Afbeelding
Foto: © Bob Awick

Open Botterdag met indrukwekkende expo

Wat was iedereen blij afgelopen zaterdag. Sinds de corona-uitbraak kon de Stichting Huizer Botters na lange tijd toch weer een Botterdag organiseren. Over het water kwamen de botters geluidloos aanglijden en legden vervolgens aan bij de Botterwerf. Genodigden druppelden binnen en Johan Westland, voorzitter van de Stichting Huizer Botters, sprak het openingswoord. 

Hij vertelde dat het belangrijk is de Huizer historie levend te houden en het erfgoed voor de komende generaties te behouden. Huizen heeft een roemrijk visverleden. Het in goede staat houden van de botters is niet alleen een belangrijke, maar ook kostbare taak. Deze zorg voor de botters toont het respect aan voor de vorige generatie die met veel lef altijd hard heeft gewerkt om vis binnen te halen. “De visserij heeft Huizen groot gemaakt en de botters zijn vandaag nog een bron van inspiratie voor Huizer ondernemers”, vertelde Johan Westland.

Onderhoud niet uitstellen

Het blijft noodzakelijk dat de stichting financiële steun en vrienden werft. Vanwege de lockdowns lagen activiteiten stil en moet er nu nodig ‘brood op de plank’ van de stichting komen. Een van de Bramzijgers, de jeugdafdeling van de Stichting Huizer Botters, kwam met het goede idee boterkoeken te gaan verkopen wat 1.000 euro opleverde. “Er was geld voor het doen van het hoogstnoodzakelijke onderhoud, maar het financiële vlees is nu inmiddels aardig van het bot. Onderhoud is nu eenmaal iets dat je niet uit kunt stellen”, aldus de voorzitter.

“Het gaat de goede kant op met de coronamaatregelen. We moeten nog even volhouden. De Stichting Huizer Botters staat te popelen om weer te gaan varen. Niet dat we in de afgelopen periode stil zaten. Onze vrijwilligers pleegden onderhoud aan de HZ 45 en de HZ 108. Het vlak, het onderste deel van de dubbele bodem van een botter, van de HZ 92 is vernieuwd en er zijn reparaties verricht aan de HZ 1 om de boten weer vaarklaar te maken.”

Bezoekersactiviteiten

In de loods op de Botterwerf is een expositie over het vissersverleden, de haven en de botters van Huizen. Historische Kring Huizen en het Huizer Museum hebben evenals drukkerij Bout & Zn. hier de schouders onder gezet. De diverse boeken van Oud Huizen in Beeld werden op deze toepasselijke plek verkocht door Bert Bout. 

De expositie is gratis toegankelijk en geopend op de meeste woensdagen en vrijdagen. Wie met een botter wil varen, kan dat op woensdagavond, vrijdagavond en zaterdagmiddag doen. Ook is het mogelijk met school, een bedrijf, de familie of een vriendengroep een botter te huren. In de zomer kunnen belangstellenden zelfs zonder maar een afspraak te hoeven maken voor 10 euro per persoon meevaren op een botter.

‘Hij zou trots zijn geweest’

Wethouder Marlous Verbeek verzorgde de officiële opening van de expositie en werd rondgeleid door Frans Kolk. De geschiedenis werd fijntjes ‘uit de zeildoeken gedaan’. De wethouder stelde zich voor dat de opa van Johan Westland, Joost Westland, de vroegere schipper van de HZ 1, in deze tijd door Huizen zou lopen en de botters en de werf zou zien. Hij zou trots zijn geweest. De wethouder overhandigde als geschenk de Huizer vlag die beslist thuishoort op deze plek.

De visserij bracht de inwoners van Huizen werkgelegenheid. Ze gingen aan de slag als: mastenmakers, nettenboeters, mandenmakers, venters, palingrokers et cetera. “Huizen was in die tijd de enige vissersplaats waar een tram reed. Dat was ideaal voor de afzet. Na de afsluiting van de Zuiderzee is de Huizer bevolking al snel overgeschakeld op handel in kaas en werken in de bouw.”

Wie de expositie bezoekt, krijgt heel wat te zien en te lezen. Op tafel ligt een oud logboek waarin met de hand werd geschreven hoe het stond met het waterpeil, er hangen en staan overal prachtige oude zwart-wit foto’s, er is informatie over de botters en met dank aan het Huizer Museum zijn er poppen in Huizer vissersdracht te zien, evenals visnetten, afbeeldingen van de hondenkar waarmee vis werd uitgevent en een echte ijsslee. 

Diep onder de indruk

Met deze slee gingen vissers het ijs op, sloegen daarin een wak en haalden zo in de winter toch nog vis naar boven. Er liggen boeken met oude foto’s daarin en op borden staat uitleg over diverse vismethodes, botters en netten. Marlous Verbeek liet na afloop weten diep onder de indruk te zijn en te hopen dat er nog veel bezoekers zouden komen waaronder zij zelf.

Het vaarseizoen werd geopend door wethouder Roland Boom. Hij ging met zijn collega aan boord van de HZ 108 en maakte een tocht op het Gooimeer. Zon was er niet, maar wind wel. Met de zomer voor de boeg zullen er vast nog meer tochtjes volgen. Na de zomer is er weer een Taeje Bôkkesrace. En wie graag meer wil weten over de geschiedenis van de Huizer visserij, mag de expositie op de werf niet missen.

In de loods op de botterwerf een indrukwekkende expositie over de Huizer visserij. (Foto: Bob Awick)

Er was veel belangstelling voor een tocht met een botter op de Botterdag.