Jongeren vliegen met hun zelf gebouwde vliegtuig.
Jongeren vliegen met hun zelf gebouwde vliegtuig. Foto: Modelbouwclub Huizen

Zelf een vliegtuig, auto of boot bouwen

Modelbouwclub Huizen (MCH) bestaat al ruim 45 jaar en is opgericht voor het bouwen van boten, auto’s en vliegtuigen. De club kan rekening houdend met de coronamaatregelen nog wel activiteiten voor de leden houden.

De club is opgericht op 1 mei 1978 door de eigenaar van de speelgoedzaak welke toen gevestigd was in de Phohiflat in Huizen. “Op mijn 23ste zijn mijn vrouw en ik in Huizen komen wonen en door mijn vader, die boordwerktuigkundige was bij de KLM, ben ik altijd al geïnteresseerd geweest in vliegtuigen”, vertelt voorzitter Paul van Zomeren met veel plezier. “Vanuit de speelgoedwinkel is toen een club ontstaan voor mensen die het leuk vonden om zelf model auto’s, boten en vliegtuigen te bouwen en om ermee te rijden, varen en vliegen.”

Bouwen in het clubhuis

Op de dinsdag- en donderdagavond en de zaterdagmiddag kwamen en komen de bouwers van auto’s en boten bij elkaar in het clubhuis en de bouwers van vliegtuigen op de zondagmiddag om dan ook te kunnen vliegen. “Ik ben toen ook bij de club gekomen en omdat ik een vliegtuigjongen ben, en niet zozeer een auto- of botenman, vond ik het geweldig om zelf een vliegtuig te bouwen en om er dan mee te kunnen vliegen.”

‘Elke zondag staan we met onze vliegtuigen op de Wolfskamer om te vliegen’

Paul kreeg kinderen en had een drukke baan en is toen gestopt met het bouwen en vliegen van zijn modelvliegtuigen. “De kinderen gingen uit huis en omdat mijn leven een stuk rustiger werd, besloot ik zeven jaar geleden weer lid te worden van de Modelbouwclub Huizen.”

“Onze grootste groep is de afdeling modelvliegen met enthousiaste bouwers en vliegers. Elke zondag staan we met goed vliegweer, dus geen harde wind of regen, om 13.00 uur met verschillende vliegtuigen op de Wolfskamer, achter de skibaan. Als mensen langskomen en zelf willen vliegen, geven we ze de stuurknuppels en begeleiden ze om te kunnen proefvliegen. Zelfs burgemeester Niek Meijer is een keer langsgekomen om een vliegtuig te besturen. Met veel enthousiasme heeft hij een proefles gekregen met een modelvliegtuig. Hij vond het heel leuk en heeft op YouTube een filmpje gezet. Dat je kun je hieronder bekijken.”

(Tekst gaat na de video verder)


Burgmeester Niek Meijer vertelt in zijn vlog over zijn bezoek aan de modelbouwclub.

Modelvliegtuigen voor kinderen

“Veel kinderen vinden het spannend om een vliegtuig te zien vliegen en om het ook zelf te proberen. Ik kwam vorig jaar op het idee om weer met een jeugdproject te beginnen zodat kinderen vanaf twaalf jaar zelf modellen kunnen bouwen en ermee kunnen vliegen. Mijn doelstelling is om kinderen achter hun laptop en de tv vandaan te halen zodat ze samen creatief bezig zijn en in de buitenlucht met hun modellen aan de slag kunnen gaan.”

“In de jeugdclub zaten kinderen die nog nooit een figuurzaag hadden gezien en sommige wisten niet eens dat het bestond. Ik was daar echt verbaasd over. Samen met de kinderen hebben we modelvliegtuigen gebouwd, maar het kunnen ook boten en/of auto’s zijn. Met een bouwtekening kunnen ze van alles maken van hout, maar het kan tegenwoordig ook van een soort schuim dat heel sterk is waardoor het model veel steviger in elkaar gezet kan worden en minder snel stuk gaat.”

(Tekst gaat na de afbeelding verder)


 
Modelbouwclub Huizen vliegt elke zondag op de Wolfskamer. (Foto: Modelbouwclub Huizen)

“De kinderen vonden het echt heel gaaf en dat je dan met je eigen gebouwde vliegtuig ook kunt vliegen was helemaal fantastisch. Ik vond het ook geweldig om mee te maken. Om dit voor jongeren onder de aandacht te brengen, heb ik flyers laten maken en uitgedeeld op verschillende scholen. Door de coronamaatregelen moesten we ermee stoppen, maar als het kan, ga ik dit zeker weer oppakken.”

“Waar ik verbaasd over ben is dat mensen, die op de Wolfskamer een kijkje komen nemen, vaak niet weten dat er een modelbouwclub in Huizen is en ook niet dat we al ruim 45 jaar bestaan. Met hulp van een MCH lid heb ik een flight simulator van een Boeing 737 gebouwd waar je in de cockpit zelf de hele wereld over kunt vliegen. Graag nodig ik daar mensen voor uit en breng om de Modelbouwclub onder de aandacht te brengen. We vinden het heel fijn als we meer leden krijgen en als je een keertje mee wilt vliegen in de Boeing kun je een mail sturen naar mij via

paulvz57@gmail.com

.”

Langskomen bij de club

“Maar heb je meer interesse in boten en auto’s dan kan dat natuurlijk ook. Om te weten of het echt bij je past, kun je altijd een keer langskomen op de club. Als de openbare gebouwen weer open mogen, ben je welkom in De Baat aan de IJsselmeerstraat 3B in Huizen. Op dinsdag en donderdag zijn we aanwezig vanaf 20.00 uur en op zaterdag vanaf 13.00 uur. En natuurlijk op de zondag vliegen met zelfgemaakte vliegtuigen.”

(Tekst gaat na de afbeelding verder)

Varen met de zeilboten. (Foto: Modelbouwclub Huizen)

“We kijken er naar uit om weer met de jeugdprojecten te beginnen. Daar geven we altijd handige tips en oplossingen voor de bouwuitdagingen en het is fantastisch om te zien hoe blij en enthousiast de jeugd is om te zien en beleven wat ze zelf hebben gemaakt.”

Voor meer informatie kun je kijken op

www.mch-huizen.nl

. Ook in het flmpje dat over de club is gemaakt voor de Huizerhavendag 2020 vindt je meer informatie over wat voor modellen we bouwen en hoe het vliegen gaat op de Wolfskamer. Echt een heel leuk filmpje over onze Modelbouwclub Huizen.” Zie hieronder.

Zelfgebouwde auto. (Foto: Modelbouwclub Huizen)