Van links naar rechts: Jaap Vlaanderen, Ben Blessing, Karin Kos, Wim Schras, Bas Dekkers, Lonneke Exterkate en Frank Sikking met hun exemplaar van het boek.
Van links naar rechts: Jaap Vlaanderen, Ben Blessing, Karin Kos, Wim Schras, Bas Dekkers, Lonneke Exterkate en Frank Sikking met hun exemplaar van het boek. Foto: Bob Awick

Natuurwerkgroep Huizen viert 15-jarig bestaan

Directeur Karin Kos van het Goois Natuurreservaat (GNR) heeft vanmorgen uit handen van Wim Schras het eerste exemplaar van het jubileumboek voor het 15-jarig bestaan van Natuurwerkgroep Huizen in ontvangst genomen.

De werkgroep heeft zijn standplaats in de Oude Loods aan de Langerhuizerweg 3 en de uitreiking vond plaats in het bijzijn van slechts een paar mensen. “Het is verschrikkelijk dat we hier niet met zijn allen kunnen zijn. Ik vind dat heel erg. Gezellig, gezond en nuttig zijn de kernwoorden van onze natuurwerkgroep en die gezelligheid is het afgelopen jaar voor een deel weggeslagen door corona”, aldus Frank Sikking, hoofcoördinator van de vrijwilligers.

Hij heeft onder andere voor zijn vrijwilligerswerk bij de natuurwerkgroep afgelopen maandag een koninklijke onderscheiding gekregen. Daaraan wordt in het boek ook aandacht besteed, want dit heuglijk feit was al langer bekend bij de initiatiefnemer van het boek Wim Schras.

Tekeningen

“Ik teken graag en doe dat onder andere bij TijdvoorMeedoen”, vertelde Wim Schras. “Ik heb onder andere voor het jaarverslag tekeningen gemaakt en dat hebben zij laten drukken en zo overhandigd aan de wethouder van sociale zaken. Ik vond dat zo mooi, dat ik dat ook wilde doen ter gelegenheid van ons 15-jarige jubileum bij de natuurwerkgroep.”

In het

jubileumboek

met de titel ‘Impressie’ zijn dan ook diverse tekeningen van hem terug te vinden. Onder andere van Frank Sikking met alvast het lintje op zijn borst gespeld. Daarnaast geeft het boek in woord en beeld goed weer hoe de afgelopen 15 jaar van de natuurwerkgroep eruit hebben gezien.

(Tekst gaat verder na de afbeelding)

De tekening van Frank Sikking met zijn onderscheiding. (Tekening: Wim Schras)

Na een oproep van Wim Schras leverden ook diverse vrijwilligers een bijdrage aan het boek, maar liefst 25 van de 55 vrijwilligers die de inmiddels drie groepen bemensen. Dat tekent ook de saamhorigheid van de vrijwilligers, die klaar staan voor elkaar en elkaar helpen bij het werk in de natuur, maar ook erbuiten.

Karin Kos vond het ook jammer dat niet al die vrijwilligers er vanmorgen bij konden zijn. “Het is een prachtig boek geworden, dank daarvoor.” Zij memoreerde dat de groep 15 jaar geleden is begonnen met een excursie door Jaap Vlaanderen van het GNR en Regina Bruins van Vrijwilligerscentrale Huizen.

‘Dit zijn de kanjers van het kleinschalige onderhoud’

“Het was meteen een succes. Er waren toen 13 deelnemers. Het GNR kan niet al het natuurbeheer uitvoeren zonder de vrijwilligers. Dit zijn de kanjers van het kleinschalige onderhoud.” Nagelschaaronderhoud, zoals Jaap Vlaanderen het noemt. Bedoeld voor de plekken waar de grote machines niet geschikt voor zijn.

Inmiddels is de groep dus aardig gegroeid en wordt er op dinsdag, woensdag en donderdag, gewerkt vanuit de Oude Loods. Die is een paar jaar geleden opgeknapt en uitgebouwd. Elke groep heeft een eigen coördinator. Frank Sikking geeft leiding aan de woensdaggroep, Wim Schras aan de donderdaggroep en Bas Dekkers begeleid de groep op dinsdag.

Wim Schras laat trots het pand zien. Scheppen, grote en kleine zagen, ze hangen allemaal netjes aan de muur. De kar waar het materiaal in wordt verplaatst, is even weg, maar vindt er normaliter ook een plek. “We willen nog graag een elektrische fiets hebben. Dat zou het werk makkelijker maken.”

‘Vooral de gezelligheid en de leuke groep vind ik belangrijk’

Frank Sikking: “Vooral de gezelligheid en de leuke groep vind ik belangrijk. Daarom doe ik dit vrijwilligerswerk al jaren met plezier.” Hij kan nog nauwelijks bevatten dat hij daar een koninklijke onderscheiding voor heeft gekregen. “Ik ben niet de enige vrijwilliger hier, maar ze vinden dat ik het verdiend heb.”

Van huis uit is hij bioloog en heeft les gegeven als docent. Het is dus niet vreemd dat dit natuurgerelateerde vrijwilligerswerk iets voor hem is. Hij wordt dan ook geroemd als gelijkwaardige gesprekspartner voor bijvoorbeeld regiobeheerder Lonneke Exterkate van het GNR en haar voorganger Ben Blessing.

“Iedereen kan iets doen in de natuur”, gaat Frank Sikking verder. “Er is altijd wel een geschikte klus. Iedereen kiest zelf wat hij doet, hoe lang en hoe intensief.” Nieuwe vrijwilligers worden ook ingewerkt en uitgelegd wat er van ze verwacht wordt.

Natuurwerkgroepen

“Inmiddels hebben we al 14 van dit soort natuurwerkgroepen bij het GNR”, legt Jaap Vlaanderen uit. “In totaal zijn er 350 vrijwilligers. Die zijn te verdelen in drie groepen, de tellers, vertellers en herstellers. Die laatste zijn de grootste groep en vormen de natuurwerkgroepen. De tellers tellen in de natuur wat er te zien is en de vertellers zijn onze natuurgidsen die rondleidingen geven en op scholen langsgaan.”

Karin Kos: “Inmiddels kunnen wij het ons niet meer voorstellen hoe we zonder vrijwilligers de natuurgebieden in het noordelijk deel van de 2.800 hectare tellend Goois Natuurreservaat kunnen beheren. Ik hoop dan ook van harte dat we de hulp blijven behouden en kijk al uit naar het volgend jubileum.”