Afbeelding
Foto: Pixabay

Geheimhouding hindert werk gemeenteraad

HUIZEN De rekenkamercommissie van de gemeenteraad van Huizen heeft onderzoek gedaan naar de praktijk van geheimhouding in de gemeente. Geconcludeerd is dat er weinig beleid is, geheimhouding niet altijd conform de wet is en dat de gemeenteraad soms gehinderd wordt in zijn werk hierdoor.

De rekenkamercommissie is een onafhankelijke commissie, ingesteld door de gemeenteraad. Het doel van de rekenkamercommissie is het versterken van de rol van de gemeenteraad. Dit bereikt de rekenkamercommissie door het doen van onderzoeken.

Onderzoek
Uit het onderzoek naar de geheimhouding blijkt onder andere dat de praktijk van geheimhouding niet volledig in overeenstemming is met de wettelijke kaders en de algemene normen voor goed bestuur.

Dat betreft onder meer het veelal ontbreken van een goede motivering in raadsvoorstellen en collegevoorstellen voor de oplegging van geheimhouding. Behalve dat er sprake is van onrechtmatigheid doet dit tevens afbreuk aan transparante politiek-bestuurlijke besluitvorming.

Daarnaast blijkt uit het onderzoek dat er weinig beleid is vastgelegd inzake procedures en inhoudelijke afspraken over geheimhouding, en dat de gemeenteraad door deze factoren soms gehinderd wordt in zijn werk, wat ten koste gaat van de kwaliteit van het bestuur.

Aanbevelingen
De aanbevelingen in dit rekenkameronderzoek zijn erop gericht om daar waar nodig de praktijk van geheimhouding te verbeteren, en tevens de raad beter in positie te brengen, zowel in zijn kaderstellende als controlerende rol.

Het college van B&W heeft aangegeven de aanbevelingen over te nemen. Het onderzoek zal tijdens de commissievergadering van 8 april worden besproken.