Kinderen krijgen bij de theaterroute de koppeling tussen geschiedenisles en cultuur te zien.
Kinderen krijgen bij de theaterroute de koppeling tussen geschiedenisles en cultuur te zien. Foto: Bob Awick (archief)

Is nieuwe subsidie theaterroute mogelijk?

Een voorschot op de begroting van 2022 wordt dinsdag 1 juli besproken in de raadsvergadering. Daarbij ook altijd aanvragen voor nieuw beleid en daar is al jaren geen geld voor. Dit jaar gaat het om een subsidieaanvraag voor een structurele ondersteuning van Theaterroute Huizen van 15.000 euro, maar ook daar is geen geld voor.

Huizen heeft altijd de ambitie gehad om weer te gaan bruisen en de gemeenteraad maakte zelf een cultuurnota met veel ambitie. Zware bezuinigingen om tekorten op te vangen in vooral het sociale domein zorgen er echter voor dat er nauwelijks geld is om ambities op het gebied van cultuur te verwezenlijken. Toch wil de VVD in ieder geval kijken of er ergens nog ‘een potje’ of geld te vinden is voor de theaterroute.

Niet alle partijen zijn echter enthousiast om naar het geld op zoek te gaan. Het CDA vraagt zich hardop af waar de VVD dit geld dan wil vinden, want dat is er volgens hen echt niet. Dorpsbelangen Huizen geeft aan een begroting te missen en denkt dat Theaterroute Huizen ‘het bedrag wellicht oppompt en dat de gemeente nu maar mag schuiven’. Dat ziet zij niet zitten en de partij volgt daarom graag het collegeadvies om de aanvraag af te wijzen.

‘Ik heb overigens keurig een begroting ingediend bij mijn aanvraag en ben daar juist krap gaan zitten’

Johan Verheij, de man achter Theaterroute Huizen, blijkt niet eens op de hoogte te zijn van dat dit punt op de agenda staat en inmiddels al besproken is. “Misschien heb ik iets gemist hoor, had ik het moeten lezen in de Omrooper, maar ik ben druk bezig met de komende theaterroute. Ik heb overigens keurig een begroting ingediend bij mijn aanvraag en ben daar juist krap gaan zitten.”

Hij legt uit dat heel veel dingen vrijwillig gebeuren en dat er ook sponsoren zijn. Daarnaast betalen bezoekers ook voor hun kaartjes. “Die prijzen heb ik al omhoog gedaan. Je kan de prijzen nog meer verhogen, dan betaal je je 80 of 90 euro voor een kaartje. Dat is het zeker waard, want je hebt een hele avond vermaak, maar ik wilde juist dat niet alleen de rijke Gooier, maar ook tante Marie van om de hoek kan komen. Het gaat naast verbazing en verwondering juist ook om verbinding bij de theaterroute en dat wil ik zo houden.”

Johan Verheij vermoedt dat mensen niet beseffen hoeveel werk er aan zo’n theaterroute vastzit. “Er zit heel veel liefde, tijd en geld van mijzelf in. Dat heeft een grens. Mensen denken misschien dat het een commercieel iets is, maar dat is het niet. We kunnen dit dankzij de kaartverkoop, sponsoren en de subsidie. Die subsidie krijgen we nu ook wel, maar dat is miniem.”

Meetlat van waardering

Sponsoren kijken volgens hem vaak naar wat de gemeente bijdraagt. Op dit moment is dat 2.000 euro. “Dat vinden zij heel weinig. Het is toch een soort meetlat van waardering, zoals de subsidie wordt geïnterpreteerd. We zetten een fantastisch professioneel evenement neer. De meeste kosten zitten in de techniek. Daar moet je gewoon voor betalen. Als die subsidie er niet komt, dan weet ik niet of en hoe we dit in de toekomst verder moeten doen.”

Hij vindt het jammer dat hij niet wist dat het voorstel werd besproken. “Ik vertel altijd heel graag hoe enthousiast ik ben en had ook hier graag mijn verhaal willen doen. Ik heb gewoon via de officiële weg een subsidieaanvraag ingediend en ben nu wel benieuwd hoe dat dan afloopt. Zo te horen zijn de partijen niet enthousiast.”

Veel commissieleden spraken hun waardering wel uit voor de theaterroute en D66 vroeg de wethouder om eventueel te kijken naar de coronagelden die er zijn. Zou met die gelden niet een oplossing gevonden kunnen worden voor de aanvraag? Wethouder Marlous Verbeek begreep de oproep, maar liet weten dat haar handen gebonden zijn. De theaterroute krijgt al een tijdje een structurele subsidie en in de regels staat dat een evenement het op een gegeven moment zelf moet redden.

Coronageld

In het inzetten van de coronagelden zag ze ook geen mogelijkheid. Het geld hiervoor is beschikbaar gesteld door het ministerie, maar hier zitten ook voorwaarden aan vast. “Bijzonder, vindt Johan Verheij. Wij zijn juist het evenement dat wel doorging tijdens corona. Al die extra maatregelen hebben ook veel geld gekost. De Huizerdag is er niet meer, de Havendag gaat niet door en het Oldtimer festival ook niet. Is daar geen geld van blijven liggen?”

“En als je het over die evenementen heb, dan krijgen die best wel een behoorlijke subsidie van de gemeente voor maar één dag. Wij verzorgen een evenement van een week. Ik geloof dat ik een begroting van 75.000 euro heb ingediend zo uit mijn hoofd. Het is een enorme mooie promotie voor het dorp. Zo’n 40 procent van de bezoekers komt van buiten. Zij zien hoe mooi dorp dit is. Ze komen terug, blijven eten, geven geld hier uit. Wij brengen waarschijnlijk het dorp meer op, dan we aan deze 15.000 euro subsidie zouden kosten.”

Als de gemeente Huizen echt meer wil gaan bruisen, zal er ook geld moeten zijn om voor de bubbels te zorgen die dit mogelijk maken. Al eerder riep de Stichting Kunst en Cultuur Huizen het bestuur van de gemeente om in de nieuwe begroting voor het komende jaar minimaal 40.000 euro voor cultuur beschikbaar te stellen, waarmee nieuwe en bestaande kunstzinnige en culturele activiteiten in de gemeente konden worden ondersteund. 

“Het liefst zou de stichting zien dat er een plafondbedrag van 100.000 euro beschikbaar wordt gehouden, met dien verstande dat dit bedrag niet per se hoeft te worden opgemaakt. Het restant kan dan worden doorgeschoven naar het volgende jaar”, aldus voorzitter van de stichting Frans Bianchi.

Geen financiële armslag

Deze stichting verzorgt al jaren een maandelijks Kunstcafé in Theater De Boerderij en verzorgt een jaarlijkse kunstprijs. Na een jarenlange slechte relatie met de gemeente is die nu weer goed. De kunststichting heeft gemerkt dat de wethouder voor Cultuur op dit moment weinig of geen financiële armslag heeft om aan de sector een adequaat gemeentelijke beleid aan te bieden. “Hoewel de wethouder nadrukkelijk blijk geeft van een positieve grondhouding jegens de cultuur in ons dorp.”

Leefbaar Huizen opperde in de vergadering maar weer eens dat Huizen dan wellicht de toeristenbelasting hiervoor kan inzetten. Daar valt nog geld te halen. Hier kwam geen massale bijval voor en de meeste partijen lijken zich er bij te hebben neergelegd dat er gewoon geen geld is voor Theaterroute Huizen. Het is afwachten dus of de VVD inderdaad in alle ‘hoeken en gaten’ waar ze wil gaan zoeken dat geld gaat vinden.

Het cultuurbeleid dreigt zo een beleid te worden waar alleen actief wordt meegedacht bij het aanvragen van de subsidie zoals vermeld in de bestuurlijke prioriteiten voor de begroting van 2022. Of waar doorlopend aandacht aan wordt besteed, zoals erfgoedwaarde en verbinding met ander beleidsterreinen of organisaties in de regio. Als het op geld aankomt, dan is het er niet.

Niet uitgeven

Daardoor sneuvelt bijvoorbeeld al de regioconservator, die volgens zeggen van cultuurinstellingen in de regio haar eigen inkomen terugverdiend aan genereren van activiteiten en subsidies. Maar dat vloeit natuurlijk niet terug in de pot van de gemeente, dus die ziet dat niet en kan dat dan ook niet uitgeven.

Als de gemeente niet een stap kan nemen om geld te genereren voor de dingen die ze echt wil op cultuurgebied, dan dreigt het cultuurbeleid een papieren document te worden dat in een la verdwijnt. Je kunt mooie plannen maken en proberen voor een dubbeltje op de eerste rij te gaan zitten. Dat is een mooie uitdaging. Maar als ook het laatste dubbeltje verdwijnt, wat mag je dan nog verwachten?

‘Als nu nog niet duidelijk is waarom een theaterroute belangrijk is, wat moet ik dan nog doen?’

Johan Verheij: “We maken echt iets unieks voor Huizen als het gaat om de theaterroute. We koppelen de geschiedenis van Huizen aan cultuur. Elk jaar doen we bijvoorbeeld een verhaal over de oorlog. Ik praat nu met Leonard Vis. Hij zat ondergedoken op de Zeeweg en leeft nog en woont in Ontario. Hij zegt dat het zo ongelooflijk belangrijk is dat dit verhaal nog wordt verteld. Dat geeft hoop. Dat is alleen al een reden om het te doen. Als nu nog niet duidelijk is waarom een theaterroute belangrijk is voor Huizen, wat moet ik dan nog doen?”

De gemeenteraad bespreekt op 1 juli in een speciale financiële raadsvergadering die al om 16.00 uur begint over de randvoorwaarden van de begroting van 2022. Daarin wordt ook een besluit genomen over de subsidieaanvraag van Theaterroute Huizen. Het college heeft aangegeven dat een nieuwe subsidie niet mogelijk is, omdat het geld ervoor ontbreekt.