De slager met de paaskoe
De slager met de paaskoe Foto: Historische Kring Huizen

Pasen

De paasdagen liggen alweer achter ons. Het is een christelijk feest waarin we herdenken dat Jezus is opgestaan uit de dood. Op Goede Vrijdag gestorven voor onze zonden.

En zondige mensen zijn wij. We denken vooral aan onszelf. Maar dat is niet van deze tijd. Dat is van alle tijden, ook in Huizen. Want in het verleden moest je er vooral op je paasbest uitzien. Dus moesten er nieuwe kleren komen waarmee je met de paasdagen kon pronken.

Je kon in Huizen kleren kopen bij Van Amstel, beter bekend als 'Joëssie parreplu' of bij 'de Lange'. De vrouwen konden terecht bij 'e Gunst of Lintri. Maar dan had je het ook wel gehad. Als je wat minder te besteden had ging je naar C & A in Hilversum.

Voor de Pasen kwam de slager langs met de paaskoe. Dan kon je zien van welke koe je een heerlijk stuk vlees at. Ook eieren werden met grote hoeveelheden soldaat gemaakt. Je ging natuurlijk wel naar de kerk op eerste paasdag. Vaak twee keer. En op tweede paasdag kon je 's morgens ook nog naar de kerk. Maar 's middag ging je eropuit, als het weer tenminste wat aangenaam was. Dan kon je kiezen uit de speeltuin, Oud Naarden of Valkeveen. Of je ging fietsen. Of je ging naar Hilversum, naar de film. Ik weet niet of ik dat allemaal onder zondige dingen moet scharen, maar het ging vooral wel om ons eigen plezier.

Het bovenstaande zijn wat herinneringen van de schrijver aan de paasdagen. De Historische Kring is benieuwd hoe u aan de paasdagen terugdenkt. Wij zouden het zeer op prijs stellen als u eens op papier zet hoe u het beleefd heeft.

Kunt u moeilijk iets op papier zetten, ik kom graag bij u langs om uw verhaal vast te leggen. Het hoeft niet per se over pasen te gaan, andere verhalen mogen ook. In afwachting,


Klaas van Jaap en Jannemeut van IJzuk