De tijdelijke dam wordt voorlopig niet bestraat.
De tijdelijke dam wordt voorlopig niet bestraat. Foto: Bob Awick

Eerst goed gesprek

Voorlopig komt er geen ontsluiting van de Blaricummermeent via Huizer grondgebied. Die toezegging deed wethouder Roland Boom gisteravond in de commissievergadering.

De SGP stelde daar vragen naar aanleiding van rumoer in de Etty Hillesumlaan en Maria Montessorilaan; bewoners kregen weken geleden een brief dat er honderden auto’s door hun smalle straten zouden komen.

Geplande wegwerkzaamheden aan de kant van de Blaricummermeent zorgen ervoor dat de woningen in die nieuwbouwwijk enkele maanden niet of niet goed bereikbaar zijn. Daarom werd er een oplossing bedacht: twee ontsluitingen via het Vierde Kwadrant, Huizer grondgebied. In de betreffende straten ontstond onrust.

“Ook ik ben mij rot geschrokken. Wij hebben dit niet goed overzien en leken nu voor een voldongen feit te staan”, zei ook wethouder Boom. Woensdag sprak hij met de projectleiding aan de Huizer kant en beloofde bewoners en de vragenstellers in de commissie dat er voorlopig geen schop de grond in gaat voordat er contact is gelegd met de bewoners en er een veilige oplossing is bedacht. 

Levensgevaarlijk

Door de Etty Hillesumlaan komen elke dag veel scholieren. Volgens bewoners zou veel verkeer levensgevaarlijk zijn. Boom kwam zelf kijken en kwam tot dezelfde conclusie. “Er kan zeker geen bouw- en vrachtverkeer door deze straten. Maar we moeten wel kijken hoe wij vijftig tot zestig huishoudens veilig kunnen ontsluiten. We denken hierbij aan eenrichtingverkeer.”

Ook al staan de eerste werkzaamheden gepland voor 10 mei volgens de wethouder wordt er eerst contact gezocht met de inwoners van de betreffende straten om gezamenlijk tot een ‘fatsoenlijke oplossing’ te komen. Boom sprak over mogelijk 500 tot 700 verkeersbewegingen per dag. 

(Tekst gaat verder na de foto)


Bewoners van de Etty Hillesumlaan vrezen de verkeersstroom door hun smalle straat. 

De bewoners van de straten blijven graag in gesprek met de wethouder maar hebben nog wel hun zorgen over de hoeveelheid verkeersbewegingen en vragen zich af wat er precies onder bouwverkeer wordt verstaan. “Zijn dat alleen vrachtauto’s die we weren of ook tractoren met aanhanger en busjes met aanhangers”, vraagt een bewoner zich af. Op vragen van de commissieleden Rob Bource (SGP) en Kerem Gencer (PvdA) over het mogelijk nemen van een verkeersbesluit reageerde Boom: “Wat mij betreft voegt dat niks toe. Het belangrijkste is dat we de bewoners op een goede manier betrekken.”

Afbeelding