Proosten op het terras, omdat het vanaf vandaag weer kan.
Proosten op het terras, omdat het vanaf vandaag weer kan. Foto: Bob Awick

Blij dat terrassen weer open zijn

Eigenaren zijn blij dat de terrassen weer open mogen. Don Mouissie van Insolar op het Oude Raadhuisplein: “We hebben om 12.00 uur het terras feestelijk geopend met poppers en de mensen stonden in de rij.” We maakten een rondje langs diverse terrassen om de stemming te peilen.

Op het terras van Insolar is vrijwel elke tafel bezet. Twee jongedames genieten van een hapje en een drankje. Normaliter zitten ze op school, maar nu is het vakantie, dus dat kwam goed uit. Ze genieten van de eerste terrasdag. “Nu nog de kroeg open, daar verlangen we ook weer naar”, zeggen ze.

Even verderop zit een moeder op haar dochter te wachten. “Ik ben weggerend van de computer. Ik moest even met haar afspreken. Ze is niet zo lang geleden bevallen. We gaan zeker drinken”, zegt ze blij. Even later komt haar dochter met de baby in de wandelwagen aan. “Heerlijk om weer even te mogen.”

(Tekst gaat na de afbeelding verder)



Het terras van Insolar zit vrijwel helemaal vol.  (Foto: Carin van den Berg)

In het Oude Dorp is het ook weer drukker dan het de laatste weken is geweest. Naast de terrassen overal, zie je ook weer veel fietsen staan. Voor de Action staat een lange rij nu de winkel weer te bezoeken is. Bij de  M&S loopt een vrouw vrolijk met een tasje met aankoop de deur uit. “Dat kan nu weer, even gewoon weer binnenlopen. Ik kwam voor de slager, maar het is fijn dat je nu weer kunt passen. Bij een online aankoop moet je altijd maar wachten of iets past.”

Ook op het terras van het Wapen van Huizen zijn de meeste stoelen bezet. Er wordt druk gesproken over allerhande zaken, net als bij Õ Donder. Bij Lunchroom Chicara zijn alle tafeltjes bezet. Hier zitten ook mensen alleen om even te genieten van het feit dat ze weer in het dorp een drankje kunnen nemen tussen het winkelen door.

(Tekst gaat na de afbeelding verder)



Even een break van het winkelen op het terras van Lunchroom Chicara (Foto: Carin van den Berg)

In het Nautisch Kwartier waait het wat meer en zie je dat er minder publiek is. Een ouder echtpaar schuifelt rustig naar een plekje op het terras van de Haven van Huizen. Verderop zijn lang niet alle stoelen van de Riva Lounge en PorterHouse bezet. Aan de kant van het kommetje van de haven zitten twee heren met een drankje. Ze komen niet uit Huizen, maar kennen hier iemand en hebben bewust op het terras afgesproken. “Nu kan het weer.”

Het terras bij De Krachtcentrale ligt er ook weer groots bij. Een deel van de tafeltjes is bezet, vooral die aan de kant van het gebouw. Hier zit je het meest beschut, want later op de middag is de zon verdwenen en van de beloofde mooie middag is niet veel meer over. Het mag de pret niet drukken.

(Tekst gaat na de afbeelding verder)



Voor de deur van De Krachtcentrale. (Foto: Bob Awick)

Een echtpaar uit Huizen dat graag op de step erop uittrekt, heeft een plekje gevonden op het terras van The Beach aan de Zomerkade. Ze zitten aan de overkant van de weg, waar het best wel winderig is. Achter de schermen bij het eetcafé is het beter toeven en dat zit dan ook vrijwel vol. Bij de ingang van het terras worden mensen netjes opgevangen en een plaatsje gewezen.

Eigenaar Mike Wiltshire zit ook op een van de banken met een drankje. “Ik kijk wat we eventueel beter kunnen doen, maar ik denk dat we het goed voor elkaar hebben.” Hij is ook eigenaar van Holy Moly aan Plein 2000, maar daar heeft hij besloten om geen terras buiten te zetten. “Ik kan daar hoogstens vier mensen kwijt. Daar wegen de kosten niet tegenop.”

(Tekst gaat na de afbeelding verder)



Gezellige drukte bij The Beach (Foto: Carin van den Berg)

Dat de terrassen nu maar van 12.00 tot 18.00 uur open mogen zijn, betekent dat hij nog de mensen voor de koffie mist en voor het avondeten. “Maar het is een start en het gaat de goede kant op. Ik ben blij dat ik weer gasten zie. We zijn maanden dicht geweest. We moeten ook echt weer een beetje erin komen. Het personeel zal morgen wel spierpijn hebben.”

Iets dergelijks verwacht Don Mouissie van Insolar ook van zijn broer Sten. Die bedient namelijk op het terras vandaag. Ze stralen en zijn blij dat er weer zoveel reuring is op het terras. Deze keer van echte mensen en niet van etalagepoppen. Of het veel gaat opleveren, dat wachten ze af. “Je weet niet hoe het er de komende dagen uit gaat zien. Nu is het in ieder geval volop genieten.”

Proosten bij Het Wapen van Huizen (Foto: Bob Awick)



Aan het water bij de Haven van Huizen. (Foto: Bob Awick)

Nog veel lege stoelen bij PorterHouse. (Foto: Carin van den Berg)



Wat drinken bij Õ Donder. (Foto: Carin van den Berg)