden verkopen. Dat binnenkort wellicht de vlag zelfs uit kon. Vandaar dat de schok ook groot is.”

“Wat voor soort signaal geef je hiermee af aan je onderhandelingspartners? Gaat het hen om geld? Is het een spel of anders? Zitten er nog andere adders onder het gras? Ze moeten toch ook weten dat dit soort dingen gaan rondzingen en dan kun je zeggen dat het dom is om dit te doen. Of kan het ze niets schelen? Het lijkt erop dat we te maken hebben met keiharde ondernemers. Het enige dat wij kunnen doen is kritische vragen stellen en hopelijk krijgen we dan een goed antwoord en niet een dooddoener te horen.”

SVE group is benaderd om haar kant van het verhaal te vertellen. Tot het moment van publiceren hebben zij niet van deze mogelijkheid gebruik gemaakt.