Florence Demmers staat in het midden om de puppy's en hun baasjes les te geven.
Florence Demmers staat in het midden om de puppy's en hun baasjes les te geven. Foto: Bob Awick

‘Mensen onderschatten een puppy opvoeden’

Stichting Hondenschool De Wolfskamer is voor alle honden en hun baasjes weer open. Maar ze zijn niet helemaal dicht geweest en hebben in aangepaste vorm, tijdens de tweede lockdown, les gegeven aan eigenaren van puppy’s en jonge honden.

Het lesgeven was met twee cursisten en een instructeur op het grote veld van de hondenschool. “Op deze manier konden we ons goed aan de coronamaatregelen houden met meerdere groepjes”, aldus leidinggevende Florence Demmers. “We vonden het belangrijk om daar mee door te gaan en mensen te begeleiden bij de opvoeding, socialisatie en ook de fysieke ontwikkeling van hun puppy of jonge hond. Dit is ook de hoofdtaak van onze hondenschool. De honden moeten goed luisteren en zich netjes gedragen in de maatschappij zodat ze geen overlast veroorzaken; in je huis met blaffen, niet achter fietsers en joggers aangaan en als ze loslopen dat ze gehoorzamen als ze geroepen worden en dat ze netjes aan de lijn leren lopen.”

Duidelijkheid nodig

“Tijdens de puppy- en jonge honden-cursus leggen wij het ‘fundament’ van verschillende oefeningen uit en naarmate de hondjes ouder worden, kunnen ze doorstromen naar de meer gevorderde cursussen. Mensen moeten zich realiseren dat de basisopvoeding minimaal een jaar duurt en dat zijn dan drie cursussen. Voor de honden is het ook prettig als ze goed opgevoed worden want ze hebben duidelijkheid nodig. Een puppy of jonge hond wil gewoon weten waar hij of zij aan toe is en wat ze wel of niet mogen. Dat wordt vaak onderschat vooral met jonge honden. De hondjes zijn allemaal schattig en leuk en mogen alles als ze klein zijn. Maar een puppy is ook gewoon een hond en je maakt jouw hond niet gelukkig als je hij of zij niet goed wordt begeleidt. Ze willen echt op een duidelijke manier weten wat ze wel mogen want dat kunnen ze niet zelf doen. Ze krijgen door de juiste opvoeding ook meer zelfvertrouwen.”

Puppyboost ontstaan

Tijdens de eerste lockdown hebben veel mensen een puppy gekocht of geadopteerd omdat ze meer tijd hadden door het thuiswerken, voor gezelschap en omdat kinderen thuis waren en het dan heel leuk vinden om een hondje in huis te hebben. “Vanaf de eerste lockdown is er een enorme puppyboost ontstaan. Het wordt ook te vaak geromantiseerd. Puppy’s en jonge honden opvoeden is niet makkelijk en kost veel tijd en geduld. Ook hebben ze behoefte aan sociale contacten zoals het ontmoeten van andere mensen en dieren. Maar ze hebben ook rust en regelmaat nodig. Als de puppy’s dit door een drukke gezinssituatie niet krijgen, kunnen ze gedragsproblemen gaan vertonen omdat ze overprikkeld raken. Vaak zie je dan dat ze gaan bijten en doordat mensen niet weten hoe ze daar mee om moeten gaan, zijn er veel puppy’s weer te koop aangeboden of naar het asiel gebracht. Denk echt eerst goed na voordat je een hond aanschaft en dan bedoel ik voor jezelf maar ook voor de puppy. Gelukkig mogen de hondenscholen weer open om samen aan de opvoeding te beginnen zodat de verantwoordelijkheid niet alleen bij het baasje ligt.”

Malafide hondenhandel

“Wat ons echt verdrietig maakt, is dat er veel pups gekocht worden van de zogenaamde ‘broodfokkers’ waar vaak extreem hoge bedragen voor puppy’s gevraagd worden die niet gezond zijn. Ook komen er heel veel puppy’s uit Oostbloklanden en dan gaat het om malafide hondenhandel. De hondjes zijn vaak te jong. Een puppy mag pas met vijftien weken worden geïmporteerd zodat ze dan zijn ingeënt tegen gevaarlijke ziektes. Veel puppy’s zijn niet gewend om in een huis te leven in onze drukke samenleving en ontwikkelen gedragsproblemen omdat ze van de straat zijn gehaald of gefokt zijn in puppyfabrieken en daar leven in slechte omstandigheden. Het gaat dan niet om het welzijn van het hondje, maar gewoon om zoveel mogelijk geld binnen halen. Als je in het buitenland een puppy wilt kopen, moet je echt heel goed kijken op internet. Op veel sites staat dan een positief verhaal met een zo zielig mogelijke foto van het hondje. Maar ga dat eerst controleren, ook de instantie of organisatie, en bij twijfel niet kopen, ook al denk je zo’n zielig hondje dan te helpen.”

“Een hondje dat uit het buitenland komt, kun je vaak ophalen op het vliegveld of langs de snelweg. De busjes met de honden erin gaan de grens over en stoppen langs de snelweg waar de puppy’s worden afgegeven. Ik heb zelf ook zulke hondjes gezien die veel lichamelijke en fysieke problemen hebben. Echt schrijnend.”

’Cursus opvoeding en gehoorzaamheid is het belangrijkste voor een hondje’

De afgelopen dagen is er veel gebeld met de vraag of ze weer met hun puppy naar de hondenschool kunnen komen. “Gelukkig weten veel mensen dat de cursus opvoeding en gehoorzaamheid het belangrijkste is voor hun hondje. We hebben acht instructeurs die daarbij begeleiden zodat het een sociale en stabiele hond wordt. Als een hond echt gedragsproblemen heeft, ook tijdens de cursus, dan kunnen we ze doorverwijzen naar een gedragstherapeut, die bij ons werkt.”

Sport en spel voor de honden

“Na de beginnerscursussen kan er verder getraind worden in Gedrag en Gehoorzaamheid (G.G) als sport. Daarnaast hebben we ook sport en spel met verschillende disciplines zoals behendigheid, ook wel Agility genoemd, Hoopers, Dog Dance en apporteren. Hiervoor moeten de honden onder appèl staan en los van de lijn kunnen werken.”

Kijkje nemen op het veld

Geïnteresseerd in de cursussen, kijk dan op www.hondenschooldewolfskamer.nl of bel met 06-549 00 734 en dan bij voorkeur tussen 10.00 en 17.00 uur en liever niet in het weekend. “Je kunt ook altijd een kijkje nemen op ons veld, bij recreatieterrein De Wolfskamer waar we de lessen geven, om zo een beeld te krijgen hoe je jouw puppy of jonge hond het beste kunt opvoeden.”