Voor de bibliotheek in Huizen was 2020 een bijzonder jaar vanwege corona en het 100-jarig bestaan.
Voor de bibliotheek in Huizen was 2020 een bijzonder jaar vanwege corona en het 100-jarig bestaan. Foto: Bob Awick

Bieb: toch veel mogelijk

HUIZEN Bibliotheek Gooi en meer en Bibliotheek Huizen-Laren-Blaricum hebben in 2020 een bijzonder jaar achter de rug. Terugkijkend in hun jaarverslag bleek er toch nog veel mogelijk, ondanks het coronavirus.

Als beide bibliotheken iets hebben mogen ervaren vanaf de eerste lockdown is het dat zij belangrijk zijn voor veel mensen en dat zij, ook als hun poorten gesloten zijn, nog heel veel voor iedereen kunnen betekenen.

Soms op andere en zelfs nieuwe wijze en met grote dank aan de flexibiliteit en inzet van hun klanten, vrijwilligers en medewerkers.

Eenmaal van de schrik bekomen hebben beide bibliotheken zich direct tijdens de eerste lockdown gericht op het (digitaal) voor iedereen openblijven. De onlinebibliotheek, met voor leden gratis e-books, luisterboeken en tijdschriften, mocht zich in een sterk stijgende belangstelling verheugen.

Toen de bibliotheken dicht moesten is de afhaalbibliotheek in het leven geroepen. Ook van de verrassingstassen, met vijf door de bibliotheek uitgezochte boeken uit genres naar keuze, werd veel gebruikgemaakt. Meer dan 1.800 tassen gingen vorig jaar over de toonbank.