Ook honden vinden het heerlijk om te zwemmen met warm weer.
Ook honden vinden het heerlijk om te zwemmen met warm weer. Foto: Pixabay

Geen goede zomerzwemplek voor hond

Marleen* woont al sinds 1972 in Huizen. Haar hond Bram* is inmiddels acht jaar inwoner. Bram is een mensgerichte hond die dol is op kinderen. Hij kan goed zwemmen en is er gek op. Drie keer per dag wordt hij uitgelaten, maar wanneer Marleen hem ’s avonds voorstelt nog een wandelingetje te gaan maken, trekt hij slechts een wenkbrauw op. Geen zin.

Momenteel is het zo warm buiten dat Bram en zijn baasje veel binnenblijven. “In de zomer heeft hij het net als wij warm. Van 1 april tot 1 oktober is er op het strand een verbod voor honden. In februari mag hij zwemmen, maar dan is het veel te koud. Juist met dit weer zou het zo heerlijk zijn als er een stukje was waar hij ook veilig het water in zou kunnen”, vertelt Marleen.

Of alle harige viervoeters veel last hebben van de warmte, ligt volgens Marleen aan het ras. Thuis heeft ze airconditioning dus is het er lekker koel voor haar trouwe vriend. “Op dit soort dagen heeft hij het constant warm. Honden kunnen niet zweten, alleen maar hijgen. Via de voetzolen raken ze een klein beetje warmte kwijt, maar zwemmen zou heerlijke verkoeling bieden”, zegt ze.

Geen stroming

Huizen heeft een mooie, lange kustlijn en het is zo jammer dat honden daar in de zomer nergens kunnen zwemmen. Marleen merkt dat er op sommige plaatsen geen stroming is waardoor het water vies is. Het bevat algen en hele bossen waterplanten. “Op dit moment is dat laatste heel erg. Daar kan mijn hond niet zwemmen omdat hij dan verstrikt raakt in de planten. Ook gaat hij stinken van dit water. Met zijn lange vacht moet hij direct thuis in bad.” Een sloot of vijver biedt ook geen uitkomst. Daar is vaak ook geen schoon water. Een klein meertje vindt Marleen maar zozo. De hoge temperaturen en het stilstaand water vormen een gevaar.

‘Daar is voor Bram een moeilijke instap vanwege de beschoeiing’

Elders wil het ook niet lukken een goede zwemplek te vinden. Bij de voormalige zeilschool heeft Marleen het geprobeerd, maar daar zijn veel steigers en haar hond raakte daardoor verward en wist niet meer hoe hij uit het water kon komen. “Ander water is wel schoon, maar daar is voor Bram een moeilijke instap vanwege de beschoeiing of er liggen scherpe keien. Ook is er vaak geen aflopende bodem. Verder is het water te dicht bij de weg. Als Bram uit het water komt rennen, vind ik dat doodeng.”

Daarnaast treft Marleen op sommige plekken brede rietkragen aan. “Er zwemmen daar heel veel zwanen. Die dieren kunnen agressief zijn. Vanwege al dat riet kan ik mijn hond niet zien en dus laat ik hem ook daar maar niet zwemmen. En zie ik een keer een mooie plek, dan staat er een visser!”

“Op stranden wordt gesport of gerecreëerd. Die mensen laten vaak blikjes liggen waar Bram op gaat staan met als gevolg dat hij zich bezeert. Recreanten en honden kun je beter scheiden”, vindt Marleen. Ze sprak laatst een andere hondenbezitter die het roerend met haar eens is. Ook zij vond geen passende zwemplaats.

Misschien dan een badje in de tuin? Dat is ook geen optie. Bram vindt er niets aan en loopt gewoon weg. “Het Gooimeer is echt de ideale zwemplaats voor honden”, zegt Marleen. Naar een andere gemeente rijden met haar hond vindt ze te gek. “Ik woon in Huizen en wil graag dat mijn hond hier kan zwemmen.”

Oplossing 

Aan de kustvisie van de gemeente Huizen zou een stukje kunnen worden toegevoegd. Er zou bijvoorbeeld een klein deel voor honden kunnen worden gereserveerd in de buurt van voormalig hotel Newport. “Als ze op die plaats wat riet weghalen en gras aanbrengen dan zou dat een ideale plek zijn. Er staat daar namelijk stroming en het water is heerlijk schoon. Veel hondenbezitters in Huizen worden dan erg blij. Ook de ligweide naast de surfclub zou een mooie plek zijn. Ik hoor altijd dat er bijna niemand komt. Tussen het strand en de weg staan bomen. Dat maakt het heel veilig.”

Korte lontjes

Tegen andere problemen loopt ze ook nog aan. Een wandeling met de hond hoort ontspanning te bieden, maar doet dat vaak niet. Op veel plekken – ook in haar buurt – ontbreken voetpaden wat het wandelen met de hond lastiger maakt. Een hond moet zich nu eenmaal ontlasten. Daar ontkom je niet aan. Helaas merkt Marleen dat veel mensen een erg kort lontje hebben. Hoewel zij altijd een poepzakje bij zich heeft, krijgt ze vaak heel nare opmerkingen naar haar hoofd geslingerd. Een keer was het zo erg dat ze aangifte deed.

“Bram poept altijd op het gras. Ik wil zelf ook niet in de poep staan dus des te meer reden om het zelf op te ruimen. Je ziet soms baasjes die hun hond aan een flexlijn hebben. Terwijl de hond ver bij zijn baasje vandaan loopt, kijkt het baasje op zijn telefoon en ziet niet dat zijn hond ergens zijn behoefte doet.”

Ondergeschoven kindje

“De gemeente Huizen doet heel erg haar best voor een flink aantal inwoners om het leven in het dorp te veraangenamen. Er zijn bijvoorbeeld veel speeltuintjes en fantastische fietspaden. Maar wandelpaden zijn er niet voldoende en die er zijn, worden niet goed onderhouden. Er wordt ook op gefietst.”

Marleen denkt dat hondeneigenaren wel eens worden vergeten. “Er staan vaak geen afvalbakken langs mijn wandelroute en ik zie alleen bankjes op plekken waar je met de hond niet mag komen. We zijn een beetje een ondergeschoven kindje.” Ze neemt zich voor contact te leggen met de gemeente zodat het voor haar en haar hond ook een fijne zomer wordt.

Reactie gemeente

De gemeente laat het volgende weten: “Binnen de bebouwde kom moeten honden aangelijnd zijn en daarom is het niet toegestaan om hen te laten zwemmen. Bij de aangewezen zwemplekken is het in de periode van 1 april tot 1 oktober verboden om te zwemmen en mogen honden niet op het strand zijn.”

“Buiten die periode mogen honden daar wel zwemmen. Buiten de bebouwde kom, op plekken waar geen strand is, is er vanuit gemeente Huizen geen verbod om je hond te laten zwemmen. Mogelijk gelden er vanuit de provincie nog andere voorschriften die gaan over zwemmen in het Gooimeer.”

In verband met de privacy zijn de namen in dit artikel gefingeerd. De echte namen zijn bij de redactie bekend.