Afbeelding
Foto: © Bob Awick

Speeleiland en schooltuinen Bad Vilbelpark

Het speeleiland en de schooltuinen achter de Kamperfoelieschool in het Bad Vilbelpark krijgen steeds meer vorm. De omheining van de schooltuinen, geen hek maar een takkenril, een berg takken dus, vormt de afscheiding. Kinderen kunnen er door een betonnen pijp doorheen komen. Voor volwassenen komt er nog een aparte doorgang.

Het Bad Vilbelpark is al sinds half maart gesloten voor een grote renovatie die nog tot zo half juli duurt. “De werkzaamheden lopen wel op schema, ondanks dat het nu weer zo nat is in het park”, vertellen projectleider Albert Hoogenkamp en opzichter Pim Vonk die vandaag laten zien hoe het gaat met de werkzaamheden.

Grote machines zijn op het moment overal aan het werk. Er wordt zo’n 15.000 kuub grond verzet om de lagere en daardoor nattere plekken op te hogen. “Er gaat zo’n 20 kuub in een vrachtwagen, dus reken maar uit hoeveel vrachtwagens dat zijn.” Dat zijn er 750. Aan de ene kant wordt de grond afgegraven en aan de andere kant gestort.

Waar het zware werk inmiddels klaar is, zijn de toekomstige fiets- en wandelpaden al zichtbaar. Ze liggen nog lager dan het normale oppervlak en er ligt alleen nog maar puin in. De fietspaden worden 3,5 meter breed en de reguliere wandelpaden 2,2 meter. “Zo kunnen mensen elkaar makkelijk passeren.” Albert wijst op een doodlopend pad naar het water. “Daar komt een nieuwe brug.”

(Tekst gaat verder na de afbeelding)

Het speeleiland in het park krijgt vorm. (Foto: Bob Awick) 

Sommige oude bruggen blijven liggen, zoals die naar het speeleiland achter de Kamperfoelieschool in het park. Aan de andere kant komt geen brug. “Het moet avontuurlijk blijven, dus leggen we daar grote stenen neer.” Ook komt er boven het water een soort speeltoestel met touwen, waarin kinderen kunnen klimmen.

“Allemaal volgens de veiligheidsregels. Het water eronder is maar 40 tot 50 centimeter diep en op de bodem komt zand dat niet zuigt en daardoor een harde ondergrond is.” Ook worden er houten structuren gemaakt in de vorm van piramides. “Dan kunnen kinderen daar takken tegenaan zetten en zo hutten bouwen. Het eiland krijgt wat ruigere natuur die erbij past.”

Schooltuinen

De schooltuinen die direct naast het schoolplein achter de school ligt, krijgen ook vorm. Het hek van takken is nog niet helemaal gesloten en daardoor is er zicht op wat er achter ligt. Dat is nog niet veel. Albert Hoogenkamp laat een plaatje zien van een soort half theater, waarin kinderen zitten. “Zoiets wordt het, een buitenklaslokaal met een speel-leerlandschap. Daar komen ook de tuintjes.”

Aan de andere kant bij het park bij de Hinde wordt ook gewerkt. Onderweg er naartoe zie je al dat er greppels gegraven zijn. Het water wordt uiteindelijk door middel van duikers onder de fiets- en wandelpaden richting de hoofdwatergang geleid. Het is de bedoeling dat het park minder drassig wordt en goed begaanbaar en dat omwonenden die last hadden van water in hun tuinen hiervan verlost zijn.

(Tekst gaat verder na de afbeelding)

Op veler verzoek is de graffitimuur behouden en heeft een nieuwe plek gekregen in het park. (Foto: Bob Awick)

Een van de bruggetjes die over de hoofdwatergang ligt zal verdwijnen. “Die gaan we hergebruiken. We zagen hem in stukken, zodat er kleinere bruggetjes kunnen maken over die greppels.” Ter hoogte van waar eens de graffitimuur stond zijn graafmachines bezig.

“Het is gelukt om de muur te verplaatsen. Daar hadden we veel vragen over gekregen. De bewoners die er nu dicht bij wonen hebben daar wel moeite mee. Die zijn bang dat jongeren er gaan hangen. Met nog wat extra begroeiing zorgen we ervoor dat niemand er achter kan gaan zitten en willen we overlast voorkomen.”

Dichter bij de Hinde zie je dat al veel groen is weggehaald achter de tuinen. Hier wordt extra grond neergelegd. Het park doet daardoor ineens veel ruimtelijker aan. Bij de Hinde zelf is de kademuur aan de andere kant van de weg al deels weggehaald. “Hier komt een ecologische oever. Dieren kunnen daardoor makkelijk het water uit, zoals de zwaan die er rondzwemt met haar zeven jonkies.” Ook de vlonders gaan hier weg. Die komen elders in het park.

(Tekst gaat verder na de afbeelding)

Bij de Hinde is de kademuur weggehaald. Hier komt een ecologische oever en is nu ruimte voor het fiets- en wandelpad die verlegd worden. (Foto: Bob Awick)

Daarnaast worden het fiets- en wandelpad er iets verlegd. “Die buigen nu eerder af en lopen langs het water. Zo sluiten ze beter aan op de paden aan de overkant van de weg. Op de Hinde komt een verhoging waarover deze paden gaan lopen, zodat het autoverkeer daar rekening mee kan houden. Daarna vervolgen fietsers en wandelaars hun weg op de paden aan de ander kant van de weg.”

Sommige delen van het park lijken nu wat kaal. “Het plantseizoen voor bomen en struiken is in het najaar. Dan gaan we dus weer meer groen aanplanten.” Er zijn al wat bomen geplant, zoals wilgen, die er vanuit de verte meer uitzien als palen die langs het water zijn gezet. Als je dichterbij komt, dan zie je dat er al wel kleine blaadjes uitkomen.

De nieuwe natuur tussen de oude krijgt zo ook steeds meer vorm, net als het park zelf. De komende komende weken wordt er volop verder gewerkt op weg naar uiteindelijk een totaal vernieuwd Bad Vilbelpark. Pas als het werk af is, gaan de bouwhekken weg en kan iedereen gaan kijken en zelf zien hoe het is geworden.

Leo Mei maakte een paar dagen geleden opnamen van onder andere het speeleiland en de schooltuinen in wording:


Afbeelding
Afbeelding
De takkenril die als hek fungeert rondom de schooltuinen met de betonnen pijp waar kinderen doorheen kunnen.