De werkzaamheden zijn deze week begonnen.
De werkzaamheden zijn deze week begonnen. Foto: Bob Awick

Ook plein aan Oostergo wordt vergroend

De gemeente is in alle stilte begonnen met de vergroening van het plein aan de Oostergo. Omwonenden hebben wel een nieuwsbrief gekregen waarin de start van de werkzaamheden op 29 maart en het ontwerp zijn toegelicht.

De herinrichting van het plein vindt plaats in het kader van de Operatie Steenbreek, waarmee de gemeente Huizen groener wil maken. Eerder werd ook al het plein aan het Droogdok aangepakt en vergroend. Dat is nu een groene oase in de wijk geworden.

Uitgangspunt voor het ontwerp zijn:
*hergebruik van materialen waar mogelijk
*vergroenen
*zo weinig mogelijk verharding
*de aanwezige rij (moerbij)bomen wordt behouden, net als de lindehaag
*veel planten

(Tekst gaat verder na de afbeelding)

Het ontwerp van het plein aan de Oostergo. (Afbeelding: Gemeente Huizen)

Na de aanpassingen ontstaat er een beschut plein met aan de ene kant bomen en aan de andere kant een pergola met klimrozen. Onder deze groene elementen kunnen jong en oud elkaar ontmoeten aan de picknicktafel die er komt met een permanent schaakbord. Stukken hiervoor moeten de bewoners wel zelf meenemen.

Met de vrijgekomen grond van de herinrichting wordt een heuvel gemaakt, waarop een waterpomp geplaatst wordt. In het gazon bij de pomp komen stapstenen te liggen. Op deze plek kunnen kinderen spelen.

De beplanting van het plein zorgt voor schaduw op hete dagen, zodat er verkoeling gezocht kan worden. Daarnaast wordt er met bloeiende vaste planten voor meer kleur gezorgd op het plein. Er komen ook diverse zitelementen, zodat mensen op hun gemak kunnen genieten van al het groen en de spelende kinderen.

(Tekst gaat na de afbeelding verder)

Het plein aan de Oostergo zag er zo uit. (Foto: Google Maps)

Op Facebook reageren een aantal omwonenden positief op het vergroenen van het plein. Die zijn blij dat er wat meer kleur in komt. Het plein werd 36 jaar geleden aangelegd voor kinderen om op te spelen en dat gebeurt nog steeds en bij de nieuwe inrichting is er ook rekening mee gehouden dat zij er kunnen blijven spelen.

Een oud-bewoonster herinnert zich nog de strijd die indertijd is gevoerd tegen de komst van een school op het plein. De singel zou dan gedempt worden en het plein een schoolplein worden. De school is uiteindelijk in het 4e kwadrant gebouwd als De Springplank.

Nu wordt er dus asfalt weggehaald en groen aangebracht, zodat de klimaatverandering kan worden opgevangen. Meer water kan dan de bodem in en door beplanting wordt droogte en hittestress aangepakt. De gemeente verwacht dat het project op 17 mei kan worden afgerond.