Het is de vraag of de tijd van weleer nog terugkomt voor TvM, dat maandag weer opengaat.
Het is de vraag of de tijd van weleer nog terugkomt voor TvM, dat maandag weer opengaat. Foto: Bob Awick

Ongeloof over
beëindigen subsidie

Robert Harsevoort sprak vorige week dinsdag nog in en was vol vuur om TijdvoorMeedoen (TvM) te redden van de ondergang. Nu de gemeente bekend heeft gemaakt de subsidie stop te zetten is hij vol ongeloof. “Het besluit is gebaseerd op onwaarheden”, zegt hij.

De werkgroep TvM is inmiddels alweer in de pen gekropen om commissieleden en raadsleden uit te leggen om welke onwaarheden het dan gaat. In vier kantjes wordt ingegaan op wat de wethouder heeft gezegd in de vergadering. Met zelfs een app-conversatie om aan te geven dat een van de deelnemers die geïntimideerd zou zijn volgens de wethouder, hier met geen woord over heeft gerept.

“De wethouder verdraait de boel”, zegt Robert Harsevoort. “De politiek moet zich zorgen maken”, gaat hij verder. De werkgroep komt hiermee ook lijnrecht te staan tegenover de wethouder en stond dat al tegenover het MT en het bestuur van TijdvoorMeedoen. In de overtuiging van Robert van Harsevoort zijn die twee laatsten ook de schuldigen aan het debacle. “Zo lees ik in ieder geval het persbericht.”

Stijdlustig

“Je kunt de vereniging niet opheffen zonder een vergadering”, gaat hij verder. “Daarover moeten de leden beslissen.” Het lijkt niet door te dringen dat als de vereniging in een algemene ledenvergadering besluit door te gaan, de vereniging ergens geld vandaan zal moeten halen. “Dat moeten we dan maar doen via sponsors of iets dergelijks”, laat Robert Harsevoort nog steeds strijdlustig weten.

De werkgroep wilde in een gesprek met de wethouder en het bestuur kijken wat er nog te redden viel. “Dat gesprek hebben we niet gehad en wat hier gebeurt is niet juist.” Volgens hem zou er al langere tijd een vooropgezet plan zijn om de activiteiten van TijdvoorMeedoen onder te brengen bij Versa. “Die indicatie hebben we ook”, zegt hij. Wat die indicatie inhoudt, kan hij niet zeggen. De bron blijft geheim.

“Je kan toch niet als bestuur aan de leden vragen de vereniging op te heffen en dan niet te weten waar die activiteiten worden ondergebracht? Wat ons betreft is het nog niet afgelopen. Die algemene vergadering moet er gewoon nog komen. Dan moet ook de jaarrekening van 2020 nog worden goedgekeurd. Die klopt niet. We hebben al zoveel vragen gesteld aan het bestuur, maar nog steeds geen antwoorden.”

Buitenspel gezet

“We zijn buitenspel gezet. De leden zijn nergens in gekend en de wethouder verdraait de feiten.” Ondanks dat de harde realiteit er nu ligt dat het over en uit is voor TijdvoorMeedoen ziet hij nog steeds een oplossing. “Het knelpunt is een beter bestuur. Dit bestuur heeft geen ervaring. Als er een bestuur is dat de organisatie goed kan leiden en er wel goede ondersteuning is, dan kan het echt worden voortgezet.”

‘Verwijten horen niet bij het karakter van TvM, waar in de kern mensen elkaar versterken’

Bestuurslid Peter Hessing blijft het jammer vinden dat het zover is gekomen. “Verwijten horen niet bij het karakter van TvM, waar in de kern mensen elkaar versterken. Ik hoop dat dit weer gaat gebeuren en het zou een goede zaak zijn als we het met elkaar kunnen rooien. In de werkgroep zitten een aantal mensen die ik hoog acht. Hopelijk kunnen we weer nader tot elkaar komen, zodat zij straks ook weer mee kunnen draaien.”

Want TijdvoorMeedoen gaat maandag weer gewoon open. Het bestuur, ondersteund door twee coördinatoren ad interim, gaat er voor zorgen dat de boel weer gaat draaien en de deelnemers weer naar Hét Huis van de Buurt kunnen aan de Draaikom. “We moesten er nog afspraken over maken, maar het is rond en we gaan maandag weer open. De deelnemers hebben al bericht gekregen hierover.”

Ook zal het bestuur in de toekomst een algemene ledenvergadering bijeen roepen om de vereniging op te heffen. “Dat durven we best aan hoor, ook al lijkt dat misschien niet zo als je het persbericht leest. We beseffen dat het laatste woord er nog niet over is gezegd en zullen deze vergadering ook snel moeten houden.”

Hij verwacht dat de gemeente samen met het bestuur zal optrekken om te kijken wie de activiteiten over zal nemen van TijdvoorMeedoen en hoe dat dan vorm zal krijgen. “Daarover hebben we het nog niet echt gehad. Ik verwacht dat de tijdelijke coördinatoren daar wellicht ook nog een rol in zullen spelen. Het is nu eerst belangrijk dat er rust komt en dat dingen weer gaan lopen.”