Een bewoner knip het zakje met de sleutel erin van de ballon af.
Een bewoner knip het zakje met de sleutel erin van de ballon af. Foto: Bob Awick

Sleutel voor woongroep

Vanmiddag was er een vreugdevol en tevens plechtig samenzijn aan de Trekkerweg nummer 1. Toekomstige bewoners van Woongroep Huizer-maatjes ontvingen uit handen van de Alliantie alvast de sleutel van hun appartement.

Bestuurslid Marlous van Grieken was ook aanwezig samen met haar zoon Tim. In september zal hij samen met 17 medebewoners zijn intrek in de woongroep nemen. “Tim is 21 jaar oud en heeft er veel zin in om samen met leeftijdgenoten ergens anders te gaan wonen, maar ook vindt hij het een beetje spannend”, vertelt ze.

Het idee voor Woongroep Huizer-maatjes ontstond doordat een aantal ouders, zeven jaar geleden, contact hadden met Marja Nijlandop, die al betrokken was bij de totstandkoming van Woongroep Mozart. Het leek hen een goed plan om in Huizen nóg een woongroep op te starten.

Vreeswijk en Koebrugge Bouwmaatschappij B.V. heeft beide woongroepen volgens de modernste richtlijnen gebouwd. Het pand is voorzien van zonnepanelen en een warmtepompvoorziening. De Alliantie verhuurt het pand aan de Huizer-maatjes.

Nieuw

Tim gaat als eerste uit huis. Hij is de oudste zoon. Het gros van de Huizer-maatjes woont nog thuis. Een heeft al eerder in een woongroep gewoond. De bewoners vallen in de leeftijdscategorie van 18 tot en met 33 jaar. Zeven jaar geleden ontstond het initiatief. Twee jaar later, in 2016, werd de stichting opgericht.

Het was een lang proces, maar het resultaat mag er zijn. Het doel is om met elkaar te leren om op jezelf te wonen. De bewoners komen niet in een groep met jonge mensen die er al langer wonen dan zij. “Het is leuk omdat ze dan met elkaar in dezelfde fase starten. Voor iedere bewoner is het nieuw”, legt Marlous uit.

Indeling

De 18 appartementen hebben een oppervlakte van maar liefst 41m2. Iedere bewoner heeft een eigen appartement met een woonkamer, badkamer en keukentje. Beneden zijn twee gezamenlijke woonkamers. De groep wordt in tweeën gedeeld zodat bewoners met z’n negenen samen kunnen eten.

Ook bestaat de mogelijkheid om in het eigen appartement te eten of soms bij de ouders thuis. Dan is er nog een fijne tuin om lekker in te zitten. Bezoek kan hier uiteraard ook gebruik van maken. Verder is er in het pand een zorgkantoor. Dit aangezien er 24 uur per dag zorg is. Amerpoort levert de zorg.

Marlous vertelt verder: “De bedoeling is om met elkaar te gaan eten en dat de begeleiding een beetje wordt geholpen met onder andere het koken. De woongroep kan worden gezien als een groot gezin dan wel als een soort studentenhuis. Niet iedereen is even zelfstandig. Er wordt de gezelligheid en veiligheid geboden die er thuis ook was. Met elkaar, maar ook alleen kunnen activiteiten worden ondernomen.”

Belangrijk

Het uit huis gaan, is een goede stap voor Tim. Elke ouder merkt dat zijn kind zich verder ontwikkelt nadat het het ouderlijk huis heeft verlaten. “Op sommige fronten kan het gebeuren dat ouders onbewust hun kind nog klein houden, hoe goed ze het ook bedoelen. Tim zal groeien. Hij zal niet zo afhankelijk zijn van ons, maar ook zonder ons dingen kunnen doen. Wij worden zelf ook ouder.”

“De broer en zus van Tim, Bram en Laura, zijn met hem opgegroeid. Ze vinden het alleen maar leuk dat hij op zichzelf gaat wonen en zijn een beetje jaloers op zijn mooie appartement, maar zijn ook al thuis Tims kamer aan het verdelen”, zegt Marlous lachend.

De ene ouder zal wat meer moeite hebben met het loslaten van zijn kind dan de ander. Drie bewoners woonden - vanwege hun opleiding - door de week al niet thuis. Om alvast te wennen, hadden de bewoners afgelopen weekend een gezamenlijk logeerweekend. De ouders vonden dit belangrijk. Deze ‘test’ doorstond iedereen heel goed.

Feest

Al op 23 september was er een evenement op de locatie. De eerste steen werd gelegd. Bewoners kregen allemaal een steen met hun voorletter erin die in de achtergevel werd gemetseld. De overhandiging van de sleutel was de volgende stap. De Alliantie nam deze taak voor haar rekening.

Ieder bewoner knipte een zakje met daarin de sleutel van een blauwe of groene ballon - de kleur van de Huizer-maatjes - af waardoor die vervolgens wegvloog. De sleutel bleef op de grond. De sleutel heeft de vorm van een pasje. Daarna ging iedereen zijn eigen appartement en de woonkamers bezichtigen. Een glas champagne werd geheven en er was heerlijk ijs, gesponsord door De Hoop.

Andere aanwezigen waren werknemers van Vreeswijk en Koebrugge, architectenbureau Nine Oaks en de gemeente Huizen. Zij kregen een certificaat van lidmaatschap van de Club van Huizer-maatjes overhandigd vanwege het feit dat zij de woongroep minimaal drie jaar hulp boden zowel financieel als in natura. Na corona kunnen zij leuke activiteiten ondernemen met de Huizermaatjes of met elkaar.