Materialen worden bij de sloop gescheiden en later hergebruikt.
Materialen worden bij de sloop gescheiden en later hergebruikt. Foto: Bob Awick

Erfgooiers College gesloopt

“Je kunt nu dwars door het oude gebouw heen kijken”, zegt plaatsvervangend rector Jaap Augustijn. Hij is namens het Erfgooiers College verantwoordelijk voor de nieuwbouw van de school en nu de sloop van het oude gebouw.

Ondertussen wijst hij op de betonnen trappen die op de eerste verdieping nog zichtbaar zijn als je vanuit de docentenkamer door de oude school heen kijkt. “Die gaan we hergebruiken op het schoolplein straks. Dan worden het verticale staanders voor zitelementen die worden gemaakt door Ruig & Geroest.”

(Tekst gaat na de afbeelding verder)

De grote houten balken uit de mediatheek worden straks op het schoolplein hergebruik. (Foto: Bob Awick)

“De grote houten balken die in de mediatheek zitten en uit het oude gebouw steken, worden hier ook voor gebruikt”, gaat hij verder, terwijl hij met zijn handen de maat aangeeft van die balken. Het oude schoolgebouw wordt sinds 2,5 week voorzichtig gesloopt, zodat niet alleen de trappen en grote houten balken kunnen worden hergebruikt, maar ook de rest van het materiaal.

“Je kunt nu goed zien dat het oude schoolgebouw eigenlijk een soort van mecanostructuur heeft van ijzer. Dat wordt ondersteunt door ijzeren kruisen waar de muren zaten en ook bij het plafond. Die kruisen bij de muren waren vroeger ook zichtbaar in de klaslokalen.” Ook de oude koelcel is nu goed zichtbaar op de begane grond, want de wand ervoor is al weg.

(Tekst gaat na de afbeelding verder)

Diverse stapels materialen worden gescheiden. Het schoolbord hangt er nog. (Foto: Bob Awick)

Hij wijst naar diverse stapels met materialen die in een ontzield lokaal op de begane grond liggen. Het gaat om hout en isolatiemateriaal. Het whiteboard hangt er nog netjes aan de muur met daarop een opdracht. Alsof er onlangs nog les is gegeven, maar niets is minder waar. Leerlingen kunnen inmiddels al sinds begin dit jaar in het nieuwe schoolgebouw terecht.

“Van de sloop merken we eigenlijk heel weinig in dat nieuwe gebouw”, aldus Jaap Augustijn. “Het gebouw is zo goed geïsoleerd.” De blauwe wagen die bij de sloop wordt gebruikt, maakt best wel veel herrie als je buiten staat, maar is inderdaad binnen nauwelijks te horen. “We hebben de afspraak dat er tijdens de examens niet meer gesloopt mag worden, dus werken ze hard en tot nu toe ligt de sloop nog op schema.”

Terwijl aan de ene kant van het oude gebouw nog voorzichtig materiaal wordt losgehaald, is aan de andere kant van het gebouw een kraan bezig om materiaal vanaf de eerste verdieping in containers te gooien voor verschillende materialen, zodat het afgevoerd kan worden en elders weer hergebruikt. “Dinsdag komt er een grote kraan, zodat er ook van hoger materiaal kan worden afgevoerd. Deze kraan kan daar niet bij.”

(Tekst gaat na de afbeelding verder)

Materiaal ligt klaar om straks in de container te worden gegooid. (Foto: Bob Awick)

Jaap Augustijn is tevreden met het verloop. “Er is maar een klein beetje asbest gevonden en dat is keurig afgevoerd. Er wordt secuur gewerkt.” Door de sloop kan de ingang van het nieuwe schoolgebouw nog niet gebruikt worden, leerlingen gaan via de achterkant naar binnen. “Het is gewoon niet veilig. Er liggen losse materialen en er kan zomaar wat naar beneden vallen.” Met beveiliging en camera’s wordt een en ander nauwlettend in de gaten gehouden en dat werkt.

Tijdens de sloop gaat het onderwijs in het nieuwe schoolgebouw gewoon door, voor zover je dat gewoon kan noemen in deze coronatijd. “Op dit moment komen alle leerlingen wel naar school, maar niet allemaal tegelijkertijd. De helft van de klas is er ‘s morgens en heeft 5 lesuren. De andere helft kijkt thuis mee. ‘s Middags komt die helft naar school. Dan zijn er minder lesuren en daarom draaien we het na een week om.” Het is volgens hem hard werken voor de leerlingen. “Ze moeten bij het wisselen van of naar huis fietsen en ook nog eten.”

Besmettingen

Door corona komt het ook bij het Erfgooiers College wel eens voor dat een klas, in dit geval dus een halve, naar huis moet vanwege een besmetting. “Vorige week hadden we er twee, deze week nog geen een. Op zich is het een heel geregel, want bij een besmetting moet er precies in kaart worden gebracht met wie een leerling dan contact heeft gehad. Dan gaan die leerlingen in quarantaine en laten zich na vijf dagen testen.”

Naast de nieuwbouw en sloop, is de school nu al een jaar bezig om in te springen op de steeds veranderende coronamaatregelen. “In dit schooljaar hebben we alles al meegemaakt: iedereen naar school, niemand naar school, alleen examenleerlingen naar school en nu een halve klas tegelijkertijd op school”, legt Jaap Augustijn uit. “Gelukkig is dit nieuwe gebouw wel heel geschikt om les in te geven met het klimaatsysteem. De CO2 wordt gemeten en dat wordt steeds beter ingeregeld.”

‘Belangrijk is nu om vooral leerlingen klaar te stomen voor het examen’

Hij prijst de roostermakers die het normaal al zwaar hebben, maar nu een extreme klus klaren. Zo is het constant toetstijd, want als iemand niet naar school mag, kan hij geen toets maken. Dat kan niet online en alleen op school. Die gelegenheid krijgen leerlingen dus ook. “Via die toetsen kunnen we ook kijken of er leerachterstanden zijn. Belangrijk is nu om vooral leerlingen klaar te stomen voor het examen. In de meivakantie gaan we met eigen docenten examentrainingen geven en ook een huiswerkinstituut helpt daarbij mee. Om die achterstanden weg te werken, krijgen we geld van het Rijk en dat zetten we ook in.”

(Tekst gaat na de afbeelding verder)

Vanuit de docentenkamer in het nieuwe schoolgebouw kijk je nu door het oude gebouw heen. (Foto: Bob Awick)

Het is wat hem betreft een bijzonder jaar, waarin veel wordt gevraagd van leerlingen en docenten. “Die laatsten hebben door corona zoveel geleerd over online lesgeven en nu met een halve klas op school en de andere helft thuis. Sommige docenten waren pas in februari hier voor het eerst in het nieuwe gebouw, omdat ze al die tijd thuis les hadden gegeven.”

Voor Jaap Augustijn is het ook een uitzonderlijk jaar met corona, de nieuwbouw en de sloop. “Met de leerlingen hebben we inmiddels wel het feestje gevierd dat we een nieuw gebouw hadden. In 2 weken tijd zijn ze in kleine groepen geweest, hebben gebak gehad, een cadeautje en een rondleiding. Ze waren snel gewend. Maar ik zou ook heel graag de omwonenden de school een keertje van binnen laten zien. Die hebben met de overlast van de bouw en nu de sloop te maken gehad. Dat het nog niet kan, doet wel een beetje pijn.”

‘Als het dan kan, houden we eindelijk ons officiële openingsfeest’

Dat bezoek van die omwonenden staat dan ook hoog op zijn lijstje, maar gaat pas gebeuren als het weer kan vanwege corona. “Omdat er niet gesloopt mag worden tijdens de examens, zal het ook nog even duren voordat alle werkzaamheden afgerond zijn. De examens bestaan dit jaar namelijk uit drie perioden die doorlopen tot in juli. Leerlingen mogen zelf kiezen in welke periode zij voor een vak examen willen doen. Ze spreiden dat vaak over periode 1 en 2 om meer rust te hebben. In periode 3 kunnen ze dan herexamen doen, maar dat mag ook al in periode 2.”

Pas na de zomervakantie zal de berg zand die dan op de plek van het toekomstige schoolplein ligt, worden betegeld en verder ingericht. Met dus de zitelementen van materialen van de oude school. “Het is de bedoeling dat dit in september afgerond is. Als het dan kan, houden we eindelijk ons officiële openingsfeest. We weten echter nog niet of dat zal lukken. We dachten in het begin ook in drie maanden tijd van corona af te zijn en kijk nu. We zijn een jaar verder.”