Wandelen is goed voor lichaam en geest
Wandelen is goed voor lichaam en geest Foto:

‘Verdwijning paaltjes is puur vandalisme'

Onlangs schreven we al over de mysterieuze verdwijning van de verwijzingen van wandelroutes. Loe van der Borgh wandelt graag door het natuurgebied van de Blaricummer Eng bij Huizen en kwam steeds verdwaalde wandelaars tegen.

Zelf loopt hij de routes niet, maar hij loopt wel met zijn honden in het natuurgebied dat vlakbij zijn huis ligt. “We lopen hier dagelijks en zien dat iemand steeds de stickers die de route aanwijzen eraf haalt. Wanneer de paaltjes weer hersteld zijn, worden de bewegwijzeringen een paar dagen later weer weggehaald.”

Vergald

Al sinds de zomer is dit aan de gang, vertelt Van der Borgh. “Al zeker driekwart jaar komen we wandelaars tegen die de weg kwijt zijn en ons vragen waar het volgende paaltje staat. Er staan veel paaltjes, er is er altijd één in de buurt, maar daar zijn ook alle stickers vanaf gehaald. Laatst zagen we zelfs een paal waar de metalen plaatjes eraf gerukt waren. Iemand is dus heel bewust die routes aan het saboteren. Die persoon moet wel heel erg de weg kwijt zijn. Jammer dat het buitenvermaak zo vergald wordt.”

De organisatie die verantwoordelijk is voor de bewegwijzering van de wandelroutes, de afdeling Cultuur en Recreatie van Regio Gooi en Vechtstreek, is op de hoogte van de verdwijningen. Een mysterie is het dus niet helemaal, wel simpelweg vandalisme, vertelt Mariëtte Zivkovic-Laurenta, coördinator van Recreatie en Toerisme. “De stickers worden weggehaald met name in de natuurgebieden rondom Huizen en Blaricum. Van de aannemer heb ik een kaart ontvangen waar de paaltjes staan gemarkeerd die steeds gesloopt worden.”

‘Het is dweilen met de kraan open’

Oplossing

“We gaan de gemeenten en gebiedsbeheerders op de hoogte stellen en hen vragen om de oren en ogen op te houden. Verder kunnen we er helaas niet veel aan doen. Je zou kunnen denken aan het ophangen van camera’s, maar dat vind ik zonde en het is bizar dat dit zou moeten. Het is een beetje dweilen met de kraan open op dit moment.”

“Ik heb de aannemer al vele keren de opdracht gegeven om nieuwe stickers op te plakken, en elke keer verdwijnen ze weer. Op een aantal plaatsen is er een hele paal weggehaald. Dit is puur vandalisme, waarvan we niet weten wie de veroorzaker is of wat het probleem is. Ik zou graag weten waarom de bewegwijzeringen vernield worden, want dan kunnen we op zoek naar een oplossing.”

Zivkovic-Laurenta wordt een beetje moedeloos van de situatie. “Wat ik eigenlijk het meest triest aan dit verhaal vind, is dat er zoveel mensen zijn die ontzettend veel plezier hebben aan het wandelen in onze regio. Het wordt hen elke keer onmogelijk gemaakt omdat ze de route niet meer kunnen volgen. Ik krijg berichtjes van wandelaars die laten weten dat ze het een ontzettend mooi gebied vinden maar dat de bewegwijzering niet op orde is. En dat is gewoon heel jammer.”

Niet voor het eerst

Vandalisme van de bewegwijzering van wandelroutes is - bizar genoeg - iets wat regelmatig voor blijkt te komen in de regio. Toen de betonnen paaltjes van het Goois Natuurreservaat (GNR) zouden worden vervangen door houten paaltjes, was daar veel protest tegen.

“Toen hebben we besloten om de nieuwe bewegwijzering op houten palen te plaatsen maar tegelijkertijd de betonnen palen van het GNR te laten staan. Op een gegeven moment werden toen ook de stickers van routes die op de houten palen stonden aangegeven weggehaald.”

‘We wilden denken aan duurzaamheid en ook het goede voorbeeld geven’

Ook toen de de regio een aantal jaren geleden over wilde gaan op paaltjes van biocomposiet materiaal ontstonden er problemen. “Toen wij begonnen met het ontwikkelen van een wandelnetwerk in de regio wilden wij een pilot doen met biocomposiet bewegwijzering. We wilden denken aan duurzaamheid en ook het goede voorbeeld geven aan de rest van Nederland. We zijn toen gestart met een pilot maar al snel werden vele paaltjes afgebroken, deels door de constructie die op dat moment onvoldoende stevig was, maar helaas deels ook moedwillig. Mensen vonden de paaltjes niet mooi.”

“Het bleek geen succes te zijn omdat er dus enorm vandalisme optrad. Toen zijn we dus alle paaltjes van biocomposiet gaan vervangen voor de houten paaltjes die er nu staan. Dat is inmiddels gebeurd, en wat zie je nu? De stickers worden eraf gehaald.”