De leerlingen met hun zelfgemaakte anti-rookposters.
De leerlingen met hun zelfgemaakte anti-rookposters. Foto: Bob Awick

Groep 6 doet mee met actie tegen roken

GGD Gooi en Vechtstreek wil aandacht vragen om kinderen rookvrij te laten opgroeien en is daarom met de actie ‘Rookvrij is de Kunst!’ begonnen.

“Kinderen tussen de acht en twaalf jaar zijn niet bezig met roken, maar zien wel dat volwassenen roken in hun omgeving en vinden dat vies en het stinkt”, aldus de GGD. “Wij willen het vanzelfsprekend maken om rookvrij op te groeien zonder verleidingen en met goede voorbeelden om zich heen. Hoe minder mensen je ziet roken, hoe minder vanzelfsprekend het wordt om zelf te gaan roken en daarom hebben we deze posteractie opgezet, samen met Versa Welzijn, Singer Laren en Grafisch Atelier, om op een creatieve manier de aandacht te vragen aan de kinderen om rookvrij op te groeien.”

Werkboekje met uitleg over wedstrijd

Ook Van der Brugghenschool heeft aandacht voor deze actie en de kinderen uit groep 6 hebben meegedaan met de posterwedstrijd. “Dit is voor ons de eerste keer dat we meedoen. Ik werd getipt door een ouder over deze actie en vond het een heel goed initiatief want het is belangrijk dat kinderen rookvrij kunnen opgroeien”, vertelt leerkracht Jet Struik. “En heb het gratis startpakket opgehaald. In het pakket zit een werkboekje met uitleg over de wedstrijd en hoe ze de poster kunnen maken”, vertelt leerkracht Jet Struik. “De leerlingen hebben nog niet echt een mening over roken, maar vertelden wel dat ze nu aan opa en oma gaan vertellen dat ze moeten stoppen met roken of ik neem het boekje mee naar huis zodat papa het zelf kan lezen.”

‘De leerlingen waren heel enthousiast en er zijn acht posters gemaakt’

“De leerlingen waren heel enthousiast over deze actie en gingen dan ook meteen aan de slag. Ze mochten zelf kiezen of een leerling het alleen wilde doen, met zijn tweeën of in een groepje. Na de uitleg zijn ze aan de slag gegaan met een ontwerpfase van de poster. Ze gingen nadenken over: wat willen we op de poster, welk statement, welke zinnen en woorden en natuurlijk welk plaatje er het beste bij past. Daarna zijn begonnen met het ontwerp en hebben met stiften, gekleurd papier en knipvellen, die in het pakket zaten, een hele mooie poster op het A4 papier geknutseld. In de klas zijn acht posters gemaakt. Deze worden in gescand en gemaild naar de GGD. De kinderen hebben echt hun best gedaan en hopen ook dat ze een prijs winnen.”

Mooie prijzen

De jury selecteert de twaalf allermooiste ontwerpen die te zien zijn in het museum van Singer Laren, worden opgehangen op straat en er wordt een verjaardagskalender van gemaakt. De twaalf winnaars krijgen ook een workshop in het Grafisch Atelier in Hilversum. “Ik hoop dat het een van onze leerlingen is, want met ‘Rookvrij is de Kunst!’ kun je mooie prijzen winnen. Ze kunnen dan ook niet wachten om het te horen!’’ De kunstwerken kunnen nog tot en met 9 mei worden ingeleverd, dus het is nog even wachten voor de uitslag bekend is.