Paula van Egdom gaat deze zomer gewoon naar haar eigen vakantieverblijf in Nederland.
Paula van Egdom gaat deze zomer gewoon naar haar eigen vakantieverblijf in Nederland. Foto: Bob Awick

Vakantiekriebels

Het weer van afgelopen week bracht vakantiekriebels teweeg. Menigeen vroeg zich af of ze deze zomer met vakantie zouden gaan en zo ja waarheen. Het is iets om over na te denken, gezien het feit dat de coronapandemie nog altijd niet voorbij is. 

Veel bezoekers van winkelcentrum Holleblok lieten weten dit jaar niet op vakantie te gaan. Dit had tweeërlei redenen: op vakantie gaan kost veel geld en de veiligheid is niet gegarandeerd. Anderen vonden dat je veel moest regelen om op vakantie naar het buitenland te gaan en vreesden voor extra kosten of annulering. Weer anderen wilden hun huisdier niet naar een asiel brengen of gingen al nooit op vakantie.

Recent veranderde het reisadvies voor Griekenland van code geel naar code oranje. Voor Nederlanders is Griekenland een populaire vakantiebestemming. Het is veel mensen nog niet duidelijk of ze het geld voor hun boeking terugkrijgen of dat ze kunnen omboeken dan wel een voucher krijgen. Reisorganisaties kiezen vaak voor de laatste twee opties.

Zoek niet de drukte op

Paula van Egdom zit er helemaal niet mee. “We gaan altijd naar de camping en hebben daar een eigen stacaravan. Het is heel veilig. We rijden er met onze eigen auto heen en hebben daar voldoende privacy. Ook zijn wij niet van die mensen die de drukte opzoeken. Zwemmen vinden we wel leuk, maar je kunt desnoods ook een opblaasbad bij je caravan neerzetten. Dan heb je ook plezier.”

Zittend onder de parasol voelt Paula zich een echte vakantieganger. “Natuurlijk kennen we al veel vaste gasten op de camping, maar we houden afstand van elkaar. Als mensen bij ons langs willen komen, bellen ze even van tevoren.” 

‘Nederland is mooi en de laatste jaren hebben we warme zomers’

Ook zegt ze: “We kunnen buiten zitten op anderhalve meter. Mijn man en ik gaan niet alleen in de zomervakantie naar onze stacaravan, maar ook in de weekenden dus we weten al hoe het daar is gesteld met de coronamaatregelen. Nederland is mooi en de laatste jaren hebben we warme zomers. Ik voel er niet voor om een lange reis te maken in de hitte. Soms is het hier net zo warm als of zelfs warmer dan in zuid Europa.”

Niet in hoogseizoen

Patricia Bertelink heeft een tweede tip. Ze is met haar zoontje Luuk net klaar met boodschappen doen. “We zijn eigenlijk net terug van vakantie in Westkapelle, in Zeeland. We zaten heerlijk aan zee. Ik krijg in de zomer een nieuwe baan dus zijn we alvast een midweek weggeweest. Misschien kunnen we in september nog een keer. Dan zijn we ook gevaccineerd”. 

Luuk begint enthousiast over zwemmen te praten. “Elk jaar kiezen we een andere bestemming.” Patricia was niet huiverig om op vakantie te gaan. Alleen het buitenland vormde een beetje een drempel. Ze heeft geen idee welke landen op dit moment veilig zijn. Het verandert ook telkens, vindt ze. 

“Vorig jaar en dit jaar kozen we voor Nederland. Dat leek ons gemakkelijker. Het coronagedoe houdt me extra tegen. We hadden een huis gehuurd met een tuin er omheen en gingen buiten het seizoen zodat het nog rustig was. Onze hond kon gewoon mee. Er waren weinig Duitse toeristen en het strand was leeg.”

Dan zegt ze: “De regels zijn nu nog best streng. Met een test moet je aantonen dat je niet besmet bent met het coronavirus en ze vragen er geld voor. Je moet er dus een hoop voor over hebben om naar het buitenland te gaan. Ook verwacht ik dat de prijzen zullen stijgen omdat ze vorig jaar maar weinig toeristen konden ontvangen.”

Alleen een ticket

Esther Kann reist wel af naar het buitenland. Ze heeft twee tips. Ga naar bekend gebied en boek alleen een ticket. In het ergste geval ben je alleen dat bedrag kwijt. “Ik ga dit jaar naar Portugal. Dat land heeft nu code geel. Ik neem het risico. In januari boekte ik een reis naar Bonaire en die ging niet door, maar ik mocht de reis verzetten.”

Bezorgd is ze helemaal niet. Ze kent het gebied daar en weet dat het er erg rustig is; de stranden zijn niet overvol. Ze kan er gemakkelijk anderhalve meter afstand houden. Mondkapjes en desinfecterende gel gaan mee in de koffer. “Ook moet ik een PCR-test boeken, maar dat heb ik er wel voor over”, zegt ze.

Conclusie

Degenen die nog moeten boeken, kunnen dus het volgende doen: niet gaan, naar een reeds bekende locatie of eigen vakantiewoning gaan, in Nederland blijven, alleen een ticket voor het buitenland boeken, drukte mijden, buiten het seizoen of zelfs pas in de herfst of winter op vakantie gaan. Tegen die tijd is naar verwachting iedereen in Europa die dat wil, gevaccineerd.