Hét Huis van de Buurt, de thuisbasis van TijdvoorMeedoen.
Hét Huis van de Buurt, de thuisbasis van TijdvoorMeedoen. Foto: TijdvoorMeedoen

Vechten om voortbestaan TijdvoorMeedoen

Twee kampen vechten om het voortbestaan van TijdvoorMeedoen (TvM). Wat ooit het succesvolle ‘kindje’ was van directeur Astrid Veerman is terecht gekomen in een felle strijd tussen een groep vrienden van Astrid, onder de naam werkgroep TvM en Team van Tien van TVM, en het bestuur en managementteam.

Het project ‘Tijd voor Meedoen’ is een vervolg op Meedoen van de gemeente Huizen. Hierin werden mensen die een hele grote afstand tot de arbeidsmarkt hadden geholpen in de eerste stappen om weer aan het werk te komen.

“’Tijd voor Meedoen’ was een onderdeel hiervan en een groot succes. De gemeente heeft er voor gekozen te stoppen met Meedoen en verder te gaan met wat er was ontstaan en dat was ‘Tijd voor Meedoen’. Nu is het een project voor iedereen die wat wil doen in de samenleving”, aldus Astrid Veerman tijdens een interview in augustus 2017.

‘Iedereen is hier welkom, als ze hier willen zijn, anders heeft het geen zin’

“Dat kunnen mensen zijn die door de sociale dienst of WMO zijn verwezen naar ons, maar ook mensen die met pensioen zijn, tussen twee banen zitten, al wat langer werkloos zijn, een verslaving hebben of die gewoon mensen willen ontmoeten of iets met hun passie willen doen. Iedereen is hier welkom, als ze hier willen zijn, anders heeft het geen zin”, lichtte zij het toen verder toe.

Het succes van het project lijkt nu ook de ondergang te zijn. De lezingen zijn niet allemaal hetzelfde over wat er precies is gebeurd, maar vast staat dat de vrijwilligers uit het managementteam aan de bel hebben getrokken. Dit omdat zij vonden dat er een ongezonde situatie was ontstaan.

Directeur Astrid Veerman zou verschrikkelijk veel uren in het project steken, veel meer dan ze betaald kreeg. Haar drive was zo groot, dat ze daarin ook vrijwilligers meetrok en hen ook tijdens het weekeinde belastte. De druk was groot en de vrijwilligers uit het managementteam trokken aan de bel en gingen onder begeleiding van een bestuurslid in gesprek met Astrid Veerman om de situatie te verbeteren.

Geëscaleerd

“Dat is geëscaleerd”, licht Peter Hessing als woordvoerder van het bestuur toe. “Vervolgens heeft de directeur zich ziek gemeld.” Dit speelde zich al een half jaar geleden af. In maart dit jaar klommen de  Vrienden van Astrid onder de naam Team van Tien TijdvoorMeedoen in de pen. Zij schreven een brief aan het bestuur en aan wethouder Maarten Hoelscher. TvM ontvangt immers subsidie van de gemeente.

In deze brief uit dit team zijn zorgen over de re-integratie van de directeur. ‘Ten aanzien van het re-integratietraject van Astrid verstrekt het bestuur geen of tegenstrijdige informatie en negeert de voorschriften van goed personeelsbeleid’, staat er onder andere in de brief.

‘De berichten dat zij in januari jl. weer langzaam zou starten bleek niet op feiten gestoeld te zijn. Dit veroorzaakt grote twijfel bij deelnemers en vrijwilligers over de terugkeer van Astrid (een onmisbare schakel) en daarmee twijfel over het voortbestaan van TvM, met alle gevolgen van dien voor de doelgroepen.’

Drijvende kracht

De groep ziet Astrid Veerman als de drijvende kracht achter het succes van TijdvoorMeedoen en twijfelt of het bestuur wel geschikt is voor haar werk. Ook het managementteam krijgt het te verduren. Het zou de kantjes er vanaf lopen en daar niet op worden aangesproken.

Zowel het bestuur als de wethouder reageren niet op deze eerste brief van 24 maart, waar om opheldering wordt gevraagd binnen drie weken. Dus volgt er 12 april een tweede brief. Daarin is te lezen dat de strijd na die eerste brief aardig is opgelaaid. Robert Harsevoort, ook vrijwilliger en partner van Astrid Veerman, is de toegang tot Hét Huis van de Buurt waar TvM huist, ontzegd.

Aangifte

Peter Hessing bevestigt dit. Robert Harsevoort zou een van de leden van het managementteam verbaal zijn aangevlogen. “De betreffende persoon voelde zich bedreigd en heeft daarom aangifte gedaan bij de politie.” Het Team van Tien neemt het in de brief van 12 april op voor Robert Harsevoort: ‘Wij kennen hem goed en kunnen niet anders concluderen dat dit een doelbewuste beschadiging is om deelnemers te isoleren die niet in de strategie van het bestuur passen.’

In dezelfde brief vraagt het Team van Tien ook om ‘binnen de gestelde termijn - na binnenkomst van deze brief - een extra algemene ledenvergadering uit te schrijven om recht te doen aan de kernwaarden van TijdvoorMeedoen en de uitgangspunten van goed bestuur. Indien niet binnen het gestelde termijn een Algemene ledenvergadering wordt uitgeschreven zullen wij de regelgeving van de statuten volgen.’

Het bestuur reageert niet en daarom voelt de groep zich geroepen om zelf een vergadering uit te roepen. Deze zou vanavond plaatsvinden, maar gaat niet door. Dit omdat de locatie waar een en ander plaats zou vinden, de Goede Herderkerk, geen bijeenkomst mag huisvesten van buiten de kerk in deze coronacrisis.

Opheffen

De werkgroep verwijst de leden die ze benaderd heeft nu naar de algemene ledenvergadering van 17 mei, die door het bestuur inmiddels bijeen is geroepen. ‘Wil je TijdvoorMeedoen niet opheffen, laat je stem horen op maandag 17 mei’, staat er in de afzegging.

De strijd komt niet zozeer vanuit het bestuur meldt Peter Hessing. Het bestuur betreurt het gedoe en zegt dat het zich inzet om het hart van TijdvoorMeedoen, de activiteiten, te behouden. Dit wil ze doen door de activiteiten van de vereniging onder te brengen bij een sterkere organisatie, zodat het voortbestaan voor langere duur is gegarandeerd.

“We hebben overleg met de gemeente gehad en er is een onafhankelijk adviseur aangesteld om de gemeente te adviseren. Deze adviseur heeft overlegd met het bestuur en dat kan zich vinden in zijn advies. Dat bevat twee opties: of meer subsidie of onderbrengen bij een sterkere organisatie. Meer subsidie gaat de gemeente niet geven dus blijft de optie open om de activiteiten bij een sterkere organisatie onder te brengen.”

“We gaan dus nu voorstellen in de algemene ledenvergadering om de vereniging op te heffen, zodat de activiteiten bij een andere organisatie kunnen worden ondergebracht. Welke organisatie dat wordt, dat weten we nog niet. We proberen als bestuur van alle kanten iedereen weer een kant op te laten kijken en in goede harmonie de toekomst in te gaan.” 

‘Het is zeer te betreuren wat er is gebeurd en dat spoort niet met karakter van TvM’

“Het is zeer te betreuren wat er is gebeurd en dat spoort niet met karakter van TvM. Dat is opgericht om sociaal zwakkeren te ondersteunen. Uiteindelijk gaat het om een arbeidsconflict dat over de hoofden van de leden uitgevochten wordt uitgevochten. Dat is niet goed. Het gaat om de lange en goede toekomst van wat het hart is van TijdvoorMeedoen, dat zijn de deelnemers en de activiteiten.”

Omdat de brieven van Team van Tien van TvM anoniem waren, zegt hij dat het bestuur daar niet op heeft gereageerd. “We hebben alleen een mailadres. We kunnen wel vermoeden wie er achter zit, maar weten het niet zeker. Daarom hebben we niet gereageerd. Omdat we nog met de gemeente in overleg waren, hebben we ook niet eerder iets kunnen terugkoppelen en pas nu een algemene ledenvergadering uitgeroepen.”

Wethouder

Wethouder Maarten Hoelscher laat desgevraagd weten dat hij op de hoogte is van wat er speelt. De gemeente wilde wel in gesprek met het Team van Tien van TvM, maar niet anoniem. “Daarop werd aangegeven dat zij bang waren voor eventuele gevolgen als zij zich bekend maakten. Daarop heb ik aangegeven dat onzin te vinden, omdat er kennelijk vanuit werd gegaan dat ik namen zou delen, hetgeen niet het geval is.”

Vervolgens zijn de namen wel bekend gemaakt, maar liet de groep weten af te zien van een afspraak. “Een gemiste kans”, aldus de wethouder. Die beschouwt het nu verder als een interne gelegenheid van TijdvoorMeedoen. “Wij hebben alleen een subsidierelatie met deze organisatie en zijn geen werkgever of iets dergelijks. We wachten het besluit van de algemene ledenvergadering af.”

“We hebben het bestuur toegezegd dat we - als de vereniging zich opheft - een en ander in de geest van TijdvoorMeedoen voortzetten. Het was een bijzondere vorm van welzijn toen het begon, namelijk vraaggestuurd en veel mensen vinden er een plek om hun tijd te besteden. Participatie stellen wij voorop en ook het belang van de deelnemers. Daar gaat het nu om.”