Tonya y Todos is een B&B in Spanje voor mensen die met kanker te maken hebben (gehad).
Tonya y Todos is een B&B in Spanje voor mensen die met kanker te maken hebben (gehad). (Foto: Bob Awick)

Bed & Breakfast voor (ex-)kankerpatiënten

Tonya Ernsting uit Huizen start in de herfst de Bed & Breakfast ‘Tonya y Todos’ (Tonya en Iedereen). Het pand ligt in de grootste Spaanse provincie Andalusië. Het is niet zomaar een Bed & Breakfast, maar een die speciaal is gericht op gasten die met kanker te maken hebben of hebben gehad.

De deuren van het pand gaan op vrijdag 15 oktober open. Altijd wilde ze al een Bed & Breakfast beginnen, maar toen ze zelf kanker kreeg en het overleefde, raakte ze extra gemotiveerd.

“Ik had een goed leven en dacht alles voor elkaar te hebben toen ik een knobbeltje in mijn borst ontdekte. Met het idee dat het waarschijnlijk maar een opgezette klier was, ging ik naar de huisarts. Gewoon voor zekerheid. Ik werd echter meteen doorgestuurd naar het ziekenhuis. De oncoloog bekeek de foto en scan en vermoedde borstkanker.”

“Er werd een punctie gedaan waaruit niets ernstigs viel op te merken. De oncoloog vertrouwde het alleen niet, gezien de vorm en liet nog een punctie doen. Hij wilde me de volgende dag terugzien. Die dag hoorde ik dat het inderdaad mis was”, vertelt Tonya Ernsting.

Nooit meer meemaken

“Ik kan zeggen dat ik mijn leven te danken heb aan deze oncoloog. De klieren in mijn lichaam werden ook nagekeken, maar die waren allemaal schoon: gelukkig geen uitzaaiingen. Het bleek wel om een agressieve vorm van borstkanker te gaan. Ik kreeg een operatie, daarna chemo en vervolgens hormoontherapie. Ik heb alles eruit laten halen want ik wilde dit nooit meer meemaken.”

“Het weefsel werd opgestuurd naar het Radboud ziekenhuis en daar vonden ze achterin die borst nog meer kankercellen. Als ik had gekozen voor een borstsparende operatie, dan hadden ze dat nooit gevonden! Ik heb dus echt geluk gehad.” 

De chemobehandeling was erg zwaar. Tonya Ernstings mond was kapot en haar nagels vielen uit. Ze kreeg ook uitslag en haar haren vielen uit. Dat vond ze verschrikkelijk want ze is een ‘echt meisje meisje’, zoals ze zelf zegt. Daarnaast was haar lichaam opgeblazen en moest ze een pruik dragen. 

Iedereen keek

Toen de chemobehandeling klaar was, ging ze naar Sevilla met haar echtgenoot om bij te komen van dit alles. In het zwembad voelde ze zich erg ongemakkelijk bij de andere badgasten. “Ik voelde me lelijk en dik. Toen ik het water inging, verloor ik mijn pruik en iedereen keek naar mij. Het was ook veel te heet om een pruik te dragen, maar ik durfde hem niet af te zetten.” 

“Ik vond het allemaal afschuwelijk.” De ellende hield echter niet op. Haar huwelijk hield geen stand. Ze raakte haar mooie huis, de paarden en de honden kwijt en belandde op een flatje in Bussum. Ze moest de kost verdienen en ging werken als receptioniste, maar voelde zich erg ongelukkig. 

Op een laag pitje

“Een Bed & Breakfast openen was altijd al een droom van mij. Helaas brak toen de coronatijd aan en kreeg mijn moeder kanker. Ik was haar mantelzorger en dus stond mijn plan op een laag pitje. Mijn moeder overleed in februari aan de gevolgen; het was een zware tijd. Met alle ervaringen die ik opdeed, weet ik als geen ander wat een kankerpatiënt nodig heeft.”

Met haar vader ging ze naar Spanje om een pand voor haar Bed & Breakfast te zoeken. Een vriendin van haar runt daar ook een Bed & Breakfast. De man van die vriendin kwam te overlijden, maar inmiddels is er een nieuwe liefde in haar leven. Deze man is makelaar in Spanje en hij kon Tonya Ernsting dus goed adviseren. 

Belangrijke mogelijkheden

Zelf had ze thuis al heel veel voorwerk gedaan. In Spanje vond ze een fantastisch pand met vier gastenkamers. “Het heeft de sfeer en mogelijkheden die ik belangrijk vind. Je kunt er lekker buiten zitten en interessante uitstapjes maken. Ook is het pand gemakkelijk te bereiken en de omgeving is prachtig.”

‘Je moet dit werk leuk vinden en van mensen houden’

De Bed & Breakfast Tonya y Todos ligt in de plaats Archidona, op 45 minuten rijden van het vliegveld van Málaga. Tonya Ernsting heeft 15 jaar werkervaring opgedaan als reisadviseur op een reisbureau. Daarna werkte ze als mantelzorger en paardrij-instructeur onder andere van kinderen en jongeren met een beperking. 

Ze weet wat gastvrijheid is en hoe ze met mensen moet omgaan. “Je moet dit werk leuk vinden en van mensen houden”, zegt ze. Over haar keuze voor Spanje, zegt ze: “Het is een lekker land en de taal vind ik mooi. Ik ben heel hard aan het studeren op de taal. Ook de natuur is prachtig, het eten heerlijk en de mensen zijn vriendelijk en toegankelijk. Familie is belangrijk voor de Spanjaard. Ze zorgen voor elkaar.”

Geen PCR-test

Reizen naar Spanje in coronatijd is mogelijk. Tonya Ernsting is er zelfs net geweest. “Nu moet je nog vlak voor vertrek een PCR-test doen, maar per 1 juli is dat niet meer nodig. Wie kan aantonen dat hij twee keer is gevaccineerd, hoeft sowieso geen PCR-test te doen. Je weet natuurlijk nooit in deze tijd hoe de dingen gaan lopen, maar ik hoop en bid dat het de goede kant opgaat. Garanties krijg je nooit in het leven. Je moet als ondernemer ook stappen durven zetten.”

In haar Bed & Breakfast kan ze iedereen ontvangen, maar de voornaamste doelgroep zijn Nederlanders. Nabestaanden zijn ook welkom evenals een (ex)kankerpatiënt met een vriendin of iemand die net klaar is met de behandeling. Gasten kunnen alleen komen of het hele pand afhuren. Alles is mogelijk zolang er maar een link is met kanker. Wel is een voorwaarde dat de gast fit genoeg moet zijn om te reizen. Tonya is geen arts of verpleegkundige. Wel wil ze een goede gastvrouw zijn.

Grote dingen

“Het probleem is dat op het moment dat de behandeling van kanker klaar is, de buitenwereld denkt dat alles ook echt klaar is. Maar dan ben je er nog niet. Je krijgt te maken met: restvermoeidheid, medicijnen die je moet innemen, de acceptatie van je veranderde lichaam en je kijk op het leven is ook veranderd. Het KWF heeft de leus: Kanker is nooit klaar.” 

“Daarnaast is er tijd nodig voor emotioneel herstel. Het tot rust komen, is erg belangrijk. Het zijn allemaal grote dingen. Je relaties veranderen en zelf verander je ook. Je blijft vaak lange tijd onder medische controle staan.”

Stichting

Tonya Ernsting is bezig een stichting op te richten: ‘Vrienden van Tonya y Todos’. “Dit doe ik voor de mensen die zo’n vakantie in Spanje niet kunnen betalen. Ook span ik me in om een ANBI-status te krijgen. Hoe meer geld ik heb, hoe aangenamer ik het verblijf kan maken. Daarom ben ik op Facebook gestart met crowdfunding. Iedereen die doneert, mag iemand voordragen die het verdient om vakantie te houden in Tonya y Todos.” 

“Mijn oncoloog uit ziekenhuis De Gelderse Vallei, Wilfred de Roos, is voorzitter van de stichting Vrienden van Tonya y Todos. Samen met drie anderen maakt hij de keuze wie zullen worden uitgenodigd. Ik heb daar zelf geen stem in omdat ik belangenverstrengeling wil voorkomen.”

Donaties gewenst

In eerste instantie gaat Tonya Ernsting het werk alleen doen. Om dit alles mogelijk te maken, is er nog wel geld nodig. Dit hoopt ze bij elkaar te krijgen via crowdfunding, giften en leningen. Ook kunnen mensen in natura schenken. Op 28 augustus vertrekt ze naar Spanje om daadwerkelijk met dit project te starten. “Al het geld dat binnenkomt, is meegenomen en zeer welkom.” 

Voor de doelgroep wordt er gelet op goed materiaal: echt goede ligbedden met daarop dikke matrassen, goede stoelen die lekker zitten en goede bedden met dikke bokspringmatrassen. “Mijn doel is te ondersteunen en kanker bespreekbaar te maken.”

‘Ik kan een voorbeeld zijn voor anderen’

“Zelf heb ik vijf heel zware jaren achter de rug. Nu heb ik mijn leven op de rit. Ik kan een voorbeeld zijn voor anderen. Zo van: het komt met jouw leven ook wel weer goed; het heeft alleen veel tijd nodig. Er komt steeds meer begrip en er zijn tegenwoordig inloophuizen waar kankerpatiënten terecht kunnen. Ook is er steeds meer aandacht voor kankerpatiënten en ex-kankerpatiënten.”

In Tonya y Todos zijn vier gastenkamers. Het zijn tweepersoonskamers en op een kamer kunnen er nog twee extra bedden bij worden gezet. “Er is een zwembad, een leuke huiskamer met open haard en een grote keuken. Een individueel ontbijt is inbegrepen en gasten kunnen ’s morgens aangeven of ze hier willen lunchen. Een paar keer per week zal ik een dinertje verzorgen à la Chambre d’Hôte: gezellig met elkaar aan tafel.” Wie meer wil weten of doneren kan www.TodosYTonya.com of GoFundMe: https://gofund.me/cf5677f2 bezoeken.

Siësta

Rond het verblijf zijn voldoende schaduwplekken. In de felle zon zitten is voor niemand goed, maar voor huidkankerpatiënten geldt dat in het bijzonder. Er zijn parasols en driehoekige doeken die je kunt ophangen. Wat anders is dan in andere Bed & Breakfasts, is dat er tussen 14.30 en 17.00 uur siësta wordt gehouden. Dan moet het echt stil zijn zodat wie wil slapen, kan slapen.

“Dit houdt in dat we zachtjes doen met de deuren en binnen niet hard praten. Dat is ook de reden waarom het niet is toegestaan kinderen onder de 17 jaar mee te nemen op deze reis. Met koken wordt er rekening gehouden met bepaalde wensen. Het pand is voorzien van airconditioning en verwarming. De ligging is gunstig: in een mooie hoek waar het in de winter ook goed toeven is.”

De omgeving

Vanaf de Bed & Breakfast is het 45 minuten rijden naar het strand en 20 minuten naar een stuwmeer waar je kunt zwemmen, vissen, varen en suppen. “In de omgeving zijn veel mooie stadjes en dorpjes en de grote steden Córdoba en Granada zijn goed te bereiken.”

“Ook Archidona zelf is leuk voor toeristen. Het pand ligt net buiten de plaats en je kunt er prachtig wandelen, er zijn parken en alles is per auto binnen een uur te bereiken. De wegen zijn perfect.” Mocht er toch nog iets misgaan, dan is er een goed ziekenhuis in Córdoba. In Archidona zelf is een clínica, een kruising tussen een huisartsenpost en een ziekenhuis. “Medische zorg in Spanje is van een goed niveau”, aldus Tonya Ernsting die ernaar uitkijkt haar gasten straks met open armen te ontvangen.



De Bed & Breakfast Tonya y Todos in Spanje. (Foto: Tonya Ernsting)

De Bed & Breakfast Tonya y Todos in Spanje