Janny Bakker (l) en Daniëlle van Deutekom staan op de lijst van het CDA voor de Tweede Kamerverkiezingen.
Janny Bakker (l) en Daniëlle van Deutekom staan op de lijst van het CDA voor de Tweede Kamerverkiezingen. Foto: Bob Awick

Local Heroes

Janny Bakker - Klein en Daniëlle van Deutekom staan voor het CDA op de kieslijst voor de Tweede Kamerverkiezingen in het kiesdistrict van Haarlem. “Onze partij noemt ons de Local Heroes en dat vind ik wel een eretitel”, zegt Janny Bakker.

Ze vertellen dat het CDA er bewust voor kiest om de lijst met landelijke kandidaten aan te vullen met lokaal bekende mensen. “Inwoners kennen ons en dat is soms prettig voor de kiezers. Daniëlle is al eens politicus van het jaar in de regio geweest en ik was jaren wethouder.”

Daniëlle en Janny hebben beide een christelijke achtergrond en kozen voor het CDA, omdat die partij de christelijke waarden die ze hebben als leidraad hanteert. Daniëlle: “Het zit ik je genen, je lichaam. Dat zijn de waarden waar ik naar wil handelen. Vooral ook omdat het gezin als hoeksteen van de samenleving wordt gezien.”

‘Bij veel voorkeursstemmen gaan we wel de Tweede Kamer in’

De dames staan op onverkiesbare plaatsen. Janny Bakker op nummer 53 en Daniëlle op 59. “Stel dat we toch heel veel stemmen krijgen en met voorkeursstemmen worden gekozen, dan hebben we wel gezegd dat we de Tweede Kamer ingaan.” Daarvoor zijn wel heel veel stemmen nodig en dus verwachten ze dat niet. Wel vinden zij het een mooie gelegenheid om - net als de andere kandidaten - de waarden van hun partij te kunnen uitdragen.

De beide dames zijn gevraagd door de campagneleider van het CDA in Noord-Holland. Daniëlle van Deutekom: “Ik riep meteen ja, natuurlijk.” Zij heeft ook de ambitie om in de toekomst als kandidaat op de landelijke lijst te komen. “Ik vind dat ik me nu nog eerst verder moet ontwikkelen als politicus.”

Daniëlle is nu 7 jaar raadslid in Huizen. “Ik ging me erin verdiepen en Janny heeft me gevraagd of ik niet actief wilde worden. Ik vind het heerlijk om hier rond te lopen en met mensen te praten over wat er goed gaat en ook wat er niet goed gaat.” Ze omschrijft zichzelf als een doorbijter. Bijvoorbeeld in het dossier van De Krachtcentrale.

Als ze zich ooit op landelijk niveau kandidaat wil stellen, zal ze uiteindelijk een soort van sollicitatieprocedure moeten doorlopen, maar zover is het nog niet. Nu is ze alleen verkiesbaar in het district Haarlem en voorgedragen door het bestuur van het CDA in Noord-Holland, net als plaatsgenote Janny.

Nadenken

Janny Bakker heeft wel even moeten nadenken toen ze de vraag kreeg. “Ik ben nu voorzitter van de Raad van Bestuur van Movisie. Daarin heb ik een onafhankelijke positie. Iedereen weet natuurlijk dat ik van het CDA ben, alleen mag dat in mijn werk geen rol spelen. Uiteindelijk heb ik besloten om ook op de lijst te gaan. Dat moet kunnen, anders zou niemand meer lid van een politieke partij kunnen zijn.”

Ambitie om Tweede Kamerlid te worden heeft ze eigenlijk niet. “Ik heb gemerkt dat ik een betere bestuurder ben dan een volksvertegenwoordiger. Ik ben ook niet van de partijdiscipline.” Een post als minister of staatssecretaris in de zorg of sociale zekerheid zou wel bij haar passen. “En financiën?”, vraagt Daniëlle. Janny schudt haar hoofd ontkennend. “Ik zie financiën als een middel en geen doel.”

‘Politiek is een hard vak. Het is niet altijd leuk’

“Politiek is een hard vak”, gaat Janny verder. “Het is niet altijd leuk.” Ze verwijst naar haar partijgenoot Pieter Omtzigt. Daniëlle: “Je moet heel sterk zijn om iets aan de kaak te stellen.” Ze ziet in de combinatie Wopke Hoekstra, die lijsttrekker werd nadat Hugo de Jonge afhaakte, en Pieter Omtzigt een goed duo. Janny: “Een groot deel van de leden is idolaat van Pieter en een groot deel niet. Die vinden een rustige bestuurder belangrijk. Waar bereik je mensen mee? Je hebt beide nodig.” Daniëlle: “Daarom is het ook een goede combi.”

Ze hoopt dat het CDA dicht bij de VVD kan komen. “Met Wopke zijn denkwijze en handelen en die van Pieter Omtzigt ook. We hebben laten zien dat we goede ministers kunnen leveren en zijn een goede en stabiele partij.” Janny: “We zijn een partij die heel erg van het samen doen uitgaat, ook al zijn we het niet altijd met elkaar eens. Een partij als de VVD is veel individualistischer. Daarom heb je veel meer mensen die weg zijn gegaan en nu actief zijn in splinterpartijen. Die zijn veel meer verdeeld.”

Hoewel het CDA in de peilingen bij lange na nog niet het aantal zetels haalt om bij de VVD in de buurt te komen, hoopt Janny wel dat hun Wopke minister president zal worden. Danielle optimistisch: “En dat Pieter Omtzigt dan fractievoorzitter wordt. We gaan het zien bij de formatie na de verkiezingen.”