Vanmiddag werd er volop genoten van het zwembad tijdens het recreatief zwemmen.
Vanmiddag werd er volop genoten van het zwembad tijdens het recreatief zwemmen. Foto: Bob Awick

Weer bijna ouderwets genieten

Geen dag te vroeg mochten bezoekers ook weer recreatief zwemmen in zwembad Sijsjesberg. Inmiddels hebben honderden mensen al gebruik gemaakt van die mogelijkheid en ook vanmiddag was het met dit lekkere weer goed toeven in het zwembad. Het laatste tijdslot was vrijwel uitverkocht.

“Het maximaal aantal bezoekers is op dit moment nog beperkt tot 500 per tijdslot. Volgens de coronaregels zouden we veel meer mensen binnen mogen laten, namelijk 1 per 10 vierkante meter, dus ruim 1.500 mensen. We hebben er bewust voor gekozen om bij de start lager in te zetten om te zien of het goed gaat met de bezoekersstromen en de 1,5 meter afstand die moet worden gehouden”, laat Daniel Wichers weten.

“Toezichthouders hebben we geïnstrueerd over de geldende regels en we hebben de bezoekersstroom aangepast, zodat binnenkomende mensen en de mensen die vertrekken zo min mogelijk kruisen. Bezoekers kunnen bijvoorbeeld helemaal links via een draaihek naar buiten. Zodra we zien dat het allemaal goed gaat, gaan we het bezoekersaantal naar boven bijstellen.” 

Tijdsblokken

Voor het recreatief zwemmen zijn er twee tijdsloten per dag. Van maandag tot en met vrijdag kan er gereserveerd worden voor zwemmen tussen 12.30 en 15.00 en 15.15 en 18.00 uur. Zaterdag en zondag kan er vrij gezwommen worden tussen 11.30 en 14.15 uur en 14.30 en 17.15 uur. 

Een kaartje voor recreatief zwemmen kost 6,40 euro. Inmiddels zijn er ook weer abonnementen te koop, zodat de kosten voor mensen die wat vaker willen zwemmen niet teveel oplopen. “Het gaat hard. We hadden er 600 en die zijn al allemaal weg. De volgende 600 worden nu uitgegeven.”

Een abonnement voor het hele seizoen kost 60,57 euro en voor alleen de zomer 57,65 euro. “Die gaat pas in juli in en is in juli augustus geldig.” Voor gezinnen die met meerdere gezinsleden willen komen zwemmen is er korting. “Zie daarvoor onze website zwembad-sijsjesberg.nl waar de tarieven staan. Abonnementshouders moeten ook van tevoren reserveren als zij willen komen.”

Scannen

Daniel legt uit dat dit moet om bij te kunnen houden hoeveel mensen er komen. “Mensen die een kaartje kopen, reserveren meteen een tijdstip. Dat kan in een keer. Op het kaartje staat een QR-code die bij de ingang wordt gescand. Abonnementshouders moeten zich via de website laten weten dat zij komen. Bij de ingang kunnen zij hun pasje laten scannen. “Straks kan dit allemaal makkelijker, maar nu checken wij nog of iemand zich wel heeft aangemeld.”

“Het is heel fijn te merken dat de meeste klanten met het gekochte ticket zonder te hoeven wachten door de toegangspoortjes kunnen. Ook de abonnementhouders kunnen zonder problemen en zonder onnodig wachten na het reserveren het zwembad binnenkomen. We hebben natuurlijk nog niet de echte vuurdoop gehad, die gaat komen als de bezoekers in grote getale naar het bad komen.”

Bezoekers moeten er nog wel rekening mee houden dat de glijbaan nog niet open is. “Dat komt omdat we houden aan de regels in het protocol uit onze branche en het gebruik van glijbanen is nog niet toegestaan.” Ook is het peuterbad nog niet open. “We hebben op dit moment technische problemen, maar zoals het er naar uitziet zullen die snel opgelost zijn en kan dat ook weer open.”

Blij

De beheersorganisatie is blij dat het bad weer open mag, net als de zwemmers. Het eerste weekeinde kwamen er al 250 mensen en vanmiddag zijn er zo’n 750 geweest. Een goede test voor het online bestellen en reserveren en entreesysteem dat de verbouwde entree siert. “We hebben in het begin te maken gehad met aanloopproblemen, maar die lossen zich nu verder op.”

De bezoekers die al zijn geweest zijn lovend hoe het entreegebouw verbouwd is met de kleedkamers, douches en de felgekleurde kluisjes. Buiten deze verandering wordt het bad nu beheerd door SRO, een joint venture met de gemeente. “Achter de schermen gaan dingen nu anders, omdat processen anders zijn, maar verder zullen er voor de gasten niet veel veranderingen merkbaar zijn. Het bad is immers altijd goed beheerd geweest en dat willen SRO graag zo houden. In ieder geval zien we dat mensen die komen zwemmen lekker genieten en zich vrijwel automatisch houden aan alle coronamaatregelen.”