Projectleider Albert Hoogenkamp laat wethouder Marlous Verbeek de springstenen zien die toegang bieden tot het speeleiland.
Projectleider Albert Hoogenkamp laat wethouder Marlous Verbeek de springstenen zien die toegang bieden tot het speeleiland. Foto: Bob Awick

Speeleiland Bad Vilbelpark bijna klaar

Het speeleiland in het Bad Vilbelpark is bijna klaar om op te spelen. Wethouder Marlous Verbeek en projectleider Albert Hoogenkamp lieten met veel plezier zien hoe het is geworden. Een klein jongetje dat met zijn vader verlangend stond te kijken achter de hekken, mocht ook even komen kijken en probeerde de pomp uit die grondwater omhoog pompt.

Het eiland is onder andere bereikbaar met een aantal stenen. “Het water is 40 centimeter diep, dus als kinderen er af vallen, kunnen ze er zo uit komen”, legt de projectleider uit. Omdat er afgelopen weekeinde veel regen is gevallen, staat het water inmiddels 20 centimeter hoger dan voor het weekeinde.

(Tekst gaat na de afbeelding verder)


Een jongetje uit de buurt mag de waterpomp op het eiland alvast samen met zijn vader uitproberen. Foto: Bob Awick 

Verderop is een soort brug van losse balken te vinden. Hier komen nog touwen aan vast, zodat kinderen ook op deze wijze op het speeleiland kunnen komen. Nog verderop liggen twee dikke planken voor een iets zekerdere toegang. “Het eiland is straks ook nog per brug bereikbaar, maar daar moeten nog planken op worden neergelegd.”

Van het speeleiland achter de Kamperfoelieschool lopen we naar de plek waar de schooltuintjes komen. Tijdens onze vorige reportage lag hier alleen nog de wal van takken en een betonnen buis, waardoor kinderen kunnen kruipen. Inmiddels ligt er prachtig soort amfitheater waar les kan worden gegeven.

(Tekst gaat na de afbeelding verder)


Het amfitheater naast de Kamperfoelieschool, met op de achtergrond de moestuinbakken. Foto: Bob Awick 

“De Kamperfoelieschool is heel blij met wat er gaat komen”, legt wethouder Marlous Verbeek uit. Inmiddels staan er ook moestuinbakken en twee grote bakken om compost in te maken. Er komt nog een hek voor het gedeelte zonder afscheiding, zodat volwassenen straks ook gemakkelijk op het terreintje naast de school kunnen komen.

Aan deze kant van het park ligt er al alleen nog verharding voor de paden. Verderop ligt al wel asfalt. Op sommige stukken alleen nog de zwarte onderlaag en verderop donkerrood. “Daar hebben we voor gekozen, omdat het felrode asfalt glibberig kan worden. Dat willen we voorkomen.”

(Tekst gaat na de afbeelding verder)


Het materiaal van de oude vlonder is gebruikt om deze nieuwe te bouwen. Foto: Bob Awick 

De vlonder op de nieuwe plek in het park is gemaakt van de oude vlonder die bij de Hinde in de buurt lag. “Dat materiaal hebben we hergebruikt. Het is nog niet helemaal af. Er moet nog een rand op, zodat rolstoelen en kinderwagens niet het water ik kunnen rijden.”

Vanaf de vlonder loopt straks een looppad naar een heuveltje verderop. Een groot deel van dat pad is al voorzien van houtsnippers, die van gekapte bomen van de Nieuwe Bussumerweg komen. “Op dat heuveltje komt een grote picknicktafel van ruim 4 meter van planken van boomstammen. We hebben het hier iets verhoogd, zodat je mooi over het water kunt kijken.” Er komen meerdere picknicktafel in het park, variërend in grootte.

(Tekst gaat na de afbeelding verder)


Een avontuurlijk houtsnipperpad leid naar de heuvel waar straks een grote picknicktafel komt. Foto: Bob Awick 

Achter basisschool De Parel is de brug inmiddels vernieuwd. “Die is gisteren geleverd. Ze kwamen met grote wagens aan met de drie delen van de brug die al in de fabriek waren gebouwd. Die hebben ze aan elkaar gezet. Het ziet er strak uit. Het was in een halve dag gedaan.”

De brug ligt vlak bij de plek in het park die vooral voor jongeren is bedoeld. Nu de graffitimuren zijn verplaatst is ook het veldje geasfalteerd waar straks gevoetbald en gebasketbald kan worden. Van boomstammen die verderop liggen, wordt ook nog een jongeren ontmoetingsplaats gemaakt met een afdak.

Richting de Look en de Hinde zijn ook de voetpaden al helemaal afgewerkt met een gelig soort kleizand. “Dat wordt straks heel hard.” Waar de voetpaden direct naast de fietspaden liggen, wordt nog een scheiding gemaakt met 30 centimeter hoge eiken stammetjes. “Zo kan het verkeer elkaar niet kruisen.” Her en der komen er ook grote stammen, zodat er geen ongewenste olifantenpaadjes komen en het voor iedereen veilig is.

Verhoogde fietskruising

Bij de Look en de Hinde is inmiddels de verhoogde fietskruising aangelegd. Grote haaientanden geven aan dat fietsers hier voorrang hebben. Het voetpad loop langs het water waar nu een ecologische oever is, zodat waterdieren er makkelijk in en uit kunnen. “Dat is anders dan op de tekening. Dit was logischer en ook het toegankelijkheidspanel heeft tips gegeven die we hebben toegepast.”

Wel vaker gaat het in de praktijk anders dan vastgelegd op de tekening, vertelt Albert Hoogenkamp. “Dingen pakken anders uit en dan kijken we met elkaar hoe dat anders kan, zodat de intentie die je hebt wel uitgevoerd wordt.” Zo zijn er meer greppeltjes gegraven dan gedacht en blijven op sommige afgelegen plekken bewust poeltjes staan. “Goed voor de amfibieën.”

(Tekst gaat na de afbeelding verder)


Vanaf een nieuwe bruggetje zie je rechts een oud bruggetje dat over een afwateringsgreppel is geplaatst. Foto: Bob Awick) 

Over de greppeltjes zijn kleine bruggetjes geplaatst, gemaakt van bruggen die verwijderd zijn. Dan houden de wandelaars droge voeten. Volgens de opzichter die meeloopt is het nu een stuk droger in het park. “We hebben het ook op sommige punten opgehoogd en zorgen dat water goed wordt afgevoerd.”

De regen blijft wel roet gooien in de planning van de werkzaamheden. Die zijn inmiddels vertraagd. Het park zou eigenlijk voor de vakantie officieel geopend worden, maar dat wordt ruim daarna. Wel zullen binnenkort delen open gaan die veilig open kunnen. “Wanneer, dat laten we nog weten.”

Tijdens die officiële opening na de vakantie is het de bedoeling dat het een stuk minder kaal is dan nu. “We zaaien op diverse plekken verschillende bloemenmengsels in, afhankelijk van de ondergrond. Dat moet tegen die tijd in bloei staan. Uit de buurt krijgen we in ieder geval al enthousiaste reacties over hoe het gaat worden en we hopen dat iedereen straks zegt dat het park heel mooi is geworden.”

Leo Mei maakte twee dagen geleden dit filmpje over de vorderingen in het Bad Vilbelpark: