Afbeelding
Foto: Foto's: © Foto Miché / Bastiaan Miché en Bob Awick

Afscheid Bibian Mentel

“Dertien dagen terug - ruim een week dus voordat zij overleed - was ik nog bij haar. Toen zei zij nog aan erbij te willen zijn als haar zoon Julian in juli zijn school zou afmaken, Edwin was nog jarig in juli en zij gingen dit jaar nog opnieuw trouwen. Zij was toen nog zo bezig met plannen.”

Dat zegt Derk ter Braak, die Bibian Mentel onder meer goed kent door zijn

inzet

voor de Mentelity Foundation, zaterdagmorgen over de maandag overleden drievoudig paralympisch snowboardkampioen. Ter Braak staat samen met zijn zoon aan het begin van de afscheidsroute op de rotonde van de Rading met de Loosdrechtseweg. “Ik ken haar al vanuit de tijd van Amsterdam. Toen zij nog twee benen had, zeg maar.”

Om helemaal vanuit Haarlem, waar Ter Braak nu woont, naar ‘t Gooi te komen deze zaterdag was voor hem een ‘no-brainer’. Niet meer dan logisch dus. “Toen ik opstond was dit mijn eerste gedachte. Dit is de eerste dag van het vasthouden van de legacy Bibian Mentel. Zij is met een andere definitie gekomen over wat leven is. Als het even tegenzit, denk je aan Bibian. Dan valt het met je eigen problemen wel mee. Maar zij genoot ook van de mooie dingen in het leven. Zij heeft ook echt geleefd, nooit geklaagd.”

Toen Ter Braak dertien dagen geleden Mentel voor het laatst zag en sprak, ging hij - zegt hij nu - weg met een glimlach. “Ze was ook nog echt goed, maar ik had ook het idee dat het de laatste keer zou kunnen zijn.” Daarbij knikt hij instemmend op de vergelijking met Johan Cruijff. Allebei waren zij topsporters, grote persoonlijkheden, hadden een eigen foundation en stierven (veel te vroeg) aan kanker. Bovendien was in beide gevallen - hoewel Cruijff en Mentel dus allebei ziek waren - het overlijden een enorme shock. “En dit is haast Cruijffiaans”, zegt Ter Braak over de vele aanwezigen langs de vooraf bekendgemaakte afscheidsroute. “En je had altijd het idee dat zij onverwoestbaar was. Dat is toch niet zo gebleken.”

‘Aantal volgers Mentelity Foundation op Instagram steeg van vijfduizend naar tachtigduizend’

Zelf zal Ter Braak de uitvaart, die door corona maar voor een klein aantal genodigden toegankelijk is, niet bijwonen. Wel heeft hij een link toegestuurd gekregen om de bijeenkomst digitaal te volgen. “Ik kreeg maandag een appje van Edwin (Edwin Spee, de man van Mentel, red.) dat zij was overleden. Dan is het afwachten wanneer het in het nieuws komt. Dat duurde nog best wel lang. Maar het is geweldig wat er los is gekomen in Nederland. Als je ook kijkt naar het aantal volgens van de Mentelity Foundation op Instagram. Dat waren er een paar weken terug nog vijfduizend. Nu zijn dat er tachtigduizend.”

De Wijdemeerse wethouder Jan-Jaap de Kloet is een van de vele aanwezigen voor het gemeentehuis aan de Rading. “Bibian was een bijzonder mens. Ik zag haar in 2018 toen zij ereburger werd van Wijdemeren. (lachend, red.) Toen was ik hier ook al wethouder. En zij is een heel enorme persoonlijkheid, die ondanks de tegenslagen in het leven altijd superpositief was. En die wilskracht in sport. Ongelooflijk.”

Ook voor De Kloet voelt het afscheid heel dubbel. Aan de ene kant was het aanstaande. Mentel had zelf al te horen gekregen om van de mensen om haar heen afscheid te nemen. Maar toch. “Het blijft natuurlijk een verlies. En inderdaad is het net als bij Cruijff. Bibian hoort ook in die categorie. Niet alleen als topsporter, maar vooral ook als persoonlijkheid.” 

Grandioos

Wanneer de rouwwagens voorbijrijden, zorgen de vrijwilligers van de Stichting SLOEP voor de nodige sfeertaferelen. Ondertussen klinkt er luid applaus. “Grandioos dat er zo veel mensen staan”, zegt Loosdrechter Jan Molleman. “Wij zijn toen bij haar huldiging geweest, echt een geweldige vrouw. Zij heeft zo veel gedaan en betekend voor mensen.” Ook de zaterdagmorgen aanwezige Martin Bakvis, iets verderop woonachtig, noemt de belangstelling indrukwekkend. “Ik ken haar niet persoonlijk, maar wat ik van haar zag was een en al positiviteit. Die levenslust die zij uit haar laatste krachten haalde...”

(Tekst gaat verder onder de foto)

© Foto Miché / Bastiaan Miché

Ook langs de route in Hilversum, onder meer bij de rotonde Laapersveld, op de Emmastraat, het Achterom en vanaf de Beatrixtunnel richting Anna’s Hoeve (zie foto hierboven) staan er veel mensen langs de weg om Mentel de laatste eer te bewijzen. Helemaal druk is het bij het daar gevestigde crematorium waar de afscheidsroute eindigt. Behalve een enorme mediabelangstelling zijn er veel mensen van heinde en ver voor Mentel gekomen. Menno Pauw uit Rijnsburg stond al om 8.15 uur bij Crematorium Laren, zegt hij. “Als eerbetoon aan haar. Zij is een voorbeeld in positiviteit, wist altijd het mooie ervan te maken. Ondanks die vreselijke ziekte. Dan is voor ons vanuit Zuid-Holland hier naartoe rijden een kleine moeite.”

Berry Heerschop uit Hilversum en Anita Haverkoek uit Bussum zijn twee collega’s die werkzaam zijn in de uitvaartbranche. Hij langs de weg staan, vlak bij het crematorium, is dus ook een beetje werk en een steun aan de collega’s die de stoet van zaterdagmorgen begeleiden. “Natuurlijk is iedere uitvaart heel bijzonder om mee te maken, maar voor de collega’s is dit er één die zij niet dagelijks meemaken”, aldus Heerschop. “Heel fijn dat er nu zo veel mensen zijn gekomen.” Ook voor Haverkoek is het aankomen van de stoet op dat moment wel ‘een kippenvelmomentje’. “Het is ook nog steeds zo onwerkelijk. Zij inspireerde zo veel mensen.”

Bij het crematorium gaan de familiezijde via de achterzijde van het gebouw naar binnen. De auto met daarin de kist staat nog lang voor de ingang. Rond 10.30 uur wordt deze door militaire medewerkers van het Koninklijk Huis naar binnen gedragen. Nog een keer klinkt er een massaal applaus. 


 
Foto: Bob Awick