De laanstructuur zoals bewoners en een meerderheid van de commissie willen behouden en herstellen op de Nieuwe Bussummerweg.
De laanstructuur zoals bewoners en een meerderheid van de commissie willen behouden en herstellen op de Nieuwe Bussummerweg. Foto: Bob Awick

Bewoners: doorpakken plan Nw Bussummerweg

Het advies van het bureau dat de bomen langs de Nieuwe Bussummerweg heeft onderzocht om binnen 3 maanden 28 bomen te vellen, heeft de discussie rondom de inrichting van de weg weer doen oplaaien. Inmiddels is een kapvergunning aangevraagd voor zelfs 30 bomen. Bewoners willen dat er nu echt snel plannen komen, want al sinds 2017 wordt er veel gepraat, maar lijkt er weinig te gebeuren.

Namens de bewoners stuurde Tom Sijmons een aantal mails naar wethouder Marlous Verbeek. Daarnaast verzocht hij een aantal van deze mails als ingekomen stukken aan de gemeenteraad voor te leggen. Gisterenavond stonden deze mails op de agenda van de Commissie Fysiek Domein en sprak hij ook in. Doel van hem was om te komen tot een helder geformuleerd antwoord van de wethouder. De bewoners willen nu wel eens doorpakken.

Aan het begin van zijn betoog, vertelde Tom Sijmens dat er zo rond 1999/2000 riolering is vervangen. “Er is fors gegraven en veel wortels zijn er geraakt. Daardoor moesten veel bomen het veld ruimen. Dat werden er steeds meer en eigenlijk zagen we er nooit iets voor terugkomen. We zijn het daarom eens goed gaan bijhouden.” De bewoners gingen vervolgens in gesprek met de toenmalige wethouder Gerrit Pas.

“Het was allemaal ingewikkeld, want inmiddels hadden kabelaars ook nog eens van alles onder stoep doorgeschoten. Er zijn wat bomen bijgeplaatst en er kwam een testbeuk. Die hebben wij als bewoners vertroeteld. We stonden klaar om de boom water te geven bij droogte. Verder kon er niets. Daarom waren we blij dat er met de nieuwe wethouder weer gekeken werd naar wat er allemaal wel kon. Voor alle duidelijkheid, we doen dit niet voor onszelf, maar voor alle inwoners en vooral voor de generaties na ons. Het duurt immers 40 tot 50 jaar voordat een boom zijn volle glorie heeft bereikt.”

(Tekst gaat verder na de afbeelding)

Een kale weg, zonder bomen die de laanstructuur markeren.

Uit de mails spreekt ergernis. Er wordt teveel gepraat en te weinig gehandeld. “In 2018 was er op het gemeentehuis een inloopavond die hartstikke druk bezocht is. Ik heb niet alle mensen geteld, maar ik denk dat het er wel honderd waren. Er is een enorme betrokkenheid. Er is een klankbordgroep samengesteld en we hebben een heel jaar zitten kijken, want pas een jaar later kwam de eerste bijeenkomst met de groep.”

‘Moeten we met een volgende wethouder weer opnieuw beginnen?’

“Corona maakt het ingewikkeld, er zijn geen mensen, kregen we te horen. We zijn nu 2,5 jaar verder. De wensen van de bewoners zijn nog steeds dezelfde en we gaan langzaam richting het einde van deze periode voor er verkiezingen aan komen. Moeten we met een volgende wethouder weer opnieuw beginnen?” Hij deed daarom een oproep aan wethouder Marlous Verbeek om de planning te versnellen en niet pas eind van dit jaar te komen met een plan in de raad. “De klankbordgroep kan snel reageren, kunt u niet met een voorstel komen voor het zomerreces zodat de politieke partijen kunnen kijken wat zij haalbaar achten? Wanneer kunnen we beginnen met het herstellen van die mooie laan?”

Daarbij gaf hij aan dat er dan wel de wens is om bomen zo te planten dat er geen hoogteverschil ontstaat. “Welke bomen, dat laat ik over aan experts, zolang het er maar mooi uitziet. Daarnaast willen we gelijk vragen om iets van snelheidsbeperkende maatregelen te nemen. Doordat op sommige stukken geen bomen meer staan, nodigt de weg uit tot racen. Mensen worden er gek van. Kijk naar wat de buren met de Brediusweg hebben gedaan. Daar kan het ook. Daar zijn lange drempels aangebracht op de kruisingen en smileys aangebracht voor de snelheid. Daar rijdt niemand meer te hard.”

(Tekst gaat verder na de afbeelding)

De Nieuwe Bussummerweg lang geleden.

VVD, CDA, CU, PvdA en SGP konden zich goed inleven in het betoog van de inspreker. Ze herkenden de teleurstelling en frustratie. De commissieleden zijn vaak zelf ook al lang bezig met hetzelfde dossier. Het neerzetten van smileys leek hen een kleine moeite en daar drongen ze ook bij aan bij wethouder Marlous Verbeek. Deze zegde toe dit te overleggen met collegawethouder Roland Boom, die over het verkeer gaat. Daarnaast zijn in het mobiliteitsplan ook al zaken opgenomen voor de Nieuwe Bussummerweg gaf ze aan.

‘Het is niet mogelijk, anders hadden we dat wel gedaan’

De wethouder kon de bewoners en de commissieleden echter niet blij maken met de mededeling dat het gaat lukken om al voor de vakantie met een concreet voorstel te komen. “Het is niet mogelijk, anders hadden we dat wel gedaan. Wij willen ook door, maar willen het wel zorgvuldig bekijken. Wat kan op groeiplaatsen, die gaan verder door in de berm en onder de weg. Wat doen we met de bovengrondse en ondergrondse infrastructuur. We willen allemaal een laanstructuur maar het is echt heel ingewikkeld.”

Volgens planning komen er nog wel dit eerste kwartaal, dus deze maand nog, twee uitgewerkte varianten. “We willen ook actief aan de bak. Ik werp verre van me dat er beleid is dat doelbewust het proces wil vertragen of doorduwen naar een volgende coalitie. In tegendeel. Door participatie willen we samen kijken wat een duurzame oplossing is. Niet zomaar een boom weghalen en neerzetten. De laanstructuur is bepalend voor het karakter van Huizen en we willen dat onze kleinkinderen en hun kleinkinderen daarvan kunnen genieten.”

(Tekst gaat verder na de afbeelding)

De laanstructuur is op deze foto goed te zien.

Op vragen van de commissieleden liet wethouder Marlous Verbeek weten dat het plan inderdaad geld gaat kosten. “In het vierde kwartaal komen we met een voorstel en daarin geven we aan hoeveel het gaat kosten. Dat kwartaal start al in oktober en we streven ernaar om dat snel te doen.” Daarnaast gaf ze aan dat er binnenkort inderdaad al de eerste bomen zullen sneuvelen. Dat is nodig voor de veiligheid. De komende vijf jaar volgen dan nog eens 28 bomen.

‘Hopelijk is die steun er ook als er echt een plan ligt’

Terugkijkend naar de avond laat bewoner Tom Sijmens weten dat hij concludeert dat de wethouder doorgaat op het ingeslagen pad. “Ik had ook niet verwacht dat ze dat niet zou doen. Wel is het fijn om te zien dat er brede steun is voor het plan om de laanstructuur weer te herstellen.” Hij hield daarbij wel een slag om de arm. “Het is natuurlijk verkiezingstijd en iedereen wil zich van zijn beste kant laten zien. Hopelijk is die steun er ook als er echt een plan ligt.”

Ook is hij blij dat de ontwikkelingen nu weer eens onder de aandacht komen en vindt het fijn dat hij daar namens de bewoners aan kan bijdragen. “Het gaat ons om een mooie entree voor Huizen. Als je over de Nieuwe Bussummerweg rijdt, dan weet je dat je thuis bent. Dat is het gevoel dat inwoners hebben. Ik hoop dat ze nog eens goed zullen kijken als ze over de weg rijden. Er worden al snel bomen gekapt, die zullen gaten achterlaten. Er zitten reuzen van bomen bij. Dat moeten inwoners zich ook eens realiseren. Om die laanstructuur blijvend te herstellen, daar doen we het voor.”

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding