Hommeles tussen De Aliantie en een huurder in de Crocusstraat.
Hommeles tussen De Aliantie en een huurder in de Crocusstraat. Foto: Bob Awick

Strijd om kolenkachel

“Het probleem in een notendop is: De Alliantie zegt de kachel moet weg. En meneer zegt: ik wil de kachel houden.” Dat zei de kortgedingrechter in Almere vanmorgen tegen woningbouwvereniging Alliantie en een bewoner van een pand aan de Crocusstraat.

De Alliantie is naar de rechter gestapt omdat de bewoner van een woning aan de Crocusstraat niet goed meewerkt aan het verduurzaming- en moderniseringsproject dat de afgelopen tijd is uitgevoerd in de wijk waar de gedaagde woont. De man stookt al sinds dat hij de woning betrok in 2008 een kolenkachel.

Nu de woning goed wordt geïsoleerd, moet er een nieuw ventilatiesysteem worden aangelegd om de lucht in huis te verversen. “Vroeger was er voldoende tocht maar na de renovatie zit alles potdicht”, aldus advocaat W. Vos van de Alliantie. En een ventilatiesysteem en een kachel kan volgens Vos niet samen: “Dat is onveilig.”

‘Ik hoor eigenlijk geen argument waarom dat gevaarlijk is’

De Alliantie meent dat de bewoner de boel traineert en daarom wil ze een uitspraak van de rechter. Echter de rechter wil weten waarom het onveilig is: “Ik hoor eigenlijk geen argument waarom dat gevaarlijk is.” De raadsman laat een dikke map van onder meer het RIVM zien waar het in zou staan. Maar dat is voor de rechter niet voldoende. “Verwijst u naar een rapport?”

De bewoner stelt dat hij in 2008 toen hij de woning aanvaarde een brief van de Alliantie heeft gekregen waarin staat dat hij van ´zijn huis zijn thuis´ moet maken: “Dat heb ik gedaan en nu moet ik ineens mijn kachel wegdoen.” Volgens de Huizer is het veilig in zijn woning. De kachelspecialist had ‘m dat uitgelegd. Bovendien zegt hij: “Ik heb ventilatieschuifjes in mijn ramen waardoor ik genoeg frisse lucht kan krijgen.” Ook heeft hij rook- en CO2-melders geplaatst.

Naast de aanleg van het ventilatiesysteem wil de Alliantie ook dat de rechter ruim baan geeft om alle werkzaamheden die nog op stapel staan te laten uitvoeren. Daartoe moet de man een deel van zijn woning ontruimen. “Wat moet er dan nog allemaal gedaan worden?”, vroeg de rechter belangstellend.

Geen gedoe

De raadsman wist het niet precies. Maar volgens hem doet dat er ook niet toe, want er zijn nog renovatiewerkzaamheden te doen en de Alliantie wil dat er geen gedoe meer is. De rechter wil het echter wel weten: “Ik moet toch kunnen beoordelen of het rechtmatig is wat u vraagt.” Volgens de bewoner is het allemaal praktisch klaar: “Maar ik ga hier niet de informatiebron voor de Alliantie zijn.”

De uitspraak is 13 april.