Afbeelding
Foto: Bob Awick

Benedenverdieping mag geen woning worden

De eigenaar van een pand in Kerkstraat in Huizen mag de benedenverdieping van het pand niet verbouwen tot woning. Dit heeft de voorzieningenrechter in Utrecht besloten.

De eigenaar was naar de rechter gestapt omdat de gemeente hem geen vergunning wilde verlenen voor de verbouw.

De gemeente had de vergunning vorig jaar afgewezen, omdat de eigenaar het hele pand wil verbouwen tot woning terwijl de begane grond van het pand volgens het bestemmingsplan bedoeld is voor detailhandel of dienstverlening.

De eigenaar was het daar niet mee eens. Volgens hem hadden de vorige bewoners ook op de benedenverdieping gewoond, omdat daar een douche, toilet en keuken was gebouwd.

Toegangsstraat

De gemeente ziet de Kerkstraat als de toegangsstaat naar het winkelcentrum van Huizen. En dit gebouw dat aan het begin van de Kerkstraat staat dient volgens de gemeente de uitstraling van een winkel te hebben om bezoekers naar het winkelcentrum te lokken.

Tijdens een eerder zitting

stelde een woordvoerder van de gemeente dat zij niet wil dat het pand beneden haar winkelfunctie verliest. Wonen boven de winkel is wel toegestaan.

Met deze uitspraak stelt de rechter de gemeente in het gelijk. De vergunning wordt niet gegeven en de verbouw van de benedenverdieping tot woning moet gestopt worden.