Ronald Bakker werd in 2015 voor de deur van zijn huis geliquideerd.
Ronald Bakker werd in 2015 voor de deur van zijn huis geliquideerd. Foto: Bob Awick

‘Een liveshow voor zijn vrouw’

Het openbaar ministerie verdenkt de criminele organisatie rondom Ridouan Taghi ook van het voorbereiden van een aanslag op de spyshop van Ronald Bakker (59) in Nieuwegein.

Uit ontsleutelde pgp-berichten zou blijken dat een maand na de liquidatie op Bakker op 9 september 2015 in Huizen er een bazooka op de winkel zou worden afgeschoten. Als boodschap en waarschuwing voor andere spyshops. Wie praat met de politie, die gaat er aan.

Dit werd vanochtend duidelijk tijdens de behandeling van de strafzaak rondom de moord op Bakker in het Marengo-proces. Het is het eerste zaakdossier dat de rechtbank in het grote liquidatieproces behandeld waarbij 17 verdachten terecht staan en waarvan alleen Ridouan Taghi verdachte is in alle zeven dossiers.

Doodgeschoten

Ronald Bakker werd op 9 september 2015 in zijn auto voor zijn woning in Huizen door een motorrijder doodgeschoten. Justitie denkt dat het mogelijke motief voor de moord zou kunnen zijn dat er in de spyshop in Nieuwegein bezoek van de politie was geweest kort nadat criminelen rondom de organisatie van Taghi daar peilbakens hadden gekocht.

De vrouw van Bakker zat op het moment van de liquidatie thuis met een gebroken been op de bank. Zij hoorde de knallen en zag haar man kort daarna dodelijk verwond zitten in de auto.

Er stonden woensdag vijf verdachten terecht voor de moord op Bakker en de beraamde aanslag op de spyshop. Hoofdverdachte Ridouan Taghi, de bemiddelaars Mao en Mario R. en Arthur M. en Walid M.. Deze laatste twee zouden alleen betrokken zijn geweest bij de voorbereidingen voor de aanslag op de spyshop. Alle verdachten beriepen zich woensdag op hun zwijgrecht.

Ontluisterende telefoonberichten

Tijdens de behandeling las de rechtbank ontluisterden telefoonberichten voor waarin de koelbloedigheid van de organisatie duidelijk werd. Zo werd de liquidatie van Bakker beschreven als ‘een liveshow voor zijn vrouw’ en werd de dood van het personeel dat tijdens de aanslag in de spyshop aanwezig zou zijn ‘op de koop toegenomen’.

Begin 2020 werden Ali M. en Mourad B. veroordeeld tot 13 en 15 jaar. Zij waren de twee spotters die voorafgaande aan de liquidatie het signalement en de bewegingen van Bakker in beeld brachten. Beiden hielden de weken voorafgaande aan de moord de spyshop in Nieuwegein en de woning in Huizen in de gaten.

Zo zat Mourad B. in de weken voorafgaande aan de liquidatie dagelijks uren ‘te vissen’ in een vijver voor de spyshop. Met verrekijker en telefoon hield hij nauwgezet de winkel in de gaten en had hij dagelijks contact met de andere leden van de organisatie. Ali M. was degene die Bakker aanwees als de eigenaar en het later slachtoffer.

Voortvluchtig

Volgens het OM handelden B. en M. in opdracht van Ridouan Taghi en hadden zij contact hadden met de twee broers R. Het OM denkt dat Gerel P. de schutter is geweest die Bakker voor zijn woning doodschoot en daarna met een motor op de vlucht sloeg. P. heeft vastgezeten maar wist te ontsnappen en is sindsdien voortvluchtig.

Naast de liquidatie op Bakker, beraamden de verdachten ook een aanslag voor op de spyshop in Nieuwegein. Volgens het OM mislukte dit, omdat in de nacht van 18 op 19 oktober 2015 de politie na een achtervolging Arthur M. en Walid M. kon aanhouden in een gestolen Audi.

Nabestaanden

Aan het einde van de zitting richtte de voorzitter van de rechtbank zich tot de nabestaanden van Ronald Bakker. Ze sprak de hoop uit dat de nabestaanden elkaar zullen troosten in deze moeilijke dagen.  

Het Marengo-proces gaat vrijdag verder met het volgende zaakdossier. Waarschijnlijk pas volgend jaar nadat alle feiten zijn behandeld zullen de strafeisen bekend worden gemaakt tegen deze verdachten.