BNI gaat verder met de sloop nu de onderhandelingen op niets zijn uitgelopen.
BNI gaat verder met de sloop nu de onderhandelingen op niets zijn uitgelopen. Foto: Bob Awick

Onderhandelingen Havenstraat mislukt

De onderhandelingen rond de strook grond bij de Havenstraat zijn vorige week op niets uitgelopen en BNI is verder gegaan met de sloop. Peter Kos constateert nu dat alles achter gesloten deuren wordt bepaald en de inwoners en de gemeenteraad geen kans hebben om hier iets van te vinden. “We willen daar voor het hele dorp iets moois maken.”

Op

6 april meldde we al

dat er op 1 april gesproken zou worden. Sinds dat moment worden er geen mededelingen gedaan door de betrokken partijen. Dit zijn naast de bouwers die het plan van de Havenstraatgroep willen uitvoeren, de groep waar Peter Kos bij is betrokken, de gemeente en SVE Group, eigenaar van BNI. Hierbij is ook iemand van de Havenstraatgroep betrokken.

Peter Kos is niet bij deze onderhandelingen betrokken, maar wordt wel geïnformeerd als lid van de Havenstraatgroep. “Ik weet is dat de bouwers zich hebben teruggetrokken, dat heb ik van alle partijen gehoord.”  Het zou stukgelopen zijn op het punt dat er toch geen woningbouw mogelijk is. “Terwijl wethouder Roland Boom mij ooit heeft verteld dat dit eventueel op de punt van het gebied wel zou kunnen.”

Meerdere gesprekken

Hij legt uit dat er meerdere gesprekken zijn geweest met de wethouder hoe een en ander aan kon worden gevlogen, zodat het plan van de Havenstraatgroep realiteit kon worden. “Hij had een voorkeur voor een bouwer. Die zijn we toen gaan benaderen. Na een aantal gesprekken was die wel geïnteresseerd. Later is er nog een tweede partij bijgekomen.”

Vervolgens zou de gemeente een nieuw plan van de Havenstraatgroep en de bouwers willen hebben. “Dat hebben we toen ook gemaakt. Vervolgens zijn de bouwers met de gemeente en SVE Group om tafel gaan zitten. Er zijn meerdere gesprekken geweest, maar de gemeenteraad is bijvoorbeeld nooit formeel bijgepraat.”

Peter Kos: ‘Ik constateer nu dat vijf mensen beslissen over het lot van het dorp’

“Ik constateer nu dat vijf mensen beslissen over het lot van het dorp. Je kan wel een mooie visie neerleggen dat je de haven met de strook aan de Havenstraat wil verbinden aan het Oude Dorp, als je er niets aan doet, gaat dat dus niet gebeuren. Ik heb er steeds alles aan willen doen en kreeg de indruk dat wethouder Roland Boom dat ook wilde.” 

Hij heeft alle vertrouwen wel verloren in het college. “Je zou toch zeggen dat als je hier mee bezig bent, je de gemeenteraad hierover inlicht, ook al is de grond waar het over gaat niet van jou. Dan kan de raad er ook wat over zeggen. De raadsleden zijn de vertegenwoordigers van de inwoners. Ook kunnen inwoners er dan nog wat over kwijt. Als het plan door de gemeenteraad zou zijn weggestemd, had ik daar vrede mee kunnen hebben, maar nu niet.”

Hij speculeert erover dat de rekening uiteindelijk toch bij de gemeente komt te liggen. “In ons plan hadden wij ook een aanpak voor de sanering van de grond met behoud van de loodsen. Volgens mij is de grond veel vuiler dan iedereen denkt en doordat er gesloopt wordt, moet het nu ook anders aangepakt worden.”

Voor iedereen aantrekkelijk

“Die kostenpost legt de SVE Group waarschijnlijk straks bij de gemeente neer, onder het mom dat BNI anders failliet gaat en zo mensen op straat komen te staan. Dan kan je het geld beter in een plan steken dat het terrein mooier maakt en voor iedereen in Huizen aantrekkelijk is. In ons plan genereerde we genoeg geld om BNI in de lucht te houden.” Dit zijn echter speculaties.

“Ik vraag me af waar we in het dorp mee bezig zijn. BNI gaat verder met slopen en nu is het te laat en er ligt volgens mij verder geen plan voor De Havenstraat. Ik heb dit al eerder zien gebeuren bij het Keugat. Ik vind dat doodzonde. We kunnen er echt iets moois van maken, maar dan moeten we wel met elkaar blijven praten en kijken wat er mogelijk is. Daar moeten inwoners en de gemeenteraad ook bij betrokken zijn en niet alleen het college.”

Wethouder: ‘De gemeenteraad heeft indertijd heel bewust gekozen voor die regierol’

Wethouder Roland Boom zegt in een gevraagde reactie dat hij in de regierol van de gemeente inderdaad partijen bij elkaar heeft proberen te brengen. “Dat is ook mijn taak, om ontwikkelingen te stimuleren en om olie in het systeem te gooien, zodat het gaat lopen. De gemeenteraad heeft indertijd heel bewust gekozen voor die regierol. De onderhandelingen gaan uiteindelijk tussen de partijen die een plan hebben en de grondeigenaar.”

Vanuit die regierol zegt hij ook dat de gemeente in dit geval niet degene is die over zakelijke belangen van deze partijen iets naar buiten kan brengen. “Natuurlijk leg ik als wethouder verantwoording af aan de gemeenteraad over die regierol, al zal dat ook in beslotenheid moeten gebeuren vanwege die zakelijke belangen die er mee gemoeid zijn.”

“Ik ben ook teleurgesteld dat de onderhandelingen gestopt zijn. Het plan van de Havenstraatgroep vind ik een mooi plan met een culturele invulling en zoals de groep het plan ooit heeft gepresenteerd aan de pers zie ik het graag uitgevoerd worden. Wij hechten echter ook aan het beschikbaar houden van werk in het gebied. Eventuele woningbouw mag dat nooit in de weg staan en de gemeenteraad besluit uiteindelijk over bestemmingsplannen.”