Dion van Lingen (tweede van rechts): 'Mensen zijn toe aan een feestje'.
Dion van Lingen (tweede van rechts): 'Mensen zijn toe aan een feestje'. Foto: Bob Awick

Kaarten als warme broodjes over de toonbank

Het is alsof je een verrassingstas koopt; je legt een bedrag neer voor iets waarvan je de inhoud niet kent. Ongezien ga je akkoord met wat de koper je biedt. Bij de kaartverkoop van het festival Vrij! is het niet heel anders.

Mensen betalen voor een ticket terwijl ze niet weten wat ze precies gaan zien en sterker: de dag van het festival is nog niet eens bekend. “En toch stond de telefoon roodgloeiend toen de kaartverkoop van start ging,” grijnst Dion van Lingen van The Business Factory.

Mensen zijn wel weer toe aan een feestje en Dion van Lingen, organisator en eigenaar van BURUAUA, wil dat met plezier op touw zetten. Maar op één voorwaarde: dat de anderhalvemeter-regeling is afgeschaft. Op gepaste afstand een feest vieren, past niet in zijn hoofd. “En omdat we geen idee hebben wanneer die maatregel wordt opgeheven, is de datum van het evenement nog niet bekend.”

Warme broodjes

De kaartverkoop van Vrij!, dat wordt gehouden in de Krachtcentrale, startte - hoe kan het ook anders - op Bevrijdingsdag. Die dag stond de telefoon roodgloeiend en werden de eerste honderd kaarten binnen een half uur verkocht. Als warme broodjes gingen ze over de toonbank. Inmiddels staat de teller op tweehonderd verkochte tickets en duurt het niet lang meer voordat het festival is uitverkocht. Dat mensen snakken naar vertier, moge duidelijk zijn.

‘Je moet denken aan de Parade. Eettenten, muziek, kunst en cabaret’

Natuurlijk heeft Dion wel een beetje een idee hoe het festival eruit komt te zien. “Je moet denken aan de Parade. Er zijn eettenten op rolletjes, er is muziek, kunst, cabaret en die voorstellingen zijn gedurende de dag te zien. Bezoekers schrijven zich in voor een timeslot en kunnen cultureel grazen.”

Maar ook zijn er brainstormsessies waarvoor sprekers worden uitgenodigd. Want een deel van de opbrengst van de kaartverkoop schenkt The Business Factory aan goede doelen. Een daarvan is ouders van een autistische zoon of dochter ondersteunen bij de logistieke problemen waartegen ze regelmatig aan lopen.

Autisme

“Niet eerder had ik daarover nagedacht, tot mijn overbuurjongen de diagnose autisme kreeg. Voor ouders is het ten eerste al een klap dat hun kind autistisch is en vervolgens moet er van alles worden geregeld. Vaak gaan kinderen dan naar speciaal onderwijs en dat zijn streekscholen. Met een wachtlijst. Of ver van de woonplaats.”

Maar ook vakanties worden opeens anders door de komst van zo’n diagnose. En Dion vindt dat daar best wat meer aandacht en geld aan besteed mag worden. “Tijdens Vrij! kunnen we dan bijvoorbeeld daarover brainstormen. Wat kunnen we doen? Wat is er nodig? Er zijn ongetwijfeld bezoekers die daar ideeën over hebben en die willen delen. Het ondernemerstraject begeleiden wij dan verder.”

Corona-juk

Vrij!, de naam van het evenement was snel verzonnen; het is het eerste evenement in de Krachtcentrale waarbij iedereen weer vrij is. De anderhalvemeter afstand kan laten varen. Vrij! omdat iedereen bevrijd is van het corona-juk dat zo zwaar op onze schouders begint te drukken.

Dion weet ook: vrijheid heeft voor iedereen een andere betekenis. “Voor ons persoonlijk is dat ondernemen, door werk te doen waarvan je gelukkig wordt. Als dat straks wel weer kan, willen we dat met jong en oud uit de omgeving vieren. Omdat ik gewoon zo toe ben aan een gezellig feestje.”

Kids en Vrij!

Omdat Dion benieuwd is wat vrijheid voor kinderen betekent, heeft hij een actie met scholen opgezet. “Wat is voor kinderen vrijheid? Het is belangrijk en interessant hoe zij daarover denken. Kinderen uit de twee hoogste groepen van de basisschool hebben we gevraagd om kort uit te leggen wat vrijheid voor hen is.”

“Het mooiste ontwerp en de meest pakkende quote wordt gekozen door Pieter Hogenbirk, kunstenaar en striptekenaar. Het ontwerp van de winnaar wordt op T-shirts gedrukt en die worden verkocht.” Uiteraard gaan de opbrengsten van de verkoop naar goede doelen.

Kijk voor meer informatie en kaarten op deze website:

www.the-business-factory.nl/weinspire/vrijheid/

.