De strook grond waar het allemaal om gaat.
De strook grond waar het allemaal om gaat. Foto: Bob Awick

Maar komt er ook een deal?

Een broedende kip moet je niet storen, wordt er wel eens gezegd. Gaat dit ook op voor de onderhandelingen over de strook grond aan de Havenstraat die BNI wil verkopen? Een ding is zeker, er wordt nog onderhandeld, maar of er echt een deal komt hangt van vele zaken af en niemand wil precies prijs geven, welke dat zijn.

De wens van de gemeente is om van die strook grond een aantrekkelijke verbinding te maken tussen de haven en het Oude Dorp. Het liefst met een culturele invulling. Geld wil ze er zelf niet in stoppen, besloot de gemeenteraad, dus moeten particulieren hiervoor zorgen. Probleem is wel hoe een dergelijke missie kan slagen en ook nog iets opbrengt voor de partijen die hier geld in wil investeren.

Dat laatste blijkt elke keer een spelbreker. BNI wilde eerst zelf aan de slag met WP Retail Invest en die vond in een supermarkt met foodcourt de financiële drager. Een tweede supermarkt mag er in het gebied echter niet komen, dus was het terug naar af. Meerdere partijen zouden plannen hebben, maar op dit moment wordt onderhandeld met partijen die het

plan willen uitwerken van de Havenstraatgroep

.

Al eerder schreven we dat

woningbouw nu een spelbreker

zou kunnen zijn om deze plannen te laten slagen. De woningbouw zou nodig zijn om voldoende geld op te brengen om die culturele functie in te kunnen brengen. Het bestemmingplan laat echter bouwen van woningen op die locatie niet toe. Dat zou ook alles te maken hebben met de milieuvergunning van BNI.

‘Wij de werkgelegenheid belangrijk en dat conflicteert soms met andere wensen’

“Wij vinden als college dat er in Huizen voldoende werkgelegenheid moet zijn, ook voor praktische geschoolde arbeid. Op dit bedrijventerrein zijn ondernemingen actief die dit bieden, zoals BNI, maar ook Teeuwissen. Zij hebben hiervoor een milieuvergunning nodig. De omgevingsdienst verstrekt deze vergunning en handhaaft hier ook op. Als gemeente vinden wij de werkgelegenheid belangrijk en dat conflicteert soms met andere wensen”, laat wethouder Roland Boom weten.

Namens de gemeente voert hij de regie op het proces rondom de strook grond aan de Havenstraat. Een lastige klus, want de grond is niet van de gemeente. “Ik zeg dan altijd dat je nu eenmaal niet kan beslissen wat er gebouwd wordt in de tuin van je buurman.” Toch wordt er in dit soort zaken vaak wel naar een gemeente gekeken om problemen op te lossen.

In het geval van een bestemmingsplan lijkt dat ook een logische gedachte. De gemeenteraad beslist namelijk over die bestemmingsplannen. Op het stuk grond aan de Havenstraat mogen bijvoorbeeld wel kantoren komen, maar geen woningen. Dat heeft ook alles te maken met de milieuvergunningen die de bedrijven op het bedrijventerrein nodig hebben. “Het zijn in dit geval meerdere zaken die hier een rol spelen. Je kunt niet zomaar een bestemmingsplan aanpassen, want dat heeft weer gevolgen voor de bedrijven die er zitten, die we als gemeente ook belangrijk vinden”, laat de wethouder weten.

Zou de oplossing misschien wel kunnen liggen in het aanpassen van de milieuvergunning? Dirk Simons van de SVE Group, de investeerder die nu eigenaar is van BNI en dus de grond waar het om gaat aan de Havenstraat, kan daar geen uitsluitsel over geven. Hij verwijst naar de omgevingsdienst die hierover beslist. “Met de investering in een nieuwe machine kan de milieuvergunning misschien wijzigen. Ik weet niet hoeveel ruimte er dan aan andere functies gegeven kan worden”, laat hij desgevraagd weten.

SVE Group: ‘We zullen alles op alles zetten om eruit te komen’

Hij geeft aan dat SVE Group in ieder geval de onderhandelingen die nu gaande zijn serieus neemt. “We zullen alles op alles zetten om eruit te komen. Het is nu aan de koper om de onderzoeken die nodig zijn af te ronden. Wij hopen dat ze eruit komen met hun adviseurs en de gemeente.” Uit zijn woorden blijkt maar weer dat de rol van de gemeente van groot belang kan zijn, ook als het dus gaat om de ‘tuin’ van de SVE Group.

Een probleem dat in de onderhandelingen waarschijnlijk ook opgelost moet worden is het probleem van de sanering. Tijdens het raadspodium dat in oktober 2017 werd gehouden over de mogelijkheden aan de Havenstraat gaf de toenmalige CEO van BNI aan dat die sanering 2,5 miljoen euro zou moeten kosten. Daarbij gaf hij aan dat de machines en de gebouwen die er stonden ook al oud waren. Na een reorganisatie en overname van de SVE Group in september 2020 kwam er weer wat lucht voor het bedrijf, dat ook sloop van die gebouwen aanvroeg en daar uiteindelijk ook mee begon nadat de onderhandelingen met de Havenstraatgroep op niets leken uit te lopen.

Inmiddels is de sloop stopgezet en wordt er onderhandeld. Wie met wie over wat praat, is niet duidelijk. Ook niet wat de oplossing is waar iedereen blij mee kan zijn en die ook nog eens werkbaar is. Duidelijk is wel dat er nog heel wat haken en ogen zijn en dat die niet gemakkelijk zijn weg te werken.

De partijen die het plan van de Havenstraat willen uitvoeren, zouden op 1 april wel bij de gemeente zijn aangeschoven, maar over wat er besproken is, worden geen mededelingen gedaan. Zo kan de kip nog even blijven broeden en die wil in dit geval dus inderdaad niet gestoord worden.