Johan Verheij en Marjolijn Touw op het dak van het Oude Postkantoor, waar Theaterroute Huizen voorlopig onderdak heeft.
Johan Verheij en Marjolijn Touw op het dak van het Oude Postkantoor, waar Theaterroute Huizen voorlopig onderdak heeft. Foto: Bob Awick

Theaterroute Huizen

"Het mooie aan Theaterroute Huizen vind ik de mystiek die rond de verhalen hangt", zegt Marjolijn Touw. Zij zal in ieder geval te zien zijn als moeder overste in de eindmusical dit jaar, verklapt de man achter de theaterroute, Johan Verheij.

Beiden zijn ze naar het Oude Postkantoor getogen om enthousiast te vertellen over de voorbereiding van de theaterroute die dit jaar van 13 tot en met 18 september gaat plaatsvinden. "We kunnen in ieder geval tot juli van dit pand gebruik maken. Ik hoop dat we ooit op een mooie plek terecht kunnen waarvan we echt een soort cultureel centrum van kunnen maken."

"Die wens heb ik al langer. Nu staan hier al spullen van de Historische Kring Huizen, omdat ze geen ruimte hebben en ook met het museum willen we samenwerken. Dit is een goede tijdelijke expositieruimte", gaat hij verder. Het zijn dromen voor de toekomst, want vooralsnog wordt er nu hard gewerkt aan de totstandkoming van de vijfde Theaterroute Huizen met als thema Het recht van de erfgooiers.

Lokale verhalen

"Vanwege het thema zullen we nu ook niet alleen lokale verhalen vertellen, maar gaat het ook over de regio. Daarnaast kan ik alvast verklappen dat twee locaties deze keer buiten Huizen liggen, namelijk in Blaricum. Dat wordt nog een uitdaging in de logistiek en eventueel moet ik nog een negende voorstelling schrijven om een logische route te laten ontstaan, maar ik hoop het niet. Je kunt maar vier voorstellingen per avond bekijken en als laatste de eindmusical."

Die eindmusical schrijft hij normaliter als laatste. "Iedere acteur die heeft meegedaan kan normaliter in de eindmusical meedoen als er een rol voor hem is. Dit jaar is het iets anders. Voorheen gingen we namelijk uit van bestaande muziek, maar deze keer wordt er speciaal muziek voor geschreven door muzikaal leider en arrangeur Mark Lippe." Johan Verheij laat ook alvast weten dat de eindmusical dit keer langer zal duren, zo'n drie kwartier. "Het verhaal van de erfgooiers is zo mooi en veelomvattend, dat moet gewoon langer duren."

Marjolijn Touw speelt dit jaar voor de tweede keer mee. "Ik heb veel gespeeld in musicals van Joop van der Ende. Daar ken ik Johan terloops van, maar ik heb nooit met hem samengewerkt. Toen ik zeven jaar geleden hier kwam wonen, wist ik niet eens dat hij ook hier woonde, tot ik zijn vrouw Dieuwke tegen kwam." Zo kwam er een telefoontje over de theaterroute en ging het balletje rollen.

'Toen ik in Huizen kwam wonen, wilde ik ook van alles over Huizen weten.'

De musicalster blijkt enorm van geschiedenis te houden en zoekt ook altijd van alles op over plaatsen waar ze speelt. "Toen ik in Huizen kwam wonen, wilde ik ook van alles over Huizen weten." Daarnaast zocht ze naar cultuur. "Ik zocht repetitieruimte, want ik wil graag repeteren met muzikanten voor mijn eigen programma. Dat bleek nog lastig te vinden. Toch is hier ook zoiets unieks als een eigen theaterroute."

Marjolijn en Johan vinden elkaar in de liefde voor het vak, geschiedenis en als dorpsgenoten. "Het is echt een leuke match", zegt Marjolijn Touw. De vrijheid die ze krijgt om een rol in te vullen, is een van de redenen om mee te doen. "Ik heb ook de behoefte om te creëren. Ik kan meedenken en iets van mijzelf er in stoppen."

Zo wil Johan Verheij ook graag werken. "Ik ben geen regisseur van ga maar op dit stipje staan en loop dan zo. Ik ga altijd in gesprek en vindt het fijn als acteurs meedenken. Er komt wel een moment dat we het gaan vastleggen en bepalen dat we het zo gaan doen." Dat acteurs iets zien in de theaterroute, merkt hij aan de cv's van bekende acteurs die mee willen spelen die steeds meer bij hem terecht komen.

'Ik ben geen regisseur van ga maar op dit stipje staan en loop dan zo'

"Het is ontzettend hard werken", zegt hij. "Ze moeten vier of vijf keer een voorstelling spelen op een avond, maar het is een soort kampgevoel. We beginnen met samen eten, dan vliegt iedereen uit en aan het einde van de avond komen we bij elkaar en drinken een borrel en dat een week lang. Ik ben altijd totaal kapot na zo'n week en moet minstens een week lang bijkomen."

Marjolijn Touw beaamt dat 'beetje ouderwetse gevoel'. "Je hoort bij een clubje. Ik ontmoet hier ook altijd mensen waar ik mee heb gespeeld, zoals Bartho. Het is gewoon heel gezellig. Daar wil je wel voorstellingen voor verschuiven, zodat je mee kan doen." Van Bartho Braat en ook Rob van de Meeberg, vorig jaar voor het eerst te zien in de rol van oud-burgmeeester Fons Hertog, is al bekend dat zij ook dit jaar weer meedoen.

Voor Johan is het altijd wel een puzzel. Hoe krijgt hij alles voor elkaar, welke locaties, de verhalen schrijven en acteurs inplannen en hoe krijg je het financieel rond. "Dat vind ik leuk om te doen, hoewel ik er ook wel eens gek van wordt." Hij prijst daarom Van der Roest die de trotse partner is van Theaterroute Huizen. "Ook geeft de gemeente weer subsidie en kunnen we dus van deze locatie gebruik maken. We zoeken daarnaast nog sponsors, want door corona zijn er een aantal weggevallen."

Ook de Vrienden van Theaterroute Huizen zorgen voor een 'soort van financieel basisje'. "Mensen worden vaak vriend om als eerste kaarten te kunnen bestellen en doen dat dan ook. De vrijdag en zaterdag zijn al bijna uitverkocht en de passe partouts ook. Het draagvlak voor een dergelijk cultureel evenement is er dus duidelijk."

Marjolijn Touw: "Heb je er wel eens aan gedacht om het twee weken achter elkaar te doen of misschien wel een maand?" Dat beaamt Johan Verheij. "Misschien gaan we dat wel ooit doen. Je moet het kostentechnisch wel kunnen doortrekken, dus door kunnen spelen en dan is de zondag lastig. Vooral de techniek is in dit geval dan kostbaar."

'Je wilt mensen een belevenis aanbieden en niet zomaar iets'

Johan Verheij is in ieder geval blij dat Theaterroute Huizen inmiddels een van de grotere evenementen is in Huizen. "Ik weet nog dat ik voor het eerst met een plan de straat op ging. Nu weet iedereen wat het is. Belangrijk daarbij is dat het professioneel goed in elkaar zit. Dat vind ik belangrijk. Je wilt mensen een belevenis aanbieden en niet zomaar iets." 

Marjolijn Touw vindt dat hij daar zeker in is geslaagd. "Mensen zijn echt er even tussenuit. Ik neem zelf ook altijd mensen mee om te kijken en die nemen ook weer mensen mee. Het is ook een leuke manier om Huizen te leren kennen." Johan Verheij: "Zo'n 70 procent van de bezoekers komt uit Huizen en de andere 30 procent uit de rest van Nederland. Dat geeft een leuke uitwisseling als mensen na de voorstelling onderweg naar de volgende met elkaar napraten."

Die verbinding heeft hij ook altijd bewust gezocht. "Mensen zeiden weleens dat het misschien leuk is om de gids een verhaal te laten vertellen, maar dit vind ik veel waardevoller." Marjolijn Touw: "Het is ook een mooie manier om cultuur te verbinden met bijvoorbeeld ondernemers die hun locatie ter beschikking stellen. Hulde voor hen. Het is zo ook bijzonder om mee te doen als acteur, want dit zijn locaties waar je normaliter niet zou spelen." Door die locaties, wordt het publiek ook meer onderdeel van de verhalen. "Dat is ook leuk", zegt ze. "Het publiek stapt als het ware jouw verhaal in."

Moderne sages

Het ultieme vinden beide toch wel dat de geschiedenis om een moderne manier weer over wordt gedragen aan andere. "Ook al maken we er ons eigen verhaal van. Ik hoef me als theatermaker niet altijd aan de waarheid te houden, ik kan het dramatiseren", vertelt Johan Verheij. "Het zijn als het ware de moderne sages', vult Marjolijn Touw aan. "We maken dit jaar ook weer een kinderroute en ik hoor dat kinderen erna heel anders met geschiedenis omgaan. Alsof ze beseffen dat het echt zo hier heeft plaatsgevonden", aldus Johan Verheij.

Hij heeft ook geen twijfel dat de theaterroute niet door zou kunnen gaan dit jaar. "Ik maak wel twee versies van de routes. Een met de kleinere locaties en een met wat grotere, voor het geval die 1,5 meter maatregel nog geldt." Voor het repeteren heeft hij al sneltests ingeslagen. "Ik wil in mei en juni al kunnen repeteren. Ik verwacht namelijk dat iedereen in juli weer op vakantie wil. Dan kunnen we het in augustus nog een keer herhalen en zijn we er klaar voor."

Marjolijn Touw beaamt dat. "We willen allemaal weer zo graag dit soort dingen kunnen doen." Volgens Johan Verheij verlangen mensen daarom ook weer zo naar de theaterroute. "Even een avondje eruit zijn. Daarom werk ik nu ook met de horeca hard aan een idee om het nog meer een belevenis te maken voor mensen. Dat ze hier kunnen komen en alles even kunnen vergeten. Gewoon gaan wandelen en niet nadenken over waarheen en een hele leuke avond hebben."

De première wil hij daarom ook grootser maken. "Dan mensen zich chique kleden, met eventueel de gympen in de rugzak mee om te kunnen lopen." Ook aan een afterparty denkt hij al na. Vooralsnog is het eerst echter nog schrijven, want de verhalen zijn nog niet af. "Bijzonder, maar wel leuk", vindt Marjolijn Touw. "Normaliter lees ik eerst een script, voordat ik besluit om mee te doen. Nu moet ik maar afwachten wat ik ga spelen, maar daar stap ik met open vizier in." Johan Verheij: "Ik schrijf graag op acteurs, dus dat komt goed."

Tickets kunnen besteld worden via

eindeloostheaterwerk.nl

.