Naast samen trainen is ook het sociale aspect belangrijk, zoals een 'coffee to go' van AV Zuidwal.
Naast samen trainen is ook het sociale aspect belangrijk, zoals een 'coffee to go' van AV Zuidwal. Foto: Bob Awick

Sportclubs creatief bezig

Door de coronamaatregelen staat ook in Huizen de sport op de spaarstand. De buitensportclubs weten ondanks de opgelegde beperkingen met de nodige creativiteit wel enige activiteiten te ontplooien. De specifieke binnensportverenigingen hebben het een stuk lastiger om hun leden nog iets te kunnen bieden.

“Wij mogen helaas niet zoveel, zeg maar eigenlijk niets. De binnenaccommodaties zijn nog steeds gesloten”, opent Marieke van Beek, secretaris van de volleybalvereniging Prima Donna Kaas Huizen. Een aantal binnensportclubs heeft de afgelopen periode pogingen gedaan om in aangepaste vorm buiten te trainen. Uitgezonderd een week in februari met lentetemperaturen is het nu niet bepaald aangenaam om buiten te trainen. “Daarom maken we in maart nog een pas op de plaats”, vervolgt Van Beek. “Het is na de berichtgeving van het kabinet op 8 maart nog onduidelijk wat er de komende weken mogelijk zal worden; of niet. Daarom hebben we besloten dat we op 1 april beginnen het beachvolleybal op het zand achter het kartcentrum van Coronel. Er zijn al jeugdteams die daar op eigen initiatief gaan volleyballen. Vanaf volgende maand gaat de vereniging dat structureel organiseren; zowel voor de jeugd als de senioren.”

Perspectief

Duidelijk is wel uit het relaas van Marieke van Beek dat alle clubleden in de looppas naar de zaal gaan zodra daarvoor het licht op groen gaat. Want het is zoals bij alle andere sporten ook bij het volleybal dit seizoen drie keer niks. “De Nevobo – nationale volleybalbond – heeft de volledige competitie stilgelegd in afwachting van betere tijden. Na zo’n lange tijd van stilstand kunnen de spelers niet direct weer voluit gaan. Je moet weer geleidelijk optrainen. Zo begin maart denk ik dat we ons moeten gaan richten op het nieuwe seizoen. Voor de komende maanden zie ik, uitgezonderd het beachvolleybal, weinig perspectief. “

Bij het Huizer volleybal is het 1e dames en herenteam ondergebracht in de Stichting PDK topvolleybal. Voorzitter is Jan Kos: “Het topvolleybal ligt volkomen op zijn kont. Totaal niets. We mogen vanaf 16 maart weer met vier mensen bij elkaar buitensporten. We gaan dan ook maar beachvolleyballen. Er zijn contacten met de voetbalvereniging Zuidvogels om, als het weer beter wordt, op een vlakke grasmat te gaan volleyballen. Doen we in elk geval wat en uiteraard met inachtneming van de geldende coronaregels. De volleybalschool is sinds kort weer opgestart. Hier kunnen talenten uit het hele land extra trainingen krijgen. Het is afwachten wat de toekomst zal brengen.”

‘Het is afwachten wat de toekomst zal brengen’

De basketbalvereniging Quick Runners heeft haar thuisbasis met kantine in de sporthal Wolfskamer; ook die zit nog op slot. Secretaris Lenie Vonk laat weten: “Als het niet binnen kan dan trainen we buiten. De gemeente Huizen is akkoord gegaan dat we mogen trainen op de gemeentelijke basketbalvelden. De trainingstijden zijn wel vervroegd, zodat er niet in het donker hoeft te worden getraind. De groep onder 12 traint dinsdag van 16.45 tot 17.45 uur op de locatie Surfstrandje. De spelers onder 14 jaar op dinsdag van 16.00- 17.00 uur op de locatie Sleutelmannetje ’t Merk. Wanneer in het laatste weekend van maart de zomertijd ingaat hopen we ook met de groepen onder 16 en onder 18 buiten te kunnen gaan trainen. Zodra het mag gaan we natuurlijk snel weer de zaal in.” De basketbalbond heeft ook alle competities geschrapt. De club hoopt wel op versoepelingen van de coronamaatregelen zodat er over een paar maanden nog wel een aantal vriendschappelijke wedstrijden kunnen worden gespeeld.

Volgend seizoen

Bij de voetbalvereniging SV Huizen is wat meer activiteit. “De jeugd tot 18 jaar mocht al eerder buitensporten”, zegt PR functionaris Fred Kirchner. “Nu ook de oude senioren van boven de 27 jaar. De jeugdteams mogen onderling wel wedstrijden tegen elkaar spelen, maar niet tegen hun leeftijdsgenoten bij buurman Zuidvogels. Terwijl de jongens wel bij elkaar op school zitten. Voor de senioren ligt de competitie nog steeds stil en zal niet worden hervat. We hopen dat er over een paar maanden mogelijkheden zijn om met clubs uit de omgeving een regiocompetitie te organiseren. En voor het overige; alvast met een schuinoog naar het volgend seizoen kijken.”

De atleten van de AV Zuidwal hunkeren ook weer naar het normale, maar ook zij moeten nog geduld betrachten. De jeugd was al enkele weken actief op de schitterende baan aan de Aristoteleslaan en de senioren mogen vanaf dinsdag 16 maart weer op het complex. Zij het met de inmiddels bekende beperkingen. “Met de loopgroepen zijn we wel actief geweest”, zegt Corine van der Sloot, die bij de actieve vereniging verantwoordelijk is voor public relations. Zij is tevens looptrainster. “Tot nu toe liepen we in de bossen en over de heide in groepjes van twee; nu mogen we met z’n vieren bij elkaar lopen. In de prakrijk hielden we altijd al voldoende afstand.” 

Bij de loopgroepen is vooral het sociale contact belangrijk. “In december toen er nog niets open was, dronken we onderweg koffie uit de kofferbak van een auto. Nu leggen we aan bij de Tafelberg of bij Bos en Hei voor een ‘çoffee to go’. Dat wordt gewaardeerd en brengt ook wat meer gezelligheid.” Ondanks alle opgelegde beperkingen door corona constateert Van der Sloot ook een positief element. “In deze tijd denkt men wat meer aan elkaar. Iedereen wordt erbij betrokken.”