Nu nog een fraai uitzicht, maar straks verrijzen er aan de overkant wellicht vier grote windmolens.
Nu nog een fraai uitzicht, maar straks verrijzen er aan de overkant wellicht vier grote windmolens. Foto: Bob Awick

Vier windmolens op dijk Almere

Bewoners van het Harderwijkerzand en de Gooimeerpromenade zijn deze week overvallen door de plannen die er zijn voor vier windmolens op de dijk bij bedrijventerrein Stichtsekant in Almere naast de Stichtse Brug. Een petitie van Naturistenvereniging Chamavi met een camping vlakbij de bewuste plek is door hen massaal ondertekend.

“Ik hoorde er via een buurvrouw van”, zegt Sander Kaptijn die op het Harderwijkerzand woont, tegen de volkstuinen aan. “Ik woon hier nu al zo’n 27 jaar en het begon met een paar windmolens. Dat vond ik toen niet zo erg, maar als het nu ongunstig weer is, dat wil zeggen helder weer, dan zie je alleen maar windmolens. Dat is in mijn ogen horizonvervuiling, zeker als er nu nog eens vier bij zouden komen op die plek.”

Hij vraagt zich hardop af of er in het noorden niet meer ruimte is voor dergelijke molens. “Wat ik vooral vind, is dat wij als bewoners helemaal niet ingelicht worden over dit soort plannen. Dat is nu toch helemaal hot in de politiek. Er wordt helemaal geen onderzoek gedaan naar wat mensen ervan vinden. Er wordt gewoon gezegd we gaan ze daar en daar neerplanten. Er is een afstand tot de overheid en de burger. Er wordt iets besloten en dan mag je bezwaar maken. Ik verwacht juist communicatie.”

“Het is alsof je buren wat gaan verbouwen, bijvoorbeeld een grote dakkapel op hun huis zetten. Wat je normaal zou doen is overleggen, wat vind je ervan? De buren zeggen echter niets en dienen een verzoek in bij de gemeente. Dan komt het besluit in de krant en dan kan jij bezwaar maken. Maar dit is het dan in het groot.”

‘Ze kunnen het er nu niet met stille trom doorheen krijgen’

“Er wordt iets in werking gesteld en als mensen erachter komen, gaan ze ageren. Is het niet zo, dan wordt een besluit genomen en dat bekend gemaakt en dan ben je te laat. Daarom heb ik een handtekening gezet. Ze kunnen het er nu niet met stille trom doorheen krijgen.”

Gerwin van Laar woont aan de Gooimeerpromenade. Samen met een aantal buren houdt hij al langere tijd de ontwikkelingen aan de overkant in de gaten. “We hebben een zienswijze ingediend tegen de plannen van Almere om nog weer een grote bedrijfsloods te laten neerzetten. Volgens ons voldoen die plannen niet aan het bestemmingsplan. Wij kijken daar direct op en omdat het een andere gemeente is, zien we geen advertentie in ons huis-aan-huisblad.”

Getriggerd

“Door die ontwikkelingen zijn we getriggerd om alert te zijn op wat daar gaat gebeuren. Op dit moment wordt er gebouwd door de Lidl. Dat wordt straks een gigantische blauwe doos en ik verwacht dat we daar ook lichtoverlast van zullen krijgen. We wisten nog niets van de windmolens, maar iemand heeft ons daar op geattendeerd, dus dat houden we nu ook in de gaten en we hebben de petitie getekend.”

“Op dit moment is er nog geen besluit over de windmolens genomen. Als dat er komt, zullen we zeker onze zienswijze daarop indienen. Vroeger hadden we een bewonerscommissie, maar die is er niet meer. Dus kijken we nu of we als collectief van bewoners van de Gooimeerpromenade en Harderwijkerzand iets kunnen doen.” Wat betreft de zienswijze op de nieuwe bedrijfsloods, wacht hij af hoe de gemeente Almere reageert. “We hebben wel aangegeven dat we eventueel naar de rechter gaan.”

‘We willen graag actief geïnformeerd en betrokken worden’

Wat hij vooral belangrijk vindt is dat Almere ook inziet dat er aan de overkant mensen zijn die belanghebbende zijn bij de ontwikkelingen. “Zo zien wij dat tenminste en rechters hebben zich in het verleden ook al zo uitgesproken over dit soort zaken. We willen graag actief geïnformeerd en betrokken worden. Ik hoop dat ze in de gaten hebben dat het ook een toeristisch gebied is en dat er bijvoorbeeld een vogeleiland in de buurt ligt.  Zo’n waardevolle locatie moet je niet zomaar opgeven. Je kan je afvragen waar het misschien beter kan.”

Het plan voor de windmolens komt van Almere Wind. Een energiecollectief dat zelf de windmolens wil financieren, zodat het geld weer in de omgeving terecht komt waar ook de lasten gedragen worden. “Omdat Huizen en Zeewolde aan het gebied grenzen, hebben we ook gevraagd of Gooise Wind en de De Nieuwe Molenaars, soortgelijke initiatieven, willen participeren. Zo krijgen zij er ook iets voor terug”, zegt voorzitter John van Diepen.

23.000 huishoudens

Almere Wind ziet ook de waarde van de locatie, maar dan voor het opwekken van energie. “Er zijn op de Stichtsekant veel ontwikkelingen. Het college van Almere zal over twee weken uitspraak doen of we hier verder kunnen. We hebben deze locatie echt nodig. Als we alles doen wat we in Almere kunnen doen wat betreft zonne- en windenergie, kunnen we slechts 20 procent van de benodigde energie opwekken die er in de stad gebruikt wordt. Met deze vier molens kunnen we zo’n 23.000 huishoudens voorzien van stroom. Dat is nogal wat.”

‘Bovendien kunnen inwoners mee profiteren en verdwijnt het geld niet in de zakken van bedrijven’

John van Diepen hoopt dat de acceptatie van windmolens op deze plek er nu wel is. Immers, vijf jaar geleden trok de Almeerse wethouder nog het voornemen in om daar 15 windmolens te gaan bouwen van ruim 220 meter hoogte. Dit naar aanleiding van onder andere protest van de gemeente Huizen. Deze vier molens worden nog eens hoger met een tiphoogte van bijna 250 meter. “Bovendien kunnen inwoners mee profiteren en verdwijnt het geld niet in de zakken van bedrijven.

Aernoud Olde, kwartiermaker van Gooise Wind, bevestigd dat zij ingegaan zijn op het verzoek van Almere, al in 2018, om bij te dragen aan de windmolens. “We hebben toen het principebesluit genomen als energiecoöperaties in de regio dat we dit wilden ondersteunen en daarom wordt nu ook Gooise Wind opgericht. We hebben nog geen bestuur, maar de statuten liggen klaar.”

Gooise Wind is dus een initiatief van Energie Verbonden in ’t Gooi; het samenwerkingsverband van lokale energie-coöperaties in ‘t Gooi. Hieronder valt ook Huizen Duurzaam. Desgevraagd laat de Huizer energiecoöperatie weten dat Huizen Duurzaam nog niet bestond toen besloten werd om mee te doen aan het project van de Almeerse windmolens. “Wij zijn niet automatisch voor of tegen. We zijn in gesprek met Aernoud OIde en gaan het van alle kanten bekijken, voordat we hierover een standpunt over innemen.”

Gemeente Huizen

De gemeente Huizen laat weten op de hoogte te zijn van de politieke discussie in Almere over het onderwerp. “Besluitvorming is er nog niet geweest en het betreft grondgebied van de gemeente Almere. Er ligt ook nog geen concreet plan. Zodra er sprake is van een concreet plan, zullen wij als gemeente Huizen ons standpunt bepalen.”

In de Regionale Energie Strategie (RES) werd juist het zoekgebied bij de Stichtse Brug voor windmolens eruit gehaald, omdat Huizen geen windmolens in het Gooimeer wil. Nu is het dus wel mogelijk dat er vlakbij dezelfde brug dus wel windmolens komen op de dijk. Ook hier heeft de gemeente vooralsnog geen standpunt over, omdat de gemeente Almere hier nog geen besluit over heeft genomen. “We vinden dat nu nog te vroeg.”

Of de bewoners dus weer kunnen rekenen op steun van de gemeente betreffende hun protesten, is dus afwachten. Zij hebben hun hoop voorlopig gevestigd op de petitie en Naturistenvereniging Chimavi die vanavond om 20.00 uur inspreekt op de politieke markt in Almere. Over een paar weken wordt dan duidelijk of het college van Almere dit plan ziet zitten en of Almere Wind verder kan met de ontwikkeling.

Stop Windmolens Comité maakte in 2016 dit plaatje om te laten zien wat de 15 molens op de dijk zouden betekenen voor inwoners van Huizen. Die actie tegen die windmolens was succesvol. De vier molens die Almere Wind er graag ziet verrijzen, zijn nog iets hoger.