De aanbouw van de noodbrug die verkeer via een smalle straat Huizen in leidt.
De aanbouw van de noodbrug die verkeer via een smalle straat Huizen in leidt. Foto: Bob Awick

Bewoners verontrust

Je denkt aan een rustige straat te wonen in het Vierde Kwadrant en dan ploft vrijdagmiddag een brief van een aannemer op je mat dat er vanaf maandag een tijdelijke brug wordt gebouwd. Over die brug gaan anderhalve maand lang bewoners en hulpdiensten van en naar de Blaricummermeent rijden. Het overkwam bewoners van de Etty Hillesumlaan. Maandag startten de werkzaamheden al.

Het is een gek gezicht. Naast de voetgangersbrug die Blaricum en Huizen met elkaar verbindt ligt nu ook een grote hoop grond en zand. Het wordt de plek waar binnen nu en twee weken een tijdelijke oversteek gemaakt wordt naar de Blaricummermeent. In die nieuwbouwwijk worden de komende maanden grote projecten aangepakt (het aanleggen van nieuwe bestrating) en daarom is de wijk diverse periodes geheel afgesloten. Om de bewoners en hulpdiensten de mogelijkheid te geven om de wijk in te komen wordt een brug over een sloot, via Huizer grondgebied, de entree. Dwars door de normaal zo rustige en autoluwe Etty Hillesumlaan en even verderop de Maria Montessorilaan. 

Passeren

Beide noodovergangen worden tweerichtingsverkeer en worden gebruikt op werkdagen tussen 7.00 en 16.00 uur om verkeer de wijk in en uit te laten gaan als de aannemer bezig is met bestrating. Buiten die tijden moet een paal op beide bruggen voorkomen dat de route een sluiproute wordt, bevestigd uitvoerder Stef Kraaij van aannemer Van Gelder. De bruggen zijn nodig tijdens bestrating van de Zuiderzeedreef, de enige toegangsweg in de Blaricummermeent. Die werkzaamheden zijn van eind april tot en met begin juni gepland. “We verwachten geen problemen met de tijdelijke ontsluiting via Huizen. Werkverkeer mag er niet overheen en we schatten dat het met het overige verkeer mee zal vallen”, zegt Kraaij. 

Bewoners van de Etty Hillesumlaan denken daar anders over. In de smalle straat zijn geen parkeervakken en dus wordt de kleine berm ook gebruikt voor parkeergelegenheid of laden en lossen. Op dit moment kunnen twee auto’s elkaar niet passeren. Omdat het om kortdurend gebruik gaat, minder dan vier maanden, was geen verkeersbesluit nodig. De gemeenten Blaricum en Huizen hebben de tijdelijke toegang nu onderling besproken. “Mocht het niet werken door deze straten dan moeten we dan verder kijken. Dan is het alsnog mogelijk om naar een tijdelijk parkeerverbod te kijken bijvoorbeeld. De tijd zal het leren”, aldus Kraaij.