Bewoners van de Etty Hillesumlaan zouden een aantal maanden honderden extra verkeersbewegingen door hun straat krijgen.
Bewoners van de Etty Hillesumlaan zouden een aantal maanden honderden extra verkeersbewegingen door hun straat krijgen. Foto: Archief

Hoop op overleg over doorgangsroute

Bewoners van het Vierde Kwadrant hopen op korte termijn eindelijk het langverwachte overleg te hebben met de gemeente Huizen en de gemeente Blaricum over de tijdelijke doorgangsroute door hun wijk. De gemeente Huizen heeft aangegeven een gesprek te willen organiseren. 

De bewonersgroep trok in maart al aan de bel bij de gemeente Huizen maar hoorde daarna lange tijd niets meer. “Ook werden vragen niet beantwoord”, stelt de groep. Afgelopen week verspreidde de bewonersgroep daarom flyers in de buurt, rondom de Etty Hillesumlaan en Maria Montessorilaan. In de flyer worden buurtgenoten geïnformeerd over de plannen van de gemeente Blaricum. Ook is er een Facebook-pagina geopend met de titel ‘Niet door onze wijk’. 

In de flyer wordt bewoners erop gewezen dat, door bestratingswerkzaamheden in de Blaricummermeent, een deel van het Vierde Kwadrant gebruikt gaat worden als ontsluitingsroute. De Huizers vrezen veel (vracht)verkeer door hun smalle straten, waar ook veel fietsers en schoolgaande kinderen gebruik van maken. 

Verrast

Begin maart werden de bewoners van de Etty Hillesumlaan en de Maria Montessorilaan op vrijdagmiddag verrast door een brief van de aannemer dat de werkzaamheden op maandagochtend zouden starten. De eerste afspraken om de bewoners van het Vierde Kwadrant zo min mogelijk overlast te bezorgen door alle werkzaamheden vanaf de Blaricummermeent te verrichten werden niet nagekomen tijdens het storten van twee dammen.

Pogingen om informatie vanuit de gemeente te krijgen liepen op niets uit. Pas in reactie op berichten van de bewoners op Facebook kwamen raadsleden en ook de Huizer wethouder verkeer de situatie beoordelen. “We kregen de toezegging dat er niks zou gebeuren voordat er duidelijkheid was en dat we op de hoogte gehouden zouden worden. Maar we hoorden niks”, zegt Jim Roekamp van de bewonersgroep. 

Toezeggingen

Wethouder Boom zei in april op raadsvragen nog dat er ‘eerst contact gezocht zou worden met de bewoners van de betreffende straten om gezamenlijk tot een fatsoenlijke oplossing te komen’. “Helaas zijn de toezeggingen aan de bewoners en de raadscommissie niet nagekomen”, stelt Jaap Weijermans van de bewonerscommissie.

De bewoners willen allereerst duidelijkheid over de mogelijke verkeersbewegingen, maar willen ook kijken naar alternatieven. “Het is niet zo fatsoenlijk als je zonder overleg met de bewoners je buurgemeente opzadelt met jouw problemen”, omschrijft Mieke Bos van de bewonersgroep. 

Volgens de bewoners zijn er binnen de Blaricummermeent nog ontsluitingsmogelijkheden. “De waarde van participatie is dat je ook ideeën kunt halen bij inwoners in plaats van alleen zelf met suggesties te komen vanachter een bureau”, stelt Bos. Ook de poging van de gemeente Blaricum om op creatieve wijze onder een verkeersbesluit uit te komen terwijl dit beoogt om belanghebbende er bij te betrekken is niet netjes stelt Weijermans. 

Transparantie

De bewonersgroep vond het te lang stil en trok twee weken geleden weer aan de bel via een Facebookbericht. “Toen kwam er wel een ambtenaar langs van de gemeente Huizen en dat was fijn, maar ook hij kon geen duidelijkheid geven. Er worden nog steeds andere getallen genoemd qua planning en verkeersbewegingen. We willen transparantie en dat is er nu helemaal niet”, zegt Roekamp. 

Gemeente Huizen communiceert dit nu ook in haar nieuwsbrief richting de bewoners die er kwam na het recente gesprek: “Er is behoefte aan nader overleg met de gemeente Blaricum. Als deze duidelijkheid er is komen we bij u terug. Tot die tijd zullen de werkzaamheden geen doorgang vinden.” 

Overleg

Aan de andere kant van de sloot wordt daar nog anders over gedacht leert navraag bij de gemeente Blaricum. Een voorlichter van Blaricum geeft op vragen of er een overleg komt met de gemeente en of Huizer bewoners aan dat “de gemeente Blaricum en de gemeente Huizen meerdere keren overleg hebben gehad. Gemeente Huizen heeft overleg met haar inwoners gehad.”

Daarmee verwijst de gemeente Blaricum weer terug naar de gemeente Huizen. Daarbij wordt een ‘actuele’ planning meegestuurd voor de werkzaamheden die inmiddels weken vertraging hebben opgelopen. Volgens de bewonersgroep is juist “deze tegenstrijdige informatie kenmerkend voor het probleem waar wij tegenaan lopen”, stellen ze in een reactie.

Bezwaar

Voor de tijdelijke verkeersontsluiting zou de gemeente Blaricum geen vergunning aan hoeven te vragen gezien het tijdelijke karakter. Maar de bewoners zijn een andere mening toegedaan omdat het over een periode van acht maanden gaat. Daarnaast maakte de aannemer al twee dammen in de sloot tussen de twee gemeenten voordat er een vergunning daarvoor aangevraagd werd.

“Pas na onze reacties werd de vergunning ingediend maar toen lagen de dammen er al”, vertelt Roekamp. De buurt heeft nu een bezwaar ingediend tegen de dammen en de zaak komt 9 juni voor. “Door het aanleggen van de dammen is de waterstand ook al gedaald en dit heeft invloed op flora en fauna maar ook de stabiliteit van de slootkanten en het oppervlaktewater”, schrijven de bewoners.



De flyer die in de wijk is verspreid. (Foto: Niet door onze wijk)