Afbeelding
Foto: Jet Helsloot

Vrijwilligers

Al meer dan 35 jaar ondersteunt de Vrijwilligerscentrale Huizen vrijwilligers met allerlei klussen om de medemens te ondersteunen. De organisatie grijpt nu het 2021 Nationaal Jaar Vrijwillige Inzet aan om vrijwilligerswerk in het zonnetje te zetten.

Zo groots als ze buiten een pandemie om hadden kunnen uitpakken, dat gaat niet. Toch doet de Vrijwilligerscentrale er zo veel mogelijk aan om binnen de regels toch het jaar niet ongemerkt voorbij te laten gaan. Met pop-ups en workshops wil de organisatie verschillende buurten van Huizen intrekken.

‘Wij willen vooral graag iedereen ontmoeten en het vrijwilligerswerk in alle facetten een podium geven’

Pop-ups

“In 2018 is het Nationaal Jaar Vrijwillige Inzet tot stand gekomen omdat wij ons sterk willen maken voor vrijwilligerswerk,” vertelt Jolanda Westrum, directeur van de vrijwilligerscentrale. “We willen laten zien hoe vrijwilligers bijdragen aan de maatschappij, maar ook hoe leuk en waardevol het is om zelf vrijwilligerswerk te doen. Daarom is het motto ook ‘Mensen maken Nederland.’ We hebben er lang over nagedacht hoe we die gedachte vorm willen geven in Huizen”

Die vorm hebben ze nu gevonden in de pop-ups. Normaal zit de vrijwilligerscentrale op één vaste locatie, nu willen ze in de wijken van Huizen de verbinding opzoeken. “We vinden het belangrijk dat we ook zichtbaar zijn in de wijken. Zolang het met de coronamaatregelen mogelijk is. We hebben De Boerderij, de tennisvereniging, de Goede Herderkerk, het Elan College en de bibliotheek bereid gevonden om ons te huisvesten. Daar gaan we een paar dagen achter elkaar heen om nieuwe vrijwilligers te ontmoeten, workshops te geven, en advies te geven. Organisaties of bewoners die een burgerinitiatief willen starten kunnen bijvoorbeeld van ons extra informatie krijgen. Wij willen vooral graag iedereen ontmoeten en het vrijwilligerswerk in alle facetten een podium geven.”

Essentieel

Het jaar werd op 2 december 2020 door Koningin Máxima geopend. Hoewel Nederland al bijna zeven miljoen vrijwilligers telt, willen de vrijwilligersorganisaties graag benadrukken dat het belangrijk is dat er nog meer mensen betrokken raken. Veel maatschappelijke organisaties zouden namelijk niet bestaan zonder vrijwilligers.

“Dat is heel breed,” legt Westrum uit. “Dat geldt voor de Boerderij, het Gooise Natuurreservaat, maar ook de kerken, sportverenigingen, bibliotheken, de zorg, en scholen - want ouders die zich daar inzetten zijn ook vrijwilligers. Dit alles valt of staat met de inzet van vrijwilligers.”

De Vrijwilligerscentrale Huizen is in het leven geroepen om al deze verschillende organisaties en vrijwilligers te ondersteunen vanuit één plek. Dat doet de organisatie overigens al meer dan 35 jaar - een feit waar Westrum erg trots op is. “Ik ben blij dat we al zo lang maatschappelijke organisaties ondersteunen en dat wij in die decennia daar ook in gegroeid zijn. Want er zijn steeds meer organisaties en inwoners uit Huizen die de vrijwilligerscentrale weten te vinden.”

‘Niet iedereen durft om hulp te vragen. We moeten hen dus op de juiste manier proberen te bereiken’

Informele zorg

De komende periode wil Westrum hun expertise gebruiken om meer ondersteuning te bieden aan de vrijwilligers in de zorg. Want hoewel het idee voor het Jaar Vrijwillige Inzet al besloten was voor de pandemie, zijn vrijwilligers zeker het afgelopen jaar een steeds grotere rol in gaan spelen. “In het begin van de pandemie stond iedereen op scherp en werd er dus ook heel veel hulp aangeboden. Zoveel zelfs, dat er meer hulpbieders waren dan hulpvragers. Dan moet je op zoek naar de reden waarom die verhoudingen zo scheef zijn.”

Dat er minder hulpvragers zijn komt volgens Westrum vooral door iets wat zij vraagverlegenheid noemt. “Dat betekent dat niet iedereen om hulp durft te vragen. We moeten hen dus op de juiste manier proberen te bereiken, zodat ze hun vragen wel durven te stellen. Vandaar dat we het ook zo belangrijk vinden om nu de wijken in te gaan. Dan kunnen we contact maken met mogelijke hulpvragers en op een laagdrempelige manier de hulp bieden die nodig is.”

Maar ook buiten de pandemie om verandert het zorglandschap. Westrum legt uit tegen welke problemen vrijwilligersorganisaties aanlopen: ““Ik vind die positie van vrijwilligers in het veranderende zorglandschap erg belangrijk. Dan gaat het niet alleen om de inzet, maar ook hoe wij hen daarin kunnen bijstaan. Er zijn steeds minder plekken in de verzorgingstehuizen, mensen wonen langer thuis en daarnaast zijn er steeds minder zorgprofessionals en mantelzorgers. Daardoor komt er steeds meer druk op de informele zorg. Denk bijvoorbeeld aan de maatjesprojecten. Dus dat is ook echt iets waar wij in de toekomst onze focus op leggen.”