Afbeelding
Foto: politie.nl

Naarder doet aangifte tegen politie

De 24-jarige Matthijs Kuipers, beveiligingsmedewerker bij de Nederlandse Spoorwegen, heeft aangifte gedaan tegen de politie. Kuipers was erbij toen Naarden-Vesting op de avond van Koningsdag - nu bijna een week geleden - door agenten werd schoongeveegd. 

Hij werd rond 21.15 uur opgepakt en geboeid overgebracht naar het politiebureau aan de Amersfoortsestraatweg in Naarden, waar hij in de cel werd gezet. “Na tien minuten werd ik weer vrijgelaten, omdat ze niks hadden”, vertelt de inwoner van Naarden-Vesting. Wel met een boete van 380 euro voor openbare dronkenschap op zak (”terwijl het eerst was voor belediging van ambtenaren” en “wat gaat er mis in hun systeem”). 

‘Volwassen omstanders begonnen de politie uit te schelden voor homo’s’

Teruggaand naar die bewuste avond vertelt Kuipers dat hij en zijn twee vrienden bij het aanmeren van hun bootje bij de Oude Haven -”we zouden gaan barbecueën” - drie agenten aantroffen. “Zij waren heel netjes”, vertelt de Naarder. “Zij zeiden: jongens er iets gebeurd vanmiddag. Willen jullie je spullen pakken en snel wegwezen. Wij dachten: prima, en haalden onze boot leeg. Maar vervolgens kwamen er van rechts, links, van voren en van achteren overal politieauto’s met honden erin aanrijden. Wij dachten: waarvoor is dit nodig? Geef ons tien minuten en dan zijn we weg, maar ze stonden met z’n vijftienen op een rij ons uit te lokken. Ze keken naar ons, zeiden dat ze ons stoer vonden maar dat zij toch meer macht hadden. Een vriend van mij werd bij z’n nek gegrepen en de agent wilde zijn ID zien. Hij geeft zijn rijbewijs, de agent kijkt ernaar, geeft deze terug en zegt: je krijgt een boete voor het niet-tonen van je legitimatie. En dat terwijl de ID klopte.” Inmiddels waren meer mensen op de herrie afgekomen. “Volwassen omstanders begonnen de politie uit te schelden voor homo’s.”

(Tekst loopt verder onder de foto)

Foto: Matthijs Kuipers

Uiteindelijk wordt Kuipers ‘vanwege zijn stoere gedrag richting de politie’ door twee agenten aangehouden. “Ik liep heen en weer en keek ze de hele tijd aan, maar ik zei niks. Ik raakte wel opgefokt toen de agenten heel dicht voor me kwamen staan en dingen begonnen te roepen. Toen heb ik ook iets teruggeroepen en vervolgens werd ik naar de grond gesmeten, kreeg een knietje en klap in m’n gezicht en en knie in m’n nek. Ik stikte bijna.” Kuipers verklaart dat hij op die mooie Koningsdag had gedronken, maar stomdronken was hij zeker niet. Had hij het anders aangepakt als hij nuchter was geweest? “Nee, nog steeds hetzelfde, want ik vind de politie echt zielige mensen. Mijn vrienden werden terwijl zij wegliepen - een loodzware buitenboordmotor dragende - geslagen en getrapt door agenten. Dat heb ik op filmpjes gezien.”

‘Ik heb aangifte gedaan van diefstal en het kwijtraken van mijn eigendom en mishandeling’

De Naarder laat deze gebeurtenis niet rusten: “Ik heb aangifte gedaan van diefstal en het kwijtraken van mijn eigendom, want toen ik werd vrijgelaten gaven ze wel mijn spullen terug, maar niet alle spullen.” Hij mist zijn sportschoolpasje en enkele pasfoto’s. “Ik vind dat raar. En ik heb aangifte gedaan voor mishandeling. Ik kreeg vijf agenten bovenop me en werd dus getrapt en geslagen. Ik heb wondjes op handen en voeten. Het is niet zo dat ik met een blauw oog heb gelopen, wel had ik last van mijn rug. Daar had ik blauwe plekken. Vanmiddag moet ik op het politiebureau aan verklaring af leggen”, vertelde Kuipers vanmorgen. Inmiddels is die situatie weer helemaal anders. Kuipers: “Ik ben zojuist door de politie gebeld. Nu blijkt mijn hele aangifte verdwenen en kan ik vanmiddag dus geen verklaring afleggen. Maar ik begin helemaal opnieuw, want: ik wil gewoon justice hebben!” 

Of zijn aanhouding gevolgen heeft voor zijn werk, weet Kuipers niet. “Ik heb het wel gemeld bij mijn baas en de dag na Koningsdag kon ik niet op het werk komen, omdat ik naar het politiebureau moest. Dat vond hij prima en hij vindt dat ik er ook achteraan moet gaan.”

De politie geeft de volgende reactie op de vraag of deze Naarder daadwerkelijk aangifte heeft gedaan: “We kunnen niet melden of iemand wel of geen aangifte heeft gedaan. We moeten ons hierbij aan de Wet Politiegegevens houden. We kunnen daarom geen informatie geven.”

Lees ookPolitie deelt 22 bekeuringen uit aan feestjeugd in Naarden-Vesting