De RWZI in Huizen. Inmiddels zijn er zonnepanelen aan de installatie toegevoegd.
De RWZI in Huizen. Inmiddels zijn er zonnepanelen aan de installatie toegevoegd. Foto: Waterschap AVG

Rioolwaterzuivering voor vier gemeenten

Al een paar jaar onderzoekt Waterschap Amstel, Gooi en Vecht de mogelijkheid om de rioolwaterzuiveringsinstallaties (RWZI’s) van Huizen en Blaricum samen te voegen. De bedoeling is dat de enkele installatie vier gemeenten gaat bedienen: Blaricum, Eemnes, Laren en Huizen.

Beide huidige installaties zijn toe aan groot onderhoud of vernieuwing, volgens het Waterschap. Zij waren al van plan de twee installaties op lange termijn samen te voegen, maar gezien de kosten die het onderhoud zou meebrengen is het waterschap nu aan het uitzoeken wat er op de korte termijn mogelijk is.

‘Eén nieuwe RWZI biedt de mogelijkheid om innovatiever, efficiënter, doelmatiger en meer duurzaam het afvalwater te zuiveren’

Vier opties

In 2018 is daarom onderzocht wat de beste oplossing daarvoor is. Vier varianten werden onderzocht; het afvalwater van Blaricum naar een uitgebreide installatie Huizen, het afvalwater van Huizen naar gerenoveerde installatie in Blaricum, het afvalwater van Huizen naar een nieuwe installatie in Blaricum of een compleet nieuwe installatie.

“Vanuit het oogpunt van duurzaamheid en kosteneffectiviteit is het gunstig om beide RWZI’s samen te voegen en één nieuwe RWZI te bouwen,” zegt Esther Andoetoe, woordvoerder van het Waterschap. Volgens het Waterschap was die laatste dus de beste optie. “Eén nieuwe RWZI biedt de mogelijkheid om innovatiever, efficiënter, doelmatiger en meer duurzaam het afvalwater te zuiveren.”

Steun van gemeente

Vanwege die conclusie wordt er nu gezocht naar een geschikte locatie voor die samenvoeging. Dat kan zijn op één van de huidige locaties, maar ook op een nieuwe locatie. Dat hangt af van de gemeenten Huizen, Blaricum, Laren en Eemnes, die nu bij het onderzoek betrokken worden door het Waterschap. “Bij de uiteindelijke keuze gaat het om een zorgvuldige afweging van kansen en risico’s voor de bouw, beheer en onderhoud van de RWZI en de bijbehorende leidingen om het afvalwater bij de RWZI te krijgen. Het onderzoek helpt bepalen voor welke locatie de meeste steun is van gemeenten en waterschap,” legt Andoetoe uit.

‘De kosten die bij de gemeente terecht zullen komen baren mij zorgen’

Kosten

Die leidingen, dat is nu net een punt voor zorgen voor Ruben Woudsma, raadslid CDA Huizen. Hij maakt zich zorgen over de kosten die de veranderingen in de leidingen met zich mee zouden kunnen brengen. In november stelde hij daar namens het CDA al vragen aan het college over. “De kosten die bij de gemeente terecht zullen komen baren mij zorgen. Momenteel ligt de rioolwaterzuiveringsinstallatie bij de haven, en die ligt natuurlijk wat lager dan de rest van Huizen. Die buizen lopen dus van hoog gebied naar laag gebied, en daar zitten allemaal persinstallaties tussen. Voor een andere locatie moeten niet alleen die pompen omgedraaid worden, maar moet misschien ook de infrastructuur wel aangepast. Dus over die kosten maak ik me zorgen.”

Daarnaast is Woudsma ook bezorgd om de Kustvisie van de gemeente als er niet genoeg overleg is met het Waterschap. “De RWZI zou eventueel knellend kunnen zijn met de ontwikkelingen van de kustvisie. Daarbij zit je ook met de natuurgebieden in de omgeving,” zegt hij.

Momenteel is de gemeente in gesprek met het waterschap en wordt er met vervolgonderzoek gekeken wat er mogelijk is. Op de oude locaties blijven is daarbij niet uitgesloten. “Het is onzeker of het lukt om een nieuwe locatie te vinden voor een nieuwe zuivering,” vertelt Andoetoe. “Het Gooi kenmerkt zich door dicht bebouwde woonkernen met veel particulier bezit en is omsloten door beschermde natuurgebieden. Of een nieuwe locatie gevonden wordt, en wat het beste past, moet blijken uit het onderzoek.”