Afbeelding
Foto: Google Streeview

Niet afgesloten van aardgas tot 2030

Inwoners konden gisterenavond meepraten over de warmtevoorziening in de toekomst. Vanwege de coronamaatregelen was het een digitale bijeenkomst. Tijdens de avond werden ook enkele uitkomsten van de Energiepeiling bekend gemaakt. Hieruit blijkt dat 41 procent helemaal niet van het aardgas af wil en 18 procent wel wil, maar te weinig informatie heeft.

De Energiepeiling werd ingevuld door 540 inwoners. Dat waren er veel meer dan gisterenavond inlogden om te luisteren naar wat wethouder Bert Rebel onder andere te zeggen had. Het waren er namelijk slechts tientallen, zoals een inwoner concludeerde. De wethouder zelf liet achteraf weten blij verrast te zijn met dit aantal.

In zijn voorwoord melde de wethouder duurzaamheid dat in 2021 elke gemeente in Nederland een visie moet hebben waarin – op hoofdlijnen – staat in welke volgorde de wijken aardgasvrij kunnen worden in de periode tot 2050, welke oplossingen hiervoor voor de hand liggen en hoe de gemeente dit aan wil pakken. Dit heet de Transitievisie Warmte. 

Ook Huizen is hiermee aan de slag gegaan, onder andere met een pilot in de wijken Stad & Lande en Bovenweg. Daarnaast hield de gemeente onlangs dus een energiepeiling onder de inwoners. De resultaten worden binnenkort op de website van de gemeente gepubliceerd, maar de wethouder meldde gisterenavond al een aantal inzichten die hij de afgelopen tijd heeft gekregen.

Betaalbaarheid

“Er is zorg over de betaalbaarheid van aardgasvrije woningen. Dat kan wel 40.000 euro of meer kosten. Zelfs als de betaalbaarheid opgelost wordt, is het nog knap ingewikkeld om een buurt of wijk aardgasvrij te maken. Aardgasvrije nieuwbouw gaat, maar bestaande woningen hiervoor klaar maken is een uitdaging.”

“Uit de energiepeiling blijkt dat we met elkaar kritisch zijn. Ik begrijp die kritiek. Het doel is om in 2050 aardgasvrij te zijn. Daar gaan we stap voor stap aan bijdragen. We gaan geen overhaaste stappen nemen als gemeente. Tot 2030 worden er geen geen wijken verplicht afgesloten. De gemeenteraad heeft al bepaald dat het aardgasnet blijft liggen, totdat goede alternatieven worden gevonden.”

Wethouder Bert Rebel constateerde in zijn inleiding dat er in Huizen ook best al veel mensen bezig zijn met verduurzamen. Door bijvoorbeeld zonnepanelen aan te brengen of hun huis te isoleren. “Vanuit de vele gesprekken die in de buurt zijn gehouden, hebben we gehoord dat u graag onafhankelijk advies wil en het liefst ook nog een klein stukje subsidie.”

Inbreng

Hij liet weten dat de bezoekers van de avond te horen krijgen wat er in de warmtevisie van Huizen komt te staan. “Daarbij gaat het ook om uw inbreng. We starten met een plenair gedeelte, maar daarna gaat u in kleine groepen in gesprek. Ik wens u een plezierige avond.” Vervolgens gaf hij het woord over aan Bart van der Velde van APPM, het bureau dat samen met CE Delft is ingeschakeld om de warmtevisie op te stellen.

Samen met Jasper Schilling van CE Delft kwam hij met enkele wetenswaardigheden over de warmtevisie. “Waarom gaan we het doen? Dat heeft te maken met de klimaatverandering. We stoten broeikasgassen uit en in het Klimaatverdrag van Parijs hebben we afgesproken dat we in 2050 95 procent minder uitstoot van CO2 willen hebben. Twee derde van de uitstoot in de bebouwde omgeving komt van aardgas. dat is een reden om van het gas af te gaan.”

“Een andere reden is de aardbevingsproblematiek in Groningen. Daarom draaien we daar de gaskraam dicht. Natuurlijk kunnen we gas ook importeren, maar we kunnen ook wat anders doen.” De warmtevisie moet in beeld gaan brengen welk ‘anders’ Huizen dan gaat doen. Met een afbeelding waarop te zien is hoe goed de woningen in Huizen zijn geïsoleerd, illustreren ze dat dit verschillend is. “Dat betekent dat je ook verschillende oplossingen voor wijken moet hebben.”

(Tekst gaat verder na de afbeelding)

Rond de Oude Kerk staan oudere huizen die minder goed zijn geïsoleerd dan bijvoorbeeld in de nieuwbouwwijken waar later is gebouwd. (Afbeelding: Gemeente Huizen)

Daarnaast moet in de warmtevisie ook nagedacht worden over het tempo. “Als je nu begint, gaat het om 600 woningen per jaar. Je kunt ook wat langzamer starten en dan later meer woningen van het gas af halen.” Ook zijn er verschillende mogelijkheden. Een warmtepomp wordt vaak genoemd, maar dan moet een woning wel goed geïsoleerd zijn. Voor minder geïsoleerde woningen is een warmtenet wellicht een oplossing. Dan moet er wel op hoge temperaturen verwarmd worden en dat zou via geothermie kunnen, warmte uit de bodem.

Per wijk

Al deze oplossingen worden nu in kaart gebracht per wijk en dus afhankelijk van hoe de woningen in die wijk er aan toe zijn. Waterstofgas, wordt nog buiten beschouwing gehouden. “Net als gas van bijvoorbeeld biovergisting. Daar is tot nu toe te weinig van. In de warmtevisie tot 2030 kijken we dus naar andere oplossingen.” Daarbij wordt er ook rekening mee gehouden dat al die oplossingen elektriciteit nodig hebben, elektriciteit die ook schoon wordt opgewekt, door bijvoorbeeld zonne-energie of windenergie.

De Transitievisie Warmte van de gemeente zal antwoord moeten geven op de volgende vragen:
-Wat zou er in de plaats van aardgas kunnen komen?
-Zijn er wijken of buurten waar al een plan voor gemaakt kan worden?
-Welke voorwaarden willen we op orde hebben voordat er woningen van het aardgas af worden gehaald?

In het najaar is het concept hiervan klaar en wordt dit teruggekoppeld aan de inwoners met de vraag of dit ook is wat zij voor ogen hebben. Als de warmtevisie uitgevoerd gaat worden, komt er ook nog een wijkplan. Hierin staan de oplossingen per wijk en deze komen tot stand samen met inwoners. “We zoeken slimme wijken om daar mee te beginnen.”

(Tekst gaat verder na de afbeelding)

De afbeelding maakt inzichtelijk waar een huis veel warmte kan verliezen. (Afbeelding: Duurzaam Bouwloket)

Na dit onderdeel nam Michiel de Soet van het Duurzaam Bouwloket het woord voor een korte presentatie van een kwartier. “Ik zal hier vooral ingaan op de ‘altijd goed maatregelen’, want ik kan wel twee uur over dit onderwerp spreken. Met deze maatregelen kunnen inwoners nu al aan de slag en er zijn ook financieringsmogelijkheden voor”, liet hij weten aan het begin.

Het Duurzaam Bouwloket wordt bekostigd door de gemeenten die er gebruik van maken, zoals Huizen. “Wij kunnen onafhankelijk advies geven, want wij hebben geen baat bij de producten of diensten die er gekocht worden. Voor energiebesparende maatregelen kunt u bij ons terecht, maar ook voor subsidies en financieringen, lokale acties en initiatieven en uitvoerende bedrijven. Wij kunnen helpen bij bijvoorbeeld vragen over offertes. Welke stap u zet, is uiteindelijk aan u.”

Stappenplan

Daarna lichtte hij het stappenplan naar een aardgasvrije woning toe. Die start bij isolatie. Vervolgens is het belangrijk dat een goed geïsoleerd huis ook goed geventileerd is. Vervolgens wordt er gekeken naar de mogelijkheden voor zonne-energie. Dan pas komt duurzaam verwarmen in beeld. Dat kan allemaal in een keer, maar dus ook in stapjes, zodat het makkelijker te betalen is.

Als tip gaf hij aan dat isolatie van de muren een goede investering kan zijn. “Spouwisolatie houdt de warmte binnen en geeft een hoger comfort. Het loont ook om hier in te investeren, omdat je dan minder geld hoeft te betalen aan je energierekening. Dat is snel terugverdiend.” Ook vertelde hij wat meer over subsidies en financieringsmogelijkheden, zoals de duurzaamheidslening. “Ik kan nog wel de hele avond doorgaan en dat kan niet, dus kijk voor meer informatie op de website

duurzaambouwloket.nl

. Komt u er niet uit, dan is er ook nog een team adviseurs, te bereiken via  Team

info@duurzaambouwloket.nl

of 072 7433956.”

Vervolgens werd een korte video getoond van de energiecoaches. Inwoners die advies willen hebben over besparingsmaatregelen en de komende energietransitie kunnen op

HuizenDuurzaam.nl

een aanvraag indienen voor een gratis bezoek. Het zijn allemaal vrijwilligers die inwoners een handje willen helpen. Op de site staat ook meer informatie over wat het huisbezoek inhoudt.

Kleinere groepen

Vervolgens werden de bezoekers van de avond in drie kleinere groepen ingedeeld. Daar hoefden ze niets voor te doen. Na een korte onderbreking kwamen zij automatisch in een van de ‘rooms’ terecht. Christina Marigliano van APPM begeleidde groep twee. Zij wilde onder andere weten hoe de bewoners aankijken tegen aardgasvrij wonen en wat er belangrijk is. Hebben zij ideeën over het tempo, zijn er zorgen en zien zij voordelen en kansen?

Daar werd verschillend over gedacht. Er blijken vooral veel vragen te zijn. Moet je het wel doen, van het gas af, hoe ga je alle elektriciteit die nodig is opwekken, is het niet beter om nog even te wachten, want er worden steeds nieuwe dingen bedacht. Een van de bewoners vond dat er veel te groot werd gedacht. “Wat kunnen wij zelf nu doen? Dat kunnen we ons beter afvragen dan zo groot te denken. Laat daar de mensen die er verstand van hebben maar een oplossing voor vinden.”

De meeste waren het wel met elkaar eens om niet te snel te starten. “We hebben nog tot 2050 en dat is nog veel tijd, al moeten we het niet op de laatste vijf jaar laten aankomen.” Er wordt nog veel verwacht van nieuwe technieken en die willen de meeste bewoners in deze groep ook afwachten. “De overheid zal keuzes moeten maken. Het is ook een politieke kwestie. Het is zonde als we twee keer moeten betalen, want het is al een hele investering.”

In najaar concept

Na de korte sessie kwam iedereen weer bij elkaar. Hier sloot wethouder Bert Rebel de avond af. “Hopelijk heeft u wat meer inzichten gekregen. Ik heb achter de schermen rondgelopen en meegeluisterd. We werken een en ander uit en nemen het mee. We gaan nu hard aan de slag om de visie op papier te zetten. In het najaar is het concept klaar en dan nodigen we u weer uit.”

Na afloop liet hij desgevraagd weten dat de deelnemers kritisch vond maar niet negatief. “We merken dat veel mensen gebaat zijn bij duidelijkheid. Dan kunnen zij daarop anticiperen als zij maatregelen gaan nemen. We moeten dus transparant en duidelijk zijn straks in wat we per wijk willen, zodat zij niet voor een verrassing komen te staan. Daarom zeggen we ook dat tot 2030 geen wijken verplicht van het aardgas afgaan. We moeten er wel mee aan de slag.”

“Haalbaarheid en betaalbaarheid zijn en blijven daarbij nog steeds een dingetje. Daar maken mensen zich zorgen om. Hier moet de Rijksoverheid ook duidelijkheid over scheppen. Hoe we van het gas afgaan, dat is en blijft een grote uitdaging. Voor Nederland en ook voor Huizen. Wij zullen als gemeente niet voorop gaan lopen in Nederland, daar zijn we als Huizers te nuchter voor. We gaan kijken wat er verder gebeurt, maar steken onze kop niet in het zand.”