Monique Cornelissen is één van de vier ‘Voedselbanken voor Bijen’ in Huizen.
Monique Cornelissen is één van de vier ‘Voedselbanken voor Bijen’ in Huizen. Foto: Bob Awick

'Voedselbank voor Bijen'

Monique Cornelissen is één van de 1.500 ‘Voedselbanken voor Bijen’ die Nederland rijk is. “Ik heb me aangemeld omdat ik erg bezorgd ben over de bijen en het verlies aan biodiversiteit. Bijen zijn één van de belangrijkste bestuivers voor bloeiende bloemen en planten.”

Voor de Nationale Zaaidag op donderdag 22 april mag zij twintig zakjes zaad weggeven. Op die dag worden in heel Nederland biologisch bloemzaadjes gezaaid voor bijen. Het bijenaantal in Nederland neemt namelijk sterk af en daarom hebben de bijen ook hulp nodig van inwoners uit Huizen.

“Maar liefst 70 procent van ons voedsel is afhankelijk van de bestuiving door insecten. Een probleem voor de bijen is dat tuinen steeds meer bestraat worden. Ook kopen mensen planten bij tuincentra die vaak vol zitten met pesticiden, dus niet bij-vriendelijk zijn. Wist je dat bijen uit de exotische planten, die we steeds vaker in onze tuinen zetten, moeilijk stuifmeel of nectar kunnen halen? Onze bijen houden meer van bloemen die van oorsprong in Nederland voorkomen, zoals phacelia, goudsbloem, korenbloem en kruiden.”

Biologische teelt

“Zo heb ik vorig jaar voor het eerst geen planten gekocht in een gewoon tuincentrum, maar gekozen voor inheemse planten van biologische teelt. Als ik deze fleurige bloemen in mijn tuin zie, word ik blij, ook omdat ze milieuvriendelijk gekweekt zijn en bijen er iets aan hebben. Echt een aanrader.”

The Pollinators

“Door het bespuiten van planten en bloembollen met pesticiden gaat de bijenstand dramatisch achteruit. Dat geldt trouwens ook voor vlinders en andere insecten. Daarom is eind 2016 The Pollinators opgericht. The Pollinators willen graag een gezonde leefomgeving voor bestuivende diersoorten. In 2017 zijn ze begonnen met de Nationale Zaaidag, een najaars-tour met 25.000 biologische bloembollen en het Grote Bestuiversdiner met hun bestuivingspartners. Een jaar later werden er 500 Voedselbanken voor Bijen opgezet die deelnemen aan de Nationale Zaaidag en nu zijn het er al 1.500 overal in Nederland. In Huizen zijn er dit jaar vier Bijenvoedselbanken.”

‘Door de Nationale Zaaidag kan iedereen genieten van de bijen en bloemen’

“Veel mensen weten niet dat bloemen- en plantenzaad vaak vol zitten met pesticiden. Daarom is het belangrijk dat we aandacht besteden aan de Nationale Zaaidag op 22 april. Voor die dag heeft elke Voedselbank voor Bijen twintig biologische bloemzaadpakketjes die we weggeven aan inwoners van Huizen. Het zaad kun je gebruiken in je tuin of op je balkon, maar je kunt het ook zaaien in een stukje openbaar groen waar niets groeit. Zo kan iedereen genieten van de bijen en wilde bloemen.”

Biobloemenzaad

Wie een zakje biobloemenzaad wil ophalen, kan naar de website

www.thepollinators.org

. “Op deze site staan alle Voedselbanken voor Bijen. Je kunt daar jouw postcode invoeren. Dan zie je de dichtstbijzijnde Voedselbanken voor Bijen, dus ook mijn adres en die van de andere drie Voedselbanken voor Bijen in Huizen. Ik heb al een aantal reserveringen binnen gekregen, maar mensen kunnen zich nog steeds aanmelden en een zakje komen ophalen. Je kunt volgend jaar ook zelf meedoen met Voedselbanken voor Bijen, want hoe meer mensen meedoen, hoe beter het is voor de bijen.”

Een echte win-winsituatie

“Ik heb vorig jaar echt genoten van de wilde bloemen in mijn tuin en vond het best spannend of er wel bijen in mijn tuin zouden komen. Die kwamen er zeker, zelfs heel veel. Het was een echte win-winsituatie. Je kunt op 22 april een steentje bijdragen door biologisch bloemenzaad te zaaien. De bijen worden daar echt heel blij van en zelf heb je maandenlang plezier van de prachtige bloemen in je tuin of op je balkon.”