Afbeelding
Foto: Foto's: © Foto Miché / Bastiaan Miché

Nieuwe locatie voor vaccinaties

“De eerstvolgende mag een prik halen”, roept een GGD-medewerker richting een handvol wachtenden. “U mag naar het vierde loket toe”, krijgt vervolgens de vrouw die opstaat te horen. En zo gaat het maar door in de vaccinatietent op het terrein van Pontmeyer op het Havenkwartier. Vanaf vandaag kan worden gezegd dat de GGD ook in Hilversum prikt. 

Toch wel met enige trots kijkt facility manager Jeroen Marré van de Regio Gooi en Vechtstreek, verantwoordelijk voor alle teststraten en vaccinatielocaties in deze regio, over het opgeknapte terrein waar toch wel flink wat auto’s passen. “Dit was eerst een zandvlakte”, vertelt hij over het laatste stuk steen vlak voordat bezoekers de tent binnenwandelen. 

Het voor april gereed hebben van het terrein was wel een uitdaging, geeft Marré toe. Met name een deel ophogen om het geheel gelijk te trekken bleek lastig. En dan was er tussendoor ook nog vorst. “Ik wist niet dat wij het als GGD in ons hadden”, voegt de directeur Publieke Gezondheid bij GGD Gooi en Vechtstreek, René Stumpel toe. “Ik ben er blij mee. Het is indrukwekkend ook qua omvang.”

‘Voor het weekend zaten we een dag boven de honderd nieuwe besmettingen’

Nodig is de tent volgens alle betrokkenen bovendien. Kijkend naar het corona dashboard van de regionale GGD zijn er in deze regio ‘pas’ ruim 21.000 inwoners (ook van buiten Gooi en Vechtstreek) gevaccineerd en daarvan zijn er bijna 9.000 afgerond. “Het goede nieuws is dat het in de verpleeghuizen steeds beter gaat. Maar in het ziekenhuis gaat het niet goed. De intensive care is vol. Er is alle reden tot zorgen. En je ziet de nieuwe besmettingscijfers stijgen. Al viel het zondag met 59 besmettingen nog mee. Maar voor het weekend zaten we een dag boven de honderd nieuwe besmettingen.”

Maar met dat vaccineren wil het maar niet opschieten, beseft ook Stumpel. Hij benadrukt nog maar eens dat dit trage vaccineren niet de schuld is van de gezondheidsdienst zelf. “Wij zijn voortdurend afhankelijk van de beschikbaarheid van het vaccin”, zegt hij. “Wanneer ik lees of om mij heen hoor dat het trage vaccineren komt door het trage handelen van de GGD is dat onjuist en word ik zelfs een beetje boos.”

Geen einddatum

Hoe lang het vaccinatiepaviljoen in Hilversum er zal staan, is nog onduidelijk. Er is geen einddatum, vertelt Stumpel. Hij voegt toe Pontmeyer zeer dankbaar te zijn voor de geboden ruimte. De komende tijd worden bezoekers - maandag waren dat er bijna 300, vooral 75-plussers - in Hilversum gevaccineerd met BioNTech/Pfizer. En zo moet die leeftijd de komende weken steeds verder omlaag gaan. Wat betreft de grote groep - tussen de 18 en 60 jaar - die in juni de eerste prik moet krijgen, lijkt het er nu op dat twee derde van al die mensen wordt gevaccineerd door de GGD en een derde door de huisarts. Hoe dat precies eruit gaat zien, is nog niet duidelijk, vertelt Stumpel. “Daar zijn landelijk nog gesprekken over.”

(Tekst gaat verder onder de foto)

© Foto Miché / Bastiaan Miché

Na de

korte openingshandeling

samen met burgemeester Pieter Broertjes - met daarop een afbeelding waarbij de burgemeester ‘zijn mouw opstroopt’ - voegt Stumpel toe dat er sowieso nog veel onzekerheden zijn. Hoeveel procent van de mensen laat zich daadwerkelijk vaccineren? Zijn we straks ook echt helemaal van het virus af? Het zijn vragen waar ook de directeur geen antwoord op heeft. “Voor nu is vooral de grootste zorg het weer beschikbaar maken van de samenleving.”

Wel is duidelijk dat mensen die zich in ‘t Gooi laten vaccineren niet in deze regio hoeven te wonen. Er komen ook mensen uit Almere, Amersfoort en Utrecht naar Huizen of Hilversum, net als dat er mensen uit deze regio zich elders (Utrecht of Amsterdam) laten vaccineren. “Mensen, aldus Stumpel, “kunnen niet bepalen welk vaccin zij krijgen. Wel mogen zij bepalen waar zij gevaccineerd worden.”


 © Foto Miché / Bastiaan Miché

Verpleegkundige Kees Edink van de GGD Gooi en Vechtstreek is samen met Jeroen Marré de voorbije periode druk doende geweest met het opzetten van de tenten in de regio. In heel het land staan er zeker wel honderd van die vaccinatiepaviljoens, zegt hij. En binnen is er eigenlijk niet zo veel verschil met Huizen, aldus Edink. Alleen bij de ingang is het net even iets anders geregeld om een betere doorstroming te creëren. 

Tot dusver hebben er in ‘t Gooi eigenlijk geen grote incidenten plaatsgevonden met de mensen nadat zij zich hebben laten vaccineren, zegt hij. En als het foute boel is, zijn er altijd wel genoeg verpleegkundigen of artsen in de buurt. “Eigenlijk zijn juist deze mensen alleen maar heel enthousiast. We krijgen ook kaartjes en brieven.”

Afbeelding
Afbeelding