Oude glorie wordt steeds meer vergane glorie.
Oude glorie wordt steeds meer vergane glorie. Foto: Bob Awick

Sloop BNI gaat door ondanks toezegging

Er was goede hoop dat SVE group, aandeelhouder van BNI, daadwerkelijk de sloop zou stoppen van de oude fabriekshallen op het terrein van BNI. Niets blijkt minder waar. Zowel donderdag als vrijdag werd er nog een extra kraan het terrein op gereden en werden diverse gevels gesloopt.

Woensdagavond betoogde Dirk Simons, directeur ontwikkeling en organisatie bij de SVE group, in de Commissie Fysiek Domein nog dat het materiaal voor de sloop toch al op het terrein aanwezig was. Omdat de termijn voor een bod van de Havenstraatgroep was verlopen, was men daarom met de sloop begonnen. Gisteren was er nog de illusie dat er een stop op de sloop was, omdat dit bod nog wel was toegezegd en de SVE group bij een concreet bod wel wilde praten. Dat bod is dus niet afgewacht.

Raadslid Daniëlle van Deutekom van het CDA: “Het is onwijs verdrietig om te zien en teleurstellend dat de SVE group niet wacht op de bieding van de Havenstraatgroep. Ze weten hoe belangrijk deze fabriekshallen zijn voor en grote groep inwoners. Zo gaan we in Huizen niet met elkaar om.” Ondanks de sloop houdt raadslid Margot Leeuwin van de PvdA nog steeds hoop: “Het kan nog steeds en ik doe een beroep op alle betrokkenen om iets moois na te laten, waar de komende generaties Huizers van kunnen genieten.”

(Tekst gaat verder na de afbeelding)

Diverse gevels van oude fabriekshallen zijn inmiddels ook weg. (Foto: Bob Awick)

Peter Kos van de Havenstraatgroep kan er niet over uit: “Het is van de zotte. Dat ze niet een dag konden wachten. Het voelt voor mij als een judaskus. Je gelooft iemand op zijn woord en dan wordt je verraden. Dat ze nu iets kapot maken wat 80 jaar oud is, dat kun je niet meer terughalen. De SVE group weet dat we dit in onze plannen willen behouden. We weten dat het behouden van de hallen meer kost, maar we hebben het bij De Krachtcentrale ook gedaan.” Het vertrouwen is hij wel kwijt in de ontwikkelaar. “Die wil ook nog wat met hotel Newport gaan doen. Ik zou de gemeenteraad willen waarschuwen. Je ziet hoe deze partij werkt.”

Het is en blijft gissen wat de motivatie is van de SVE group. Woensdag wezen diverse leden van de raadscommissie op het belang van de plek. De wens om een mooi gebied  te maken van de strook aan de Havenstraat voor de inwoners is groot bij de gemeente. Ook is daar vertrouwen dat de Havenstraatgroep hier de juiste partijen voor kan vinden en haar plan daadwerkelijk kan uitvoeren. De SVE group lijkt alleen te focussen op het behoud van werkgelegenheid en heeft schijnbaar niet het vertrouwen in het idee dat beiden zouden kunnen en er dan een win-win situatie is te behalen. Voor BNI en voor Huizen.

Gisteren stelden we nog de vraag of het slopen of samenwerken zou worden. Zoals het er nu naar uitziet staat het 1:0 voor het slopen. Het eindsignaal is echter nog niet gegeven en de wedstrijd is nog in volle gang. Het is dus afwachten hoe de beslissende stand zal zijn als het laatste fluitsignaal klinkt.

Vanaf de Havenstraat kijk je nu zo de fabriekshal in. Links nog net De Krachtcentrale. (Foto: Bob Awick)

Afbeelding
Afbeelding