Sociaal agoog Helen van Ees en locatiemanager Marius van de Veen van De Bolder vertellen hoe het nu gaat.
Sociaal agoog Helen van Ees en locatiemanager Marius van de Veen van De Bolder vertellen hoe het nu gaat. Foto: Vivium De Bolder

Hoe gaat het inmiddels met Vivium De Bolder?

Voor bewoners en medewerkers van Vivium De Bolder gaat het leven steeds meer zijn gewone gang. Hoe anders was dat begin dit jaar.

HUIZEN Een paar maanden geleden moest Defensie nog bijspringen op de corona-afdeling. Locatiemanager Marius van de Veen en sociaal agoog Helen van Ees over de situatie toen en nu.

Overbelast
Op de speciale cohortafdeling van het verpleeghuis voor mensen met dementie werden toen vijftien bewoners met corona verpleegd. Tegelijkertijd konden minder medewerkers werken vanwege een coronabesmetting of -verdenking. Wie werkte, was al overbelast. Een week later kwamen de hulptroepen.

Op 4 januari gingen vier verzorgenden en vier helpenden van Defensie op de corona-afdeling aan de slag. “Acht jonge mensen, vooral uit Friesland”, typeert Marius de groep. “Echte aanpakkers volgens onze collega’s.” Hun inzet was een verademing voor het personeel van De Bolder.

Iets meer rust
Sociaal agoog Helen: “Het personeel kreeg toen iets meer rust en iets meer tijd voor de bewoners. Ons psychosociale team was extra alert op reacties. Als een bewoner de camouflagekleding zag die onder de beschermende zorgkleding uitstak, leverde dat soms leuke gesprekken op.”

Door de publiciteit over de ingeroepen hulp, zo vertelt Marius, meldden zich meer bereidwilligen uit de regio. “Onder wie meer dan één oud-verpleegkundige en een tropenarts. Daarnaast boden vrijwilligers hulp aan, alleen hadden wij juist gekwalificeerde hulp hard nodig.”

Coronavrij
Twee weken maakte De Bolder gebruik van de militaire assistentie. Het laatste duo vertrok op 20 januari. Een paar dagen later werd de speciale afdeling opgeheven. "Sindsdien zijn we coronavrij”, zegt Marius opgelucht. En inmiddels zijn nagenoeg alle bewoners en medewerkers gevaccineerd tegen corona. Wie nu verhuist naar De Bolder en nog niet thuis via de huisarts is of wordt gevaccineerd, krijgt bij Vivium een prik aangeboden. "Onze verpleegkundige bespreekt dit vooraf."

'Het personeel kreeg toen meer rust en meer tijd voor bewoners'