Deelnemers bij een van de locaties van Hap & Stap afgelopen weekeinde.
Deelnemers bij een van de locaties van Hap & Stap afgelopen weekeinde. Foto: Bob Awick

‘Binnen een paar dagen al uitverkocht'

Dit weekend vond de tweede editie van de Hap & Stap in Huizen plaats: een culinaire wandeling met stops bij vijf restaurants. Als het aan organisator Ilse ligt, zullen er nog vele edities volgen.

Ilse kwam op het idee omdat ze zelf het afgelopen jaar aan veel vergelijkbare wandelingen heeft meegedaan. “We zitten natuurlijk al een jaar thuis door corona en iedereen verveelt zich. In Amsterdam ben ik naar veel foodwandelingen geweest. Dat vond ik ontzettend leuk, en de horeca wordt er heel vrolijk van want zij hebben dan een reden om open te blijven en klanten te kunnen zien. Het is een leuke coronaproof activiteit. Dus ik dacht: waarom doen we dit niet ook in Huizen?”

‘Ik dacht: waarom doen we dit niet ook in Huizen?’

Proef

Zelf werkt zij niet in de horeca, maar ze wilde wel graag iets leuks samen met de Huizer ondernemers organiseren. Dus benaderde ze vijf restaurants om te vragen of zij het plan zagen zitten. “Van een van de horecagelegenheden ken ik de eigenaar goed, dus ik ben eerst met hen gaan zitten om te vragen wat zij van het idee vonden. Zij waren meteen enthousiast. En van de andere zaken kreeg ik dezelfde enthousiaste reacties.”

Om te zien of het concept ook bij Huizers aansloeg, werd er in april een eerste proefeditie opgezet. Met als deelnemers voornamelijk kennissen van de organisator, die vervolgens een feedbackformulier moesten invullen. “We wilden zien hoe het concept hier aansloeg. Zowel voor de horeca, om te testen hoe het werkt, als voor de deelnemers. De reacties van de wandelaars en de horeca waren heel leuk. Zij zeiden allemaal dat we dit vaker moesten doen. Dus toen hebben we dit weekend de tweede editie georganiseerd voor alle Huizers. Binnen een paar dagen was het al uitverkocht.”

Verrassing

De wandelaars liepen deze keer van het Oude Dorp richting het Nautisch Kwartier, met onderweg dus meerdere stops voor een hapje eten. Van te voren kregen deelnemers een stempelkaart met de stops en de route. Wat ze precies voor gerechten krijgen, blijft een verrassing. “Zelf heb ik zowel wandelingen gedaan waar je van te voren al weet wat je te eten krijgt en waar dat een verrassing is,” legt Ilse uit. “Het verrassingselement vond ik zelf het leukste. Welke gerechten je precies krijgt, daar kom je dus tijdens de wandeling zelf achter. Het is wel zo dat bij elke wandeling - als de restaurants die meedoen hetzelfde zijn - er wel steeds een ander gerecht geserveerd wordt. Dit om te voorkomen dat je steeds hetzelfde krijgt wanneer je de wandeling meerdere keren doet.”

Café-Restaurant De Krachtcentrale is één van de deelnemende horecagelegenheden. Toen chef kok Tarek Zaouia werd benaderd door de organisator met het plan, hoefde hij geen moment na te denken over de deelname. “Ik wilde al een tijdje iets in Huizen gaan organiseren en had zelf ook een WijnSpijs wandeling in Amsterdam gedaan. Dus toen zijn we gewoon gestart met het organiseren. De proefeditie was een succes en ook van de tweede editie waren de kaartjes snel uitverkocht.”

‘Huizers blijken heel bereid te zijn om lokale restaurants te steunen’

Steun

Voor de medewerkers van De Krachtcentrale is de Hap & Stap iets om naar uit te kijken, legt Tarek uit. “We krijgen positieve energie van dit soort initiatieven. En dat hebben we wel nodig. Het is voor iedereen een zware tijd. Niet alleen financieel, maar ook mentaal. Ik merk dat veel medewerkers, begrijpelijk, hun motivatie een beetje kwijt aan het raken zijn. We zijn natuurlijk sociale mensen. We willen andere mensen opvangen en blij maken. Als dat allemaal niet kan, dan is dat gewoon niet voldoende. Maar aan de andere kant hebben we ook allemaal hele goede en warme reacties van Huizers ontvangen.”

“Huizers blijken heel bereid te zijn om lokale restaurants te steunen. We hebben klanten die iedere week eten bij ons komen afhalen om een steentje bij te dragen. Dat is ontzettend lief. Toen bekend werd dat de terrassen op 28 april weer open mochten, stroomden de reserveringen al tijdens de persconferentie binnen. De reacties van mensen zijn echt super geweest, daar zijn we heel erg blij mee. Maar als we straks weer helemaal open mogen moeten we wel hard gaan werken. We lopen 10-0 achter, er moet een inhaalslag van een jaar gemaakt worden.”

10.000 stappen

Ilse merkt ook dat veel Huizers onrustig worden, een extra reden om de Hap & Stap te organiseren. “Heel veel mensen in mijn omgeving zijn gewoon helemaal klaar met dat binnen zitten. Op een gegeven moment sloeg het wandelen natuurlijk aan, elke dag de 10.000 stappen halen. In Huizen ga je dan toch al snel iedere keer naar de hei toe voor hetzelfde rondje. Daarom is dit ook zo leuk, dan loop je eens een ander rondje. En tegelijkertijd krijg je een lekker gerechtje mee. Dat maakt het allemaal wat gezelliger. Daarnaast steun je ook nog de horeca in deze zware tijden.”

Omdat de eerste twee edities zo’n succes bleken, is de organisatie al volop bezig met het plannen van volgende wandelingen. “We gaan een reeks nieuwe data plannen en dan hopen we dit de komende tijd nog te kunnen organiseren. Dit weekend was zeker niet de laatste keer.”

‘Dit weekend was zeker niet de laatste keer’

Tarek hoopt dat wanneer corona het toelaat, er straks ook meer ruimte tijdens de wandeling is voor cultuur. “Dat er ook ergens langs de route wat optredens, muziek of theater te zien is. Het lijkt mij leuk om die stap verder te kunnen zetten in de toekomst. Ik hoop dat we daarmee Huizen ook wat meer op de kaart kunnen zetten, zodat ook meer mensen van buiten Huizen weten hoe leuk het hier is.”