De bewoners vinden het geweldig om De Nachtwacht te zien.
De bewoners vinden het geweldig om De Nachtwacht te zien. Foto: Bob Awick

Bewoners Voor Anker genieten van kunst

Een levensgrote replica van de Nachtwacht staat bij Amaris Voor Anker in Huizen zodat de bewoners kunnen genieten van het mooie schilderij van Rembrandt van Rijn. Deze actie is van de zomer opgezet door het Rijksmuseum in samenwerking met Philips en het Elisabeth Art Foundation.

Het is de bedoeling dat bewoners van dertig verpleeg- en verzorgingstehuizen in Nederland zo een hart onder de riem wordt gestoken omdat ze de deur niet uit kunnen voor een leuk uitje. Het schilderij is steeds een week te zien, waarna het doorreist naar een volgende bestemming. Nu hangt het bij Amaris Voor Anker.

Herinneringen ophalen

“Het kunststoffen doek van 5 meter breed en 4 meter hoog, net zo groot als de echte Rembrandt in het Rijksmuseum, is echt een cadeau voor de bewoners”, vertelt Jeannetta Koster-Dekker heel enthousiast. “De bewoners vinden het geweldig om te zien. Veel mensen kennen het schilderij nog van vroeger en halen weer herinneringen op. Je kunt echt alle details nu van dichtbij bekijken. Voor het kunstwerk hebben we twee banken gezet en de stoelen staan er naartoe gericht. Natuurlijk houden we ons wel aan de coronamaatregelen.”

(Tekst gaat verder na de afbeelding)

Het is bijzonder dat de de bewoners het werk ook aan mogen raken. (Foto: bm fotografie)

“Het is ook leuk om te vertellen hoe de replica van de Nachtwacht toch bij ons terecht is gekomen. Ik had me ingeschreven voor deze actie omdat onze bewoners niet naar een museum kunnen en op deze manier haal je de kunst naar ons verzorgingstehuis, maar ik had daarna niets meer vernomen. Ik dacht toen het zou zo moeten zijn en het was ook wel een risico in verband met de coronamaaregelen. Verzorgingstehuis Amaris De Kuijer kreeg wel de replica, maar die paste helaas niet omdat het te groot was en zo is De Nachtwacht toch bij ons terecht gekomen. Wat ook bijzonder was, was dat bij plaatsing van de replica Cathelijne Denekamp van het Rijksmuseum aanwezig was.”

‘Bewoners zien elke keer weer iets anders op het schilderij’

“De bewoners vinden het fascinerend om er naar te kijken en elke keer zien ze weer iets anders op het schilderij. Het Rijksmuseum is ook gekomen met een prijs en hiervoor moeten ze erachter komen hoeveel mensen er op het meesterwerk staan. Ik heb het geprobeerd, maar het is echt niet makkelijk om al die mensen te tellen. Als je het wel goed hebt, kun je een puzzel winnen van 1.000 stukjes van De Nachtwacht.”

De bewoners hebben een folder gekregen van het Rijksmuseum over de geschiedenis van de Nachtwacht. Daarin staat waarom Rembrandt van Rijn het werk heeft geschilderd en wat er in de tijd, rond 1642, allemaal gebeurde in Nederland. “Dat de bewoners de replica van Rembrandts beroemdste en grootste schilderij in onze ouderen- en verzorgingstehuis samen kunnen zien in deze toch wel moeilijke periode is toch wel bijzonder.”

Weer samen dineren

Door het coronavirus en de maatregelen eromheen is er weinig te organiseren en zijn de bewoners echt heel blij met deze activiteit. “Gelukkig kunnen we wel wat dingen oppakken omdat alle bewoners nu voor de tweede keer zijn gevaccineerd en er geen besmettingen meer zijn. We bereiden ons nu wel voor, samen met de andere zorginstellingen in ‘t Gooi en het ziekenhuis, op de derde golf. Maar tot die tijd zijn er op elke afdeling in de huiskamer weer gezamenlijke maaltijden.”

“Als je in je appartement een maaltijd eet, ben je binnen 10 minuten klaar en in de huiskamer op je eigen afdeling zitten de bewoners gezellig samen te eten. In de Grote Waaier kunnen bewoners vanaf 10.00 uur terecht voor koffie of thee. En ‘s middags een maaltijd met een glaasje wijn en daarna een kopje koffie met chocolade of een bonbonnetje. En natuurlijk om ook in gesprek te gaan met elkaar. Gelukkig wordt er nog wel veel gewandeld met de bewoners en mag er per dag een familielid op bezoek komen.”

CliniClowns

Jeannetta is coördinator van de activiteiten, evenementen en vrijwilligers bij Amaris Voor Anker en heeft ondanks corona toch nog enkele activiteiten kunnen regelen. “Donderdagmiddag kwamen de CliniClowns langs. Voor het raam van de Veilige Haven konden de inwoners genieten van de show. Het was heel leuk en we hebben veel plezier gehad. Echt een geluksmoment. Ook komt er twee keer in de week een vrijwilliger langs die graag door wilde gaan met biljarten met een van onze bewoners. Ook dat wordt echt gewaardeerd.”

Een andere activiteit was dat de CliniiClowns een optreden gaven voor de ramen.
Afbeelding