De leerlingen zoeken samen gezellig een boek uit bij het KinderzwerfboekStation.
De leerlingen zoeken samen gezellig een boek uit bij het KinderzwerfboekStation. Foto: Bob Awick

Zwerfboeken in Huizen

De Van der BrugghenSchool heeft sinds vorig jaar een KinderzwerfboekStation om de leerlingen te stimuleren om een boek te gaan lezen. Het is een initiatief van kleuterleerkracht Joska Koelewijn en de KinderzwerfboekStation was meteen een succes bij de leerlingen.

“Op deze manier kunnen we de leescultuur bevorderen bij onze kinderen”, vertelt directeur Else Linde vol enthousiasme. “We hebben een schoolbibliotheek en beginnen elke ochtend met 20 minuten lezen in de groepen 3 tot en met 8. Door de coronamaatregelen kon dat helaas niet meer omdat de bibliotheek beheerd wordt door ouders en die mogen de school niet in. In de klassen staan nu boeken, maar de leerlingen missen het samen naar de bieb gaan, een boek uitzoeken en lezen in de klas.”

Buiten een boek lezen

“Gelukkig kwam Joska toen met dit project en zijn we met de zwerfboeken begonnen. Het loopt als een speer. We krijgen boeken van leerlingen, collega’s, buurtbewoners, stichting Kinderzwerfboek en gaan regelmatig naar Kringloopwinkel Huizen om gratis de mooiste boeken op te halen. Echt heel fijn dat we zo geholpen worden en in het kastje staan boeken voor alle leerlingen.”

“In de zomer hebben we het opgezet om te kijken of het goed zou lopen en we zagen dat kinderen met mooi weer een boekje uit de kast haalden om buiten te gaan lezen op het bankje of op de grond. Sommige leerlingen namen zelfs een kleedje mee. Superleuk. Als kinderen vroeg op school komen en het kastje staat al buiten, pakken ze een boek om te gaan lezen voordat de schooldeuren opengaan. Zo zie je dat zo’n initiatief werkt en de kinderen er heel blij mee zijn.”

Ook voor kinderen uit de buurt

November vorig jaar is het KinderzwerfboekStation geopend. “We hebben dat feestelijk gevierd met ballonnen en slingers. Als het regent, staat het kastje binnen. Gelukkig zijn ouders nu bezig om een buitenkastje te maken, want het is voor alle kinderen uit de buurt. Je hoeft niet bij ons op school te zitten om een boek uit de kast te halen.”

Zwerfboekenplankje voor groep 8

“We hebben drie gebouwen. Het hoofdgebouw, de sport/gymzaal van de gemeente met twee lokalen en daarachter een noodgebouw met groep 8. Graag willen we bij het noodgebouw een zwerfboekplankje ophangen voor die leeftijdscategorie. We zijn nu aan het kijken hoe we dit kunnen oppakken.”

‘Lezen is heel belangrijk en we zien dat er thuis steeds minder gelezen wordt’

“Voor kinderen is lezen heel belangrijk en we merken dat er thuis minder gelezen of voorgelezen wordt. Het lezen van een boek stimuleert het inlevingsvermogen van kinderen, de woordenschat wordt vergroot en het verbetert het concentratievermogen. Door lezen ontwikkel je de taal en krijg je meer zelfvertrouwen door het goed te kunnen bespreken en schrijven. Als kinderen regelmatig lezen, komen ze er zelf achter hoe leuk lezen is en dat het ook rust en ontspanning kan geven. In de boekenzwerfkast is altijd wel een heel boek te vinden om te lezen.”

Boek met zwerfcode

Maar wat betekent de naam ‘zwerfboek’? “Als je een boek wilt meenemen uit de kast, plak je een sticker op de kaft. Op de sticker staat: Neem me mee! Op de binnenkant van een boek zit ook een sticker met een zwerfcode. Met deze ‘zwerfcode’ kun je via internet het boek volgen dat dan ook echt rondzwerft vandaar de naam ‘zwerfboek’”

“In de kast liggen ook boekleggers en tekeningen met brieven van leerlingen. In de brief staat dat alle kinderen gratis een boek mee kunnen nemen om lekker te lezen en dat kan zijn op school, bij je thuis of als je vakantie hebt. Als je het boek gelezen hebt, kun je het terugzetten in de kast. Maar als een kind enthousiast is over een boek kunnen ze het ook doorgeven aan een vriendje of buurmeisje om het verder te laten zwerven. We kijken dan ook niet of de boeken worden teruggelegd en vinden het geweldig als een boek blijft ‘zwerven’ en gelezen wordt door meerdere kinderen.”

Plastic mand

Iedereen kan ook zelf boeken inleveren bij de Van der BrugghenSchool. “Bij de kast in de hoofdingang staat een plastic mand waar de boeken ingelegd kunnen worden. Wij gaan de boeken bekijken en halen kapotte of gescheurde boeken eruit of als we een boek niet gepast vinden voor onze leerlingen. Laatst zat het boek Kruistocht in spijkerbroek van Thea Beckman in de mand. Maar ook zitten er leuke prentenboeken zoals Tel je mee met Nijntje? van Dick Bruna voor groep 1 en 2. Deze boeken worden ook door leraren meegenomen naar de klas om voor te lezen. Echt heel leuk als deze boeken in onze KinderzwerfboekStation terecht komen.” 

Stichting Kinderzwerfboek

“We zijn nu bezig met een nieuwe lading boeken voorzien van een code. Dit ‘lentepakket’ hebben we ontvangen van stichting Kinderzwerfboek. Het zijn nieuwe titels en gedoneerd door gulle uitgevers, kinderboekenschrijvers en sponsors. Kinderzwerfboek heeft meer dan 2.000 lentepakketten gedoneerd aan kinderzwerfboekenstations door heel Nederland.” Voor meer informatie

www.kinderzwerfboek.nl

.